Οι ρητινοσυλλέκτες του Σοφικού Κορινθίας, εδώ και δεκαετίες, είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το δάσος συλλέγοντας ρητίνη με ευλάβεια και ιδιαίτερη προσοχή χρησιμοποιώντας τον ίδιο ακριβώς παραδοσιακό τρόπο εδώ και χρόνια.
Η ρητινοσυλλογή είναι βασική πηγή εσόδων για τους ρητινοσυλλέκτες του Σοφικού, οι οποίοι από το μήνα Μάρτιο έως το μήνα Σεπτέμβριο, εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες, πολλές φορές σε δύσβατες περιοχές χωρίς τις κατάλληλες υποδομές. Οι ρητινοσυλλέκτες μεταχειρίζονται με ιδιαίτερο τρόπο το πεύκο, ώστε αυτό να “δακρύσει” και να στάξει το ρετσίνι. Η πληγή του δέντρου κλείνει με φυσικό τρόπο.
Στη χώρα μας η ρητινοσυλλογή ρυθμίζεται από το Β.Δ. 439/68 ΦΕΚ (150/Α/1968)
Η κοινότητα κληρονομιάς του Στοιχείου αποτελείται από τους εναπομείναντες ρητινοσυλλέκτες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή του Σοφικού Κορινθίας, τις οικογένειές τους και τον ευρύτερο πληθυσμό της περιοχής που αναγνωρίζει τη ρητινοσυλλογή ως μια παραδοσιακή πρακτική και τεχνογνωσία που χαρακτηρίζει πολιτιστικά τον τόπο τους και αποτελεί στοιχείο της συλλογικής τους μνήμης και ταυτότητας.