Οι Τρικεριώτικες φορεσιές, με γνωστότερη την καλή γιορτινή με το άλικο πουκάμισο και τα κορβέτια, αποτελούν την παραδοσιακή γυναικεία ενδυμασία του Τρικερίου στο Νότιο Πήλιο και συγκαταλέγονται στις χαρακτηριστικές φορεσιές της Θεσσαλίας. Διακρίνονταν σε καλή, καθημερινή και της ηλικιωμένης (χήρκα), λειτουργώντας ως δείκτης ηλικίας και κοινωνικής θέσης. Η καλή φορεσιά, με τον χρυσοκέντητο ποδόγυρο, είχε έντονο συμβολικό χαρακτήρα στις μεγάλες γιορτές.
Σήμερα αποτελεί ζώσα πολιτιστική κληρονομιά, καθώς φοριέται σε γάμους, την Κυριακή των Βαΐων, την Ανάσταση, την Πρωτομαγιά και κυρίως στη γιορτή της Ζωοδόχου Πηγής, όπου στήνεται κυκλικός χορός που καταλήγει σε πανηγύρι. Οι φορεσιές κληροδοτούνται από μάνα σε κόρη και εγγονή, ενώ παράλληλα ράβονται νέες με εξειδικευμένη τεχνική. Η κοινότητα κληρονομιάς περιλαμβάνει τις γυναίκες που τις φορούν, τις τεχνίτριες που τις δημιουργούν και όλους όσοι συμβάλλουν ενεργά στη διαφύλαξη και μετάδοσή τους.
Η κοινότητα κληρονομιάς της καλής γυναικείας Τρικεριώτικης φορεσιάς συγκροτείται από όσους συμμετέχουν ενεργά στη διατήρηση και προβολή της. Πυρήνα της αποτελούν οι γυναίκες του Τρικερίου που τη φορούν σε θρησκευτικές και κοινωνικές περιστάσεις, όπως στη Ζωοδόχο Πηγή, στην Ανάσταση και στους γάμους, αναγνωρίζοντάς την ως στοιχείο της ταυτότητάς τους. Στην κοινότητα εντάσσονται οι τεχνίτριες που ράβουν και συντηρούν τις φορεσιές, μεταφέροντας εξειδικευμένη γνώση, καθώς και οι οικογένειες που τις κληροδοτούν από γενιά σε γενιά. Καθοριστικό ρόλο έχουν οι εκδηλώσεις και γιορτές όπου η φορεσιά αναδεικνύεται, με πρωτοβουλία του Δήμου Νοτίου Πηλίου, του Συλλόγου «Εν Τρικερίω», του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Τρικέρων και του Περιβαλλοντικού-Πολιτιστικού Συλλόγου Μύλου Γεροπλίνας – Αιάντειον. Κοινότητα κληρονομιάς είναι όσοι αναγνωρίζουν τη σημασία της και συμβάλλουν στη διαφύλαξη και μετάδοσή της.