Αρχική / Θερινό Σχολείο

Θερινό Σχολείο

6ο Θερινό Σχολείο για την Πολιτιστική Κληρονομιά του Αγροτικού Χώρου με ειδική θεματική: «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και Τουρισμός. Προκλήσεις και ευκαιρίες» | Δημητσάνα, 27 Ιουλίου – 3 Αυγούστου 2025

H Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και το Διασυνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας, από κοινού με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Γορτυνίας, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης), την Κοιν.Σ.Επ. Μαίναλον και άλλους τοπικούς φορείς και πολίτες πρόκειται να πραγματοποιήσουν στη Δημητσάνα (27 Ιουλίου-3 Αυγούστου 2025) το 6ο Θερινό Σχολείο για την Πολιτιστική Κληρονομιά του Αγροτικού Χώρου με ειδική θεματική: «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και Τουρισμός. Προκλήσεις και ευκαιρίες».

Η παρούσα πρόσκληση απευθύνεται κατά προτεραιότητα σε:

  • Εκπροσώπους κοινοτήτων κληρονομιάς και μέλη ή/και εκπροσώπους πολιτιστικών φορέων που διαχειρίζονται εκφράσεις της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (π.χ. ΑΜΚΕ, πολιτιστικοί ή λαογραφικοί σύλλογοι και σωματεία),
  • στελέχη φορέων ή οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού (π.χ. φεστιβάλ),
  • επαγγελματίες του τουρισμού και ειδικά του πολιτιστικού τουρισμού (π.χ. ξεναγοί),
  • στελέχη τοπικής αυτοδιοίκησης ή/και δημοτικών επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον σχεδιασμό πολιτιστικών ή/και τουριστικών δράσεων.

Η παρούσα πρόσκληση απευθύνεται επίσης σε:

  • πτυχιούχους κοινωνικής ανθρωπολογίας, εθνολογίας, λαογραφίας, πολιτιστικής διαχείρισης και συναφών επιστημονικών πεδίων,
  • πτυχιούχους σχολών τουριστικών σπουδών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον πολιτιστικό τουρισμό,
  • στελέχη αγροτικών και γυναικείων συνεταιρισμών που ενδιαφέρονται να εργαστούν για την ανάδειξη τοπικών παραδοσιακών διατροφικών προϊόντων και παραδόσεων,
  • εκπαιδευτικούς και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης.

Κύριος στόχος του 6ου Θερινού Σχολείου είναι:

η διερεύνηση των βασικών αρχών και προϋποθέσεων, προκειμένου η τουριστική ανάπτυξη να συνεισφέρει στη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αποφέροντας μακροπρόθεσμα οφέλη για τις κοινότητές της και αποσοβώντας, παράλληλα, τους κινδύνους που εγκυμονεί η ανεξέλεγκτη, μη βιώσιμη, τουριστική δραστηριότητα.

Στόχος είναι οι απόφοιτοι του 6ου Θερινού Σχολείου:

  1. Να εισαχθούν συστηματικά στη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) και στις δεοντολογικές αρχές που διέπουν την εφαρμογή της.
  2. Να κατανοήσουν τη σχέση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς με τη βιώσιμη ανάπτυξη.
  3. Να εισαχθούν, μέσω παραδειγμάτων σχετικών δράσεων στην Ελλάδα, σε βασικές αρχές, προβληματισμούς και στόχους του βιώσιμου τουρισμού και ειδικότερα του πολιτιστικού τουρισμού.
  4. Να αποκτήσουν σφαιρική άποψη τόσο των κινδύνων που μπορεί να θέτει για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά η ανεξέλεγκτη τουριστική δραστηριότητα, όσο και των δυνατοτήτων που προσφέρει ο βιώσιμος τουρισμός για τη διαφύλαξη τοπικών ζωντανών παραδόσεων.
  5. Να κατανοήσουν βασικές αρχές που πρέπει να διέπουν τον σχεδιασμό τουριστικών δράσεων και προϊόντων προκειμένου να συμβάλλουν στη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, την ευημερία των κοινοτήτων της και την περιβαλλοντική αειφορία.

Οι αρχές που διέπουν το Θερινό Σχολείο:

Το Θερινό Σχολείο πραγματοποιείται από το 2018 στη Δημητσάνα και επιδιώκει να αναδειχθεί αφενός μεν ως ένα πρωτότυπο επιμορφωτικό πρόγραμμα για τη διαχείριση της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς του αγροτικού χώρου και αφετέρου ως ένα παράδειγμα εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ διοίκησης, ακαδημαϊκής κοινότητας και κοινωνίας των πολιτών με σημαντικά αποτελέσματα σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο (για περισσότερες πληροφορίες και σχετικές ανακοινώσεις βλ. http://ayla.culture.gr).

Σημαντική πλευρά του Θερινού Σχολείου είναι η δημιουργία κλίματος συναδελφικότητας μεταξύ των σπουδαστών/-στριών, των εισηγητών/-τριών και όλων όσων συμμετέχουν με την τοπική κοινωνία. Γι’ αυτό και δίνεται έμφαση στον διάλογο, στην ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και στη συνεργασία των συμμετεχόντων. Η συμμετοχή στα εργαστήρια, στις συμπληρωματικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις του Σχολείου, αλλά και στο κοινό γεύμα και δείπνο, αποτελεί ευκαιρία αλληλογνωριμίας, επαφής και αλληλεπίδρασης.

Σημειώνεται ότι, ενώ στις συνεδρίες του Θερινού Σχολείου είναι ευπρόσδεκτος/-η να παραστεί ως ακροατής/-τρια κάθε ενδιαφερόμενος/-η, στα εργαστήρια δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι σπουδαστές/-τριες του Σχολείου.

 

 

 

Σημαντικές Ημερομηνίες:

26 Μαΐου 2025: Έναρξη περιόδου υποβολής αιτήσεων

20 Ιουνίου 2025: Λήξη περιόδου υποβολής αιτήσεων

27 Ιουνίου 2025: Ανακοίνωση στον ιστότοπο http://ayla.culture.gr των σπουδαστών/-στριών του 6ου Θερινού Σχολείου και των επιλαχόντων/-ουσών, σε περίπτωση που υπάρξουν

28 Ιουνίου – 7 Ιουλίου 2025: Καταβολή του προβλεπόμενου χρηματικού ποσού εκ μέρους των σπουδαστών/-στριών και αποστολή της απόδειξης καταβολής στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@spkd.gr με κοινοποίηση στη διεύθυνση therino.apk@gmail.com.

27 Ιουλίου 2025: Έναρξη του 6ου Θερινού Σχολείου