Αρχική / UNESCO / Υποχρεώσεις Κρατών-Μερών

Υποχρεώσεις Κρατών-Μερών

Η υιοθέτηση της Σύμβασης επιφέρει βασικές κατηγορίες υποχρεώσεων για τα κράτη-μέρη.

Βασικές κατηγορίες υποχρεώσεων

Η υιοθέτηση της Σύμβασης επιφέρει πέντε βασικές κατηγορίες υποχρεώσεων για τα κράτη-μέρη.

Κάθε κράτος-μέρος πρέπει:

  1. Να λαμβάνει τα απαραίτητα γενικά μέτρα για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που ασκείται εντός της επικράτειας τους, με την ενεργό συμμετοχή των κοινοτήτων στις περιπτώσεις που τα μέτρα αυτά αφορούν σε συγκεκριμένα στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (Άρθρα 11, 15).
  2. Να προβαίνει σε δράσεις ευαισθητοποίησης προκειμένου να καταστήσει την άυλη πολιτιστική κληρονομιά ευρύτερα γνωστή, διασφαλίζοντας την πρόσβαση σε αυτήν, ενθαρρύνοντας τον σεβασμό προς αυτήν (Άρθρα 1(β) and 14, 13)
  3. Να αναλαμβάνει δράσεις προκειμένου να κάνει ευρύτερα γνωστή τη Σύμβαση και τον ρόλο της για τη διαφύλαξη της ΑΠΚ.
  4. Να αναγνωρίζει, να προσδιορίζει και να καταγράφει στοιχεία (εκφράσεις) άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς εντός της επικράτειας (Άρθρα 11 και 12).
  5. Να θεσπίζει το κατάλληλο νομικό και διοικητικό πλαίσιο προκειμένου να ενισχύσει τη διαφύλαξη (Άρθρο 13).

Τα κράτη-μέρη υποβάλλουν ανά πενταετία αναλυτική Αναφορά των δράσεων που αναπτύχθηκαν εντός της επικράτειάς τους για την εφαρμογή της Σύμβασης.

Περιοδικές Αναφορές

Τα κράτη-μέρη υποβάλλουν ανά πενταετία αναλυτική Αναφορά της δραστηριότητας που αναπτύχθηκε εντός της επικράτειάς τους για την εφαρμογή της Σύμβασης.

Οι πενταετείς αυτές αναφορές δίνουν στα κράτη-μέρη την ευκαιρία όχι μόνο να καταγράψουν αναλυτικά τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και να αξιολογήσουν τον βαθμό στον οποίο προάγουν τις αρχές της Σύμβασης: την ανάδειξη της ποικιλίας της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, τον πρωταρχικό ρόλο των κοινοτήτων στη διαφύλαξη, τη συμμετοχικότητα και τη συμπεριληπτικότητα της διαφύλαξης.