Πρακτικά της ημερίδας «Με το βλέμμα του κατακτητή: η Αθήνα στις φωτογραφίες των Γερμανών στρατιωτών, 1941-1944»

Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το σωματείο Άνθη της Πέτρας, διοργάνωσε διεθνή ημερίδα με τίτλο: «Με το βλέμμα του κατακτητή: η Αθήνα στις φωτογραφίες των Γερμανών στρατιωτών, 1941-1944», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ακρόπολης τον Απρίλιο 2019.

Διακεκριμένοι ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανέπτυξαν πτυχές ενός μέχρι πρόσφατα εντελώς άγνωστου υλικού που είναι οι επαγγελματικές και ερασιτεχνικές φωτογραφίες των Γερμανών στρατιωτών την περίοδο της Κατοχής και εστίασαν στον ρόλο της προπαγάνδας, στον έλεγχο της δημιουργίας δημόσιων και ιδιωτικών εικόνων, στη συμβολή του υλικού αυτού στην ιστορική έρευνα και κατ’ επέκταση στη διαμόρφωση της συλλογικής ιστορικής μνήμης.

Η διεθνής ημερίδα πραγματοποιήθηκε ως παράλληλη εκδήλωση της έκθεσης της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς με θέμα «Με το βλέμμα του κατακτητή: η Αθήνα της Κατοχής στη φωτογραφική συλλογή του Βύρωνα Μήτου», στο Φετιχιέ Τζαμί, αρχαιολογικός χώρος Ρωμαϊκής Αγοράς.

Ο κατάλογος της έκθεσης είναι διαθέσιμος εδώ.

Στο τέλος του 2020 εκδόθηκε ο τόμος των πρακτικών της ημερίδας. Επιμελητές του τόμου είναι οι Ηρώ Κατσαρίδου, Άνη Κοντογιώργη και Γιάννης Μότσιανος.

Τα πρακτικά της ημερίδας είναι διαθέσιμα (ελληνικά και αγγλικά) στην πλατφόρμα Calameo.

Δείτε τον τόμο των πρακτικών (https://en.calameo.com/read/005741914a916268f4c97):

 

H διεθνής ημερίδα και τα πρακτικά χρηματοδοτήθηκαν από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον.

Μπορείτε να παραλάβετε δωρεάν τον τόμο των πρακτικών από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ (κατόπιν συνεννόησης με αποστολή e-mail στο: dnpk@culture.gr).