Ο λιαστός οίνος Μαλβαζία είναι ένα γλυκό αρωματικό κρασί από λιαστά σταφύλια συγκεκριμένων τοπικών ποικιλιών, τα οποία συλλέγονται υπερώριμα και αφήνονται στον ήλιο προς μερική αφυδάτωση και αύξηση συγκέντρωσης σακχάρων και άλλων συστατικών. Το «πιο φημισμένο κρασί της ιστορίας ξεκίνησε τον 12ο αιώνα από την Μονεμβασία (Mal(e)vasia, Napoli di Malvasia) και κατόπιν από τις Κυκλάδες και κυρίως την ενετοκρατούμενη Κρήτη, απ’ όπου και έγινε η μεγαλύτερη παραγωγή και εμπορία από Βενετούς και Γενουάτες εμπόρους. Κυριάρχησε για έξι αιώνες στην Ευρώπη, υμνήθηκε από σημαντικές προσωπικότητες και αναπαράχθηκε σε οίνους «κατ’ όνομα Μαλβαζία» σε όλη τη Μεσόγειο. Η παραδοσιακή αμπελοκαλλιέργεια και οινοποίηση αναβιώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στη Μονεμβασία, Κρήτη και Πάρο, δημιουργώντας οίνους ΠΟΠ και ενσωματώνοντας τις παραδοσιακές τεχνικές και την ιστορική μνήμη.
| Μαλβαζίας |
| Malvasia |
| Malvasie |
| Mal(e)voisie |
| Malmsey |
| Μαλβαζίας οίνος |
| Malvasia |
| Λιαστό κρασί |
| Malvasie |
| Malvoise |
| Malmsey |
| Monovassia |
| Μονεμβάσιος οίνος |
| Μονεμβασιά |
| Μονοβασιά |
| Malvasia di Candia |
| Βυζαντινό κρασί |
| Μαλεβός |
| Μονεμβασία |
| Πάρος |
| Χάνδακας |
| Ηράκλειο |
| Κάντια |
| Μαλεβίζι |
| Σητεία |
Στην κοινότητα του οίνου Μαλβαζία συμπεριλαμβάνονται όλα τα πρόσωπα, οι φορείς αλλά και τα προγράμματα και οι δράσεις με αντικείμενο τον Μαλβαζία οίνο και μύθο:
α) Αμπελουργοί και οινοποιοί που παράγουν Μαλβαζία, όπως ενδεικτικά:
Λακωνία: Οινοποιητική Μονεμβασιάς (monemvasiawinery.gr)
Πάρος: Οινοποιείο Μωραΐτη (moraitiswines.gr)
Κρήτη: Ιδαία Οινοποιητική (www.idaiawinery.com), Κτήμα Μιχαλάκη (michalakis.gr),Κτήμα Μενεξές (facebook.com/WineryMenexes), Μίνως-Οινοποιείο Μηλιαράκη (minoswines.gr), Οινοποιείο Αλεξάκης (alexakiswines.gr), Οινοποιείο Διαμαντάκη (diamantakiswines.gr), Οινοποιείο Δουλουφάκη (douloufakis.wine), Οινοποιείο Ευφροσύνη (efrosiniwinery.gr), Οινοποιείο Καραβιτάκη (karavitakiswines.com), Οινοποιείο Μαραγκάκη, Οινοποιείο Τιτάκη (titakis.gr), Οινοποιείο Ντουράκη (dourakiswinery.gr), Οινοποιείο Φραγκόσπιτο (fragospitowinery.com).
β) Πολιτιστικοί φορείς και δίκτυα με σχετικό αντικείμενο:
ΑμΚΕ Μονεμβασία-Malvasia(facebook.com/monemvasiamalvasia), Malvasia Myth Networkτο διεθνές δίκτυο προώθησης/ανάδειξης του μυθικού Μαλβαζία και των περιοχών παραγωγής (malvasiamyth.com/mmnetwork), Τοπικό δίκτυο MalvasiaMyth Μονεμβασίας, το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης (winesofcrete.gr), IterVitis “Leschemins de lavigne” Cultural Route of the Council of Europe (IterVitis Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης (itervitis.eu/the–malvasia–myth–becomes–part–of–iter–vitis), στο οποίο έχει ήδη εγγραφεί ως μέλος το έργο MalvasiaMyth και το διεθνές δίκτυο MalvasiaMythNetwork.
γ) Αναπτυξιακοί φορείς με σχετικό έργο/αντικείμενο:Αναπτυξιακός Οργανισμός Πάρνωνα ΑΕ ΑΟΤΑ (parnonas.gr), Αναπτυξιακή Ηρακλείου ΑΑΕ ΑΟΤΑ (anher.gr), Αναπτυξιακή Κυκλάδων ΑΕ ΟΤΑ (e-cyclades.gr).
δ) Αναπτυξιακά προγράμματα/δράσεις με σχετικό αντικείμενο: “MalvasiaMyth” Σχέδιο Διακρατικής συνεργασίας με εταίρους και συνεργάτες από Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Ισπανία, Πορτογαλία στο πλαίσιο του προγράμματος LEADER (malvasiamyth.com).
ε) Πολιτιστικοί θεσμοί: Malvasia Festival Monemvasia (malvasiafestival.gr).
| Μουτσατσός | Ιωάννης | Πρόεδρος Δ.Σ. |
Ο λιαστός οίνος Μαλβαζία, γλυκό αρωματικό κρασί από λιαστά σταφύλια, διακρίθηκε από τον 12ο αιώνα για την ποιότητα και μοναδικότητά του, καταγράφοντας μια ιστορία 6 αιώνων κυριαρχίας στις ευρωπαϊκές αγορές, συχνά χαρακτηριζόμενος ως «το πιο φημισμένο κρασί της ιστορίας».
Η Σταυρούλα Κουράκου, η μεγάλη κυρία του ελληνικού κρασιού, στο βιβλίο της «Malvasia – Ο περιώνυμος οίνος χθες και σήμερα» σημειώνει: «Τον Ιούλιο του 2010 νομοθετήθηκε η αναγνώριση του οίνου ΠΟΠ Μονεμβασία-Malvasia και τον Δεκέμβριο του 2011 νομοθετήθηκαν οι οίνοι ΠΟΠ Malvasia-Πάρος, Malvasia Χάνδακας-Candia και Malvasia Σητείας. Έτσι αναβίωσε ο περιώνυμος οίνος Malvasia στο ιστορικό τρίγωνο της γεωγραφικής καταγωγής του: Μονεμβασία – Κρήτη – Κυκλαδονήσια, ο οποίος δέσποζε στις αγορές από τα βυζαντινά χρόνια κατά τον 12ο αιώνα έως και την άλωση του Χάνδακα (Candia – Ηράκλειο Κρήτης) από τους Τούρκους τον 17ο αιώνα. Κανένα άλλο κρασί δεν απόχτησε τόση φήμη κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση και κανένα όνομα κρασιού από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει τόσο ενδιαφέρουσα ιστορία».
Η αναβίωση της παραδοσιακής αμπελοκαλλιέργειας και οινοπαραγωγής Μαλβαζία στην Ελλάδα κατά τις τελευταίες δεκαετίες δεν αφορά απλά ένα ιδιαίτερο προϊόν αλλά μια σύνθετη πολιτισμική πρακτική που ενσωματώνει τη μακραίωνη ελληνική και διεθνή ιστορική παρακαταθήκη. Στην κοινή προσπάθεια των τριών περιοχών παραγωγής μέσα από τη συλλογική δράση αμπελουργών, οινοποιών, τοπικών κοινοτήτων, πολιτιστικών φορέων και θεσμικών οργανισμών, κάθε περιοχή εκφράζει τη δική της εκδοχή της κοινής πολιτισμικής παράδοσης, ενσωματώνοντας τοπικές καλλιεργητικές τεχνικές, γεωγραφικές ιδιαιτερότητες και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Ο Μαλβαζίας επανέρχεται ως φορέας μνήμης, πολιτιστικής ταυτότητας και διατοπικών δεσμών.
Στη Μονεμβασία, ακούγοντας μικρός από τους προγόνους του ιστορίες για τον «μυθικό» Μαλβαζία, ο οινοποιός Γιώργος Τσιμπίδης έθεσε ως στόχο ζωής την αναβίωση του ιστορικού οίνου. Όπως αφηγείται: «Η Μονεμβασιά κατέκτησε την ύψιστη θέση στην ιστορία της όταν αξιοποίησε τη θέση της στους θαλάσσιους δρόμους ως εμπορικό λιμάνι και όταν παρήγαγε επώνυμο προϊόν, τον Μαλβαζία… Με εμπνευστή και ηγέτη την κ. Σταυρούλα Κουράκου, καταστρώσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για την αναβίωση του Μαλβαζία». Στην προσπάθεια συστρατεύθηκαν κι άλλοι, όπως ο οινολόγος Ηρακλής Τριχείλης (νυν Δήμαρχος Μονεμβασίας) καιη ομάδα, αξιοποιώντας ευρωπαϊκά προγράμματα και τη συμβολή του Ινστιτούτου Οίνου, των Γεωπονικών Πανεπιστημίων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και του ΕΘΙΑΓΕ, μελέτησε 14 τοπικές ποικιλίες, δημιούργησε πειραματικούς αμπελώνες και προχώρησε σε πειραματικές οινοποιήσεις. «Έπειτα από μια περιπετειώδη διαδρομή 13 ετών οδηγηθήκαμε σε ένα πρότυπο λιαστού γλυκού με βάση μια συγκεκριμένη ποικιλιακή σύνθεση και τρόπο οινοποίησης, χρόνο ωρίμανσης-παλαίωσης με συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά και οργανοληπτικά δεδομένα που να αρμόζουν σε ένα άριστο γλυκό κρασί, κατάλληλο για μακροχρόνια παλαίωση». Ο Γιώργος Τσιμπίδης, δημιουργώντας ένα κρασί από το μηδέν, όμοιο με τον μυθικό Μαλβαζία της Μονεμβασίας, υπογραμμίζει ότι «Κάπως έτσι, η ωραία κοιμωμένη, η Μονεμβασία-Malvasia ξύπνησε από ύπνο πέντε αιώνων».
Η ξηρική καλλιέργεια των αμπελώνων στηρίζεται στη βιωματική γνώση του τόπου και στον σεβασμό του φυσικού περιβάλλοντος. Η μόρφωση των πρέμνων γίνεται σε κυπελλοειδή ή γραμμικά σχήματα, ενώ η ηλικία τους είναι μεγαλύτερη των τεσσάρων ετών. Στην Πάρο, ο οινοποιός Θόδωρος Μωραΐτης λέει: «Τα περισσότερα αμπέλια είναι αυτόρριζα, από αυτόχθονες ποικιλίες. Εμάς εδώ δεν μας επηρέασε η φυλλοξήρα, γι’ αυτό και διασώθηκε η μονεμβασιά, μια ποικιλία που εξαφανίσθηκε από Πελοπόννησο και Κρήτη… Εμείς έχουμε αμπέλια που είναι 50-60 χρόνων… Τα παλιά αμπέλια είναι φυτεμένα σε απλωταριά. Είναι ο παραδοσιακός τρόπος φύτευσης σύμφωνα με τον οποίο άφηναν το αμπέλι να σέρνεται στο χώμα, για να προστατευτεί από τους έντονους ανέμους». Στις «απλωταριές» της Πάρουο κορμός, οι βραχίονες και οι σταφυλές των κληματίδων έρπουν στο χώμα, αποκτώντας μήκος έως και 5 μέτρων. Και συνεχίζει: «Οι καλλιέργειες δεν γίνονται με πολλά μηχανικά μέσα, γι’ αυτό απαιτούνται πολλά χέρια για το κλάδεμα, το σκάψιμο και τον τρύγο. Οι περισσότεροι αγρότες δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τρακτέρ και το σκάψιμο το κάνουν ρίζα-ρίζα, με τη φρέζα ή την τσάπα. Σε κάποιους ορεινούς αμπελώνες (500-550 μ. υψόμετρο) που δεν υπάρχει πρόσβαση σε δρόμο, ο τρύγος και η μεταφορά γίνεται ακόμα με τα μουλάρια». Το οινοποιείο της οικογένειας από το 1910 διασώζει και επενδύει στην ποικιλία μονεμβασιά και τις γηγενείς ποικιλίες της Πάρου, έχοντας μάλιστα δημιουργήσει στο οινοποιείο ένα μουσείο οίνου, εξιστορώντας την οινική ιστορία του νησιού, της μονεμβασιάς και του Μαλβαζία.
Όπως και στις απαρχές του, ο σημερινός λιαστός Μαλβαζίας δημιουργείται από σταφύλια διαφόρων τοπικών ποικιλιών, τα οποία συλλέγονται υπερώριμα και αφήνονται στον ήλιο προς μερική αφυδάτωση (ψήνονται) για 8-12 μέρες, σε λιάστρες ή στο έδαφος, ώστε με την αύξηση συγκέντρωσης σακχάρων και άλλων συστατικών να αποκτήσει τη γλυκύτητα και τα αρώματά του. Οι λιάστρες είναι κατασκευές με τελάρα (απλά ή επάλληλα, συρταρωτής διάταξης), στα οποία απλώνονται τα σταφύλια και ενίοτε αλλάζουν θέση (πάνω/κάτω), ώστε τα σταφύλια να λιάζονται ομοιόμορφα. Πιο παραδοσιακό είναι το λιάσιμο στο έδαφος, όπου τα σταφύλια απλώνονται πάνω σε ελαιόπανα. Η διαδικασία του λιασίματος απαιτεί διαρκή φροντίδα και συλλογική εργασία και η περίοδος αυτή μετατρέπεται σε κοινωνικό γεγονός, όπου συμμετέχουν αμπελουργοί, μέλη της οικογένειας και εργάτες, η γνώση μεταδίδεται βιωματικά, οι κοινωνικοί δεσμοί ενισχύονται και καλλιεργείται η αίσθηση της συνέχειας.
Για τη δημιουργία Μαλβαζία στη Μονεμβασία χρησιμοποιούνται οι ποικιλίες σταφυλιών Μονεμβασιά, Ασύρτικο, Κυδωνίτσα και Ασπρούδες, στην Πάρο η ποικιλία Μονεμβασιά, ενώ στην Κρήτη οι ποικιλίες Malvasia di Candia aromatica, Ασύρτικο, Αθήρι, Βιδιανό, Θραψαθήρι, Λιάτικο, Μοσχάτο άσπρο (Μοσχάτο Σπίνας).
Το λιάσιμο ακολουθεί η οινοποίηση, συνδυάζοντας παραδοσιακές πρακτικές με σύγχρονες μεθόδους. Τα σταφύλια οδηγούνται στον σπαστήρα και το κρασί ζυμώνεται μέχρι τους 13% βαθμούς αλκοόλ, χωρίς πρόσθεση συμπυκνωμένου/ανακαθαρισμένου γλεύκους, αλκοόλης ή προϊόντων απόσταξης. Η γλυκύτητα προκύπτει από τα υπολειμματικά σάκχαρα του κρασιού. Ακολουθεί οξειδωτική παλαίωση δύο τουλάχιστον ετών σε δρύινα βαρέλια. Το κρασί έχει χρώμα πορτοκαλοκίτρινο – κεχριμπαρένιο με χρυσαφί ανταύγειες, έντονο και πολυσύνθετο άρωμα με νότες εξωτικών μπαχαρικών, μελιού, σταφίδας, αποξηραμένων φρούτων, ακόμα και εσπεριδοειδών. Η γεύση του είναι γεμάτη και βελούδινη, ισορροπώντας τη γλυκύτητα με την οξύτητα και προσφέροντας μακρά και αρωματική επίγευση.
Στην Κρήτη, ο οινοποιός Νίκος Μηλιαράκης, πρ. πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης, αναφέρει: «Η Ενετοκρατία και ο Μαλβαζίας οίνος είναι συνυφασμένοι με την Κρήτη. Η ιστορική του φήμη παραμένει ζωντανή, συνδέεται με τις ενετικές εμπορικές διαδρομές και τα τοπικά αμπελοτόπια, ενώ ο οίνος λειτουργεί ως σύμβολο τοπικής ταυτότητας και διαγενεακής μετάδοσης γνώσεων αμπελουργίας και οινοποίησης. Οι σύγχρονες προσπάθειες αναβίωσης του Μαλβαζία στην Κρήτη από οινοποιούς του νησιού (άνω των 10) συνδέθηκαν με την γενικότερη αναβίωση του κρητικού αμπελώνα και των γηγενών ποικιλιών που συντελέστηκε τη δεκαετία του 2000.Σχεδιάστηκαν συλλογικές δράσεις περί συνέχειας της τοπικής οινικής παράδοσης του Μαλβαζία και ένταξής του στις οινοτουριστικές διαδρομές Ηρακλείου και Σητείας, αναδεικνύοντας και σε τουριστικό επίπεδο το ιστορικό αφήγημα και τη μνήμη του κρητικού Μαλβαζία Candia».
Η κατανάλωση οίνων Μαλβαζία συνδέεται με εορταστικές περιστάσεις, τοπικές γιορτές, πολιτιστικές διοργανώσεις και οικογενειακές συναθροίσεις, όπου μετατρέπεται σε πράξη συμμετοχής στη συλλογική μνήμη και την ιστορική ταυτότητα, και συνοδεύεται από αφηγήσεις για την ιστορία του Μαλβαζία, για τις οικογένειες παραγωγών και για τη σχέση κάθε τόπου με το προϊόν.
Σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη πολιτισμική ζωή του Μαλβαζία διαδραματίζουν οι πολιτιστικές και οινικές εκδηλώσεις, εκθέσεις και διοργανώσεις, όπως το Malvasia Festival Monemvasia, καθώς και αντίστοιχες δράσεις σε Πάρο και Κρήτη. Μέσα από αυτές, το στοιχείο συνδέεται με τις ιστορικές διαδρομές, τις καλλιτεχνικές δράσεις, τις εικαστικές τέχνες και την εκπαίδευση, ενώ ερευνάται και παρουσιάζεται η πολιτιστική του κληρονομιά.
Παράλληλα, αναπτύσσονται διεθνή δίκτυα συνεργασίας με περιοχές της Ευρώπης που συνδέονται ιστορικά με τον Μαλβαζία, ενισχύοντας την πολιτιστική ανταλλαγή.
Οι βασικοί χώροι για την παραγωγή του οίνου Μαλβαζία είναι οι αμπελώνες και τα οινοποιεία των περιοχών παραγωγής, ενώ σημαντικοί είναι και οι χώροι διάθεσης του προϊόντος (κάβες, εστιατόρια, οινοποιεία).
Ο εξοπλισμός είναι ο συνήθης εξοπλισμός των αμπελοκαλλιεργητών για την καλλιέργεια και των οινοποιώνγια την οινοποίηση. Σημαντικό στοιχείο του εξοπλισμού είναι οι λιάστρες, ειδικές κατασκευές για το λιάσιμο των σταφυλιών, όπου απλώνονται τα σταφύλια για μερική αφυδάτωση υπό τον ήλιο.
Αναλόγως σημαντικοί είναι οι χώροι για την υλοποίηση δράσεων οινικού και ιστορικού/πολιτιστικού ενδιαφέροντος περί του οίνου Μαλβαζία για την παρουσίαση, ανάδειξη και διαφύλαξη του στοιχείου, δηλαδή εμβληματικοί χώροι υλοποίησης εκδηλώσεων, όπως το κάστρο της Μονεμβασιάς για την υλοποίηση του τοπικού MalvasiaFestivalMonemvasia, συνεδριακοί χώροι και αίθουσες για την υλοποίηση εκδηλώσεων καθώς και επισκέψιμοι χώροι των οινοποιείων για την παρουσίαση του τρόπου παραγωγής, την πραγματοποίηση εκδηλώσεων και τις γευσιγνωσίας του οίνου.
Το κύριο προϊόν είναι οι λιαστοί οίνοι Μαλβαζία και οι οίνοι λικέρ Μαλβαζία που παράγονται ως ΠΟΠ προϊόντα στην Μονεμβασιά, την Πάρο και την Κρήτη.
Επειδή σημαντικό κομμάτιτου λιαστού οίνου Μαλβαζία είναι η ιστορική διαδρομή και η παράδοσή του, πρέπει στα κύρια προϊόντα να καταγραφούν και αυτά που αναφέρονται στην ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά του, δηλαδή διάφορες εκδόσεις και βιβλία σχετικά με την παραγωγή και την ιστορία του οίνου. Ενδεικτικά αναφέρονται το βιβλίο της Σταυρούλας Κουράκου «Malvasia -Ο περιώνυμος οίνος χθες και σήμερα» (2020)και τα πρακτικά του Συμποσίου «Μονεμβάσιος οίνος -Μονoβασ(ι)α -Malvasia» του Ινστιτούτου Βυζαντινών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (επιμέλειας Ηλία Αναγνωστάκη, 2008).
Στα δευτερεύοντα προϊόντα συμπεριλαμβάνονται οίνοι γλυκείς από λιαστά σταφύλια Malvasia di Candia / Malvasia di Candia Aromatica αναγνωρισμένοι ως οίνοι ΠΓΕ Κρήτη, καθώς και οι οινοποιήσεις ξηρού τύπου με ποικιλίες Malvasia di Candia και Malvasia di Candia Aromatica στην Κρήτη και με ποικιλία μονεμβασιά στην Μονεμβασία και την Πάρο (ΠΟΠ ή ΠΓΕ). Τέλος, αναφέρονται τα αποστάγματα και η τσικουδιά από ποικιλία Malvasia di Candia στην Κρήτη.
Η ιστορική δύναμη της λέξης Malvasia αποτυπώνεται στην χρήση της από διαφόρων τύπων επιχειρήσεις (εστιατόρια, ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα) οι οποίες ονομάζονται ή περιέχουν στο όνομά τους τη λέξη Malvasia, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τα ως τώρα ιστορικά στοιχεία, τα επιστημονικά συνέδρια, τις μελέτες και τους τεχνικούς φακέλους των οίνων ΠΟΠ Μαλβαζία, είναι γενικά αποδεκτό ότι ο τύπος του λιαστού οίνου με την ονομασία Monovasia/Malvasia προέρχεται από την καστροπολιτεία της Μονεμβασίας (φράγκικη ονομασία Mal(e)vasia, ενετική ονομασία Napolidi Malvasia) στους πρόποδες του όρους Μαλεβός (Πάρνωνας) στη νότια Πελοπόννησο, υποδεικνύοντας μια γεωγραφική και ιστορική ονομασία προέλευσης.Ηάποψη περί πιθανής σύνδεσης με το σημαντικό κάστρο Malvusinum/Malvicino (σημερινό Μαλεβίζι) κοντά στον Χάνδακα (σημερινό Ηράκλειο) δεν φαίνεται να ευσταθεί.
Πολλές περιοχές έπαιξαν ρόλο στη διάδοση και καθιέρωση του οίνου Μαλβαζία: Η Μονεμβασία ως η γενέτειρα του γλυκού λιαστού Μονεμβάσιου οίνου ήδη από τον 11ο-12οαιώνα, η ενετοκρατούμενη Κρήτη από τον 14ο αιώνα ως ο τόπος της μεγάλης παραγωγής και εξαγωγής (MalvasiadiCandia) και τα κυκλαδονήσια και η Πάρος ως παραγωγοί και τελικοί θεματοφύλακες – συνεχιστές της παραγωγής («η Πάρος είναι η κιβωτός που διαφύλαξε την ποικιλία», αναφέρουν οι Σταυρούλα Κουράκου και JancisRobinson), όταν αυτή απομειώθηκε και εξαφανίστηκε από τη Μονεμβασία λόγω τουρκοκρατίας και κατόπιν από την Κρήτη κατά τον 17ο αιώνα. Κομβικός ο ρόλος της Βενετίας και των Ενετών και Γενουατών εμπόρων, οι οποίοι εμπορεύτηκαν και διέδωσαν το κρασί στην Ευρώπη.
Πρώτη αναφορά έχουμε το 1214 – ο μητροπολίτης Εφέσου Νικόλαος Μεσαρίτης αναφέρει ότι ο περίφημος για την ποιότητά του Μονεμβάσιος οίνος προσφερόταν σε μεγάλη αφθονία στα αυτοκρατορικά τραπέζια της λατινοκρατούμενης Κωνσταντινούπολης. Οι Βενετοί επέκτειναν την παραγωγή λιαστού οίνου Μαλβαζία στην Κρήτη και τις Κυκλάδες, συμπεριλαμβάνοντας τοπικές ποικιλίες. Πρώτες αναφορές έχουμε στην Κρήτη, 23/2/1339 και μετά (καταγραφή αμπέλου, κλήματος, vitismalvasia), με πολλές μαρτυρίες για το νέο κρητικό κρασί malvasia-malvagia, κυρίως στα Letteredimercanti (1341-1348). Μετά τα τέλη της δεκαετίας του 1330 και τη σταδιακή αλλαγή στις καλλιέργειες στην Κρήτη, το κρητικό κρασί malvasia-monovassia δύσκολα διακρινόταν από τον Μονεμβάσιο Malvasia, του οποίου η διακίνηση υποχωρούσε. Ο Μαλβαζίας της Κρήτης, μαζί με εισαγόμενο Μαλβαζία Μονεμβασιάς και Κυκλάδων, εξαγόταν με μειωμένη φορολογία από την Κρήτη στην Βενετία. Το Μείζον Συμβούλιο της Βενετίας ανέφερε(2/7/1342) ότι «ενώ ο οίνος Μονεμβασίας κατά την εξαγωγήν του (εκ Βενετίας) πληρώνει λίτρας δέκα χονδρικώς δι’ έκαστον αμφορέα, επειδή μέγα μέρος του μεταφέρεται εκ Κρήτης, πληρώνει δασμόν οίνου Κρήτης – λίτρας έξ… χωρίς να διακρίνεται η ποιότης. Προς αποφυγήν της ζημίας αποφασίζεται του λοιπού πας οίνος μονεμβασία (malvasia) όθεν δήποτε προερχόμενος, θα πληρώνει λίτρας οκτώ».
Μετά το 1342 άρχισε η «εποχή του κρητικού Malvasia» και η ευρωπαϊκή καθιέρωσή του, χάρη στην προώθηση και την εμπορική διορατικότητα των Βενετών κυριάρχων της Κρήτης. Ενετοί και Γενουάτες έμποροι, ανάλογα με τις πολιτικοοικονομικές συνθήκες, ωθούσαν και υποστήριζαν την παραγωγή στην Κρήτη, επηρεάζοντας ακόμα και το είδος του κρασιού (πολύ γλυκά-σιροπιώδη κρασιά), ώστε να γίνονται κατόπιν προσμίξεις με άλλες ποικιλίες ή/και οίνους, για αύξηση της ποσότητας και κάλυψη της ευρωπαϊκής αγοράς. Το 1514 η διοίκηση της Βενετίας χορήγησε 20 άδειες για μαγαζιά (bottega) στην πόλη, που πωλούσαν αποκλειστικά κρασί Malvasia, ονομάζοντάς τα “Malvasie”. Σήμερα πολυάριθμοι δρόμοι, γέφυρες και πλατείες στις συνοικίες της Βενετίας φέρουν το όνομα Malvasia. Οι σωζόμενες εμπορικές συναλλαγές της εποχής αποδεικνύουν το τεράστιο εμπόριο και την κυριαρχία του οίνου Malvasia για έξι αιώνες, μέχρι τον 17ο αιώνα, κυρίως στη Βενετία.
Εκτός από κρασί, οι Βενετοί έμποροι μετέφεραν μοσχεύματα από Μονεμβασιά και Κρήτη για να φυτέψουν αμπέλια Malvasia σε άλλες περιοχές επιρροής τους στη Μεσόγειο – αναφέρεται ιστορικά η καλλιέργεια σε Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία από τον 14ο-15οαιώνα, ενώ υπάρχουν καταγραφές για μεταφορά μοσχευμάτων από Καταλανούς Ναΐτες και πειρατές στην περιοχή Garraf-Sitges Καταλονίας. Στην πορεία του χρόνου το όνομα Malvasia χρησιμοποιήθηκε για ποικιλίες και οίνους «κατ’ όνομα malvasia» που δεν είχαν σχέση με την Ελλάδα, διευρύνοντας αφ’ ενός τον αριθμό και τον τύπο των ποικιλιών αμπέλου στη Μεσόγειο, όπου πλέον καταγράφονται δεκάδες ποικιλίες Malvasia, αρκετές άσχετες μεταξύ τους όπως έχουν δείξει εργαστηριακές έρευνες DNA, αφ’ εταίρου τις τεχνικές παραγωγής και τους τύπους οίνωνMalvasia, έχοντας σήμερα στη Μεσόγειο οίνους γλυκούς, ξηρούς, αφρώδεις, λευκούς, ροζέ, ερυθρούς. Η παραγωγή έχει πλέον επεκταθεί και σε νέες χώρες (ΗΠΑ, Αργεντινή, Βραζιλία, Αυστραλία).
Σημαντικές προσωπικότητες της ιστορίας ασχολήθηκαν με τον Μαλβαζία. Στο έργο του William Shakespeare «Ριχάρδος ο Τρίτος» (1595) ο Δούκας του Clarence δολοφονείται και πνίγεται «σε ένα βαρέλι Malvasia» (Malmseybutt). Ο Leonardo da Vinci είχε δικό του αμπελώνα Μαλβαζία στο Μιλάνο (αναβιωμένος σήμερα), ανταμοιβή του για τον πίνακα «Μυστικός Δείπνος» στην (ακριβώς απέναντι) εκκλησία Santa Maria delle Grazie. Πολλοί ακόμα αναφέρονται στον Μαλβαζία: ο νομπελίστας συγγραφέας Thomas Mann, ο Γερμανός μεταρρυθμιστής Μαρτίνος Λούθηρος, οι Γάλλοι συγγραφείς Αλέξανδρος Δουμάς, Guy de Maupassant κ.ά. Ο Ιταλός Giuseppe Garibaldi καλλιεργούσε Μαλβαζία στην Carpera Σαρδηνίας, ενώ ο συνθέτης Giuseppe Verdi ήταν καλός φίλος του Μαλβαζία.
Ο λιαστός οίνος Μαλβαζία Μονεμβασίας, Κρήτης και Πάρου έχει ιδιαίτερη σημασία ως στοιχείο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, διότι συνδέει τη γεωργική εργασία με τη συλλογική μνήμη, την τοπική ταυτότητα, τη διαγενεακή μετάδοση της γνώσης και τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία. Δεν ανήκει στο παρελθόν, αλλά συγκροτεί ένα ζωντανό πολιτισμικό παρόν.
Αποτελεί στοιχείο ιστορικής συνέχειας και εργαλείο επανασύνδεσης των κοινοτήτων με το παρελθόν τους, μέσα από τη συλλογική προσπάθεια αναβίωσης, επανανοηματοδότησης και πολιτιστικής αξιοποίησής του. Η σύγχρονη αναβίωσή του ενεργοποιεί ξανά αφηγήσεις, μνήμες και πρακτικές που είχαν ατονήσει. Παράλληλα, λειτουργεί ως φορέας τοπικής ταυτότητας για τις περιοχής παραγωγής της Λακωνίας, της Κρήτης και των Κυκλάδων, οι οποίες εκφράζουν διαφορετικές όψεις της ίδιας πολιτισμικής κληρονομιάς. Η παραγωγή και η κατανάλωσή του ενισχύουν τη συνοχή και τη συλλογική δράση των κοινοτήτων. Η παραδοσιακή μέθοδος αμπελοκαλλιέργειας και οινοπαραγωγής του Μαλβαζία προσδίδει υπεραξία στο προϊόν εμπορικά, συνδυαζόμενη με την ευκαιρία ανάδειξης του ιστορικού και πολιτιστικού παρελθόντος του κρασιού. Η ποιότητα και η αξία των οίνων Μαλβαζία επικυρώνονται μέσω της συμμετοχής και των βραβεύσεων σε ποικίλους οινικούς διαγωνισμούς εντός και εκτός χώρας, τονώνοντας το ηθικό των παραγωγών και της κοινότητας.
Η σημασία λοιπόν είναι πολλαπλή: συνδέει τα μέλη της κοινότητας – αν και από διαφορετικές περιοχές – κάτω από μια κοινή ιστορία, ενισχύει και υποστηρίζει την παραγωγή του προϊόντος, δημιουργεί λόγους για σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία, αλλά και για επιστημονική και λαογραφική έρευνα του παρελθόντος. Παράλληλα, η απήχηση των οίνων και της πολιτιστικής κληρονομιάς τους λειτουργεί για τις περιοχές παραγωγής ως πόλος έλξης σε οινικό, πολιτιστικό και τουριστικό επίπεδο. Λειτουργώντας ανατροφοδοτικά, η αύξηση της φήμης του Μαλβαζία οδηγεί στην αύξηση της ζήτησης – άρα και της παραγωγής του οίνου, στην προσέλκυση νέων καλλιεργητών και οινοποιών και στην βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος, σύμφωνα πάντα με τις νομοθετικές υποχρεώσεις (λόγω της αναγνώρισης οίνων ΠΟΠ) και με τα ηθικές υποχρεώσεις συνέχισης της παράδοσης και της ιστορίας.
Η ιδέα ξεκίνησε μέσα από την υλοποίηση του διακρατικού έργου “MalvasiaMyth” του προγράμματος LEADER/CLLD της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, στις αρχές του 2022. Η τοπική κοινότητα της Μονεμβασίας ανταποκρίθηκε εξαιρετικά με συμμετοχή και συνεισφορά στην ανάδειξη του στοιχείου, μέσα από ενέργειες αμπελοοινικού, ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.
Ως σημαντικό βήμα θεωρείται η εγγραφή (22/10/2022) του έργου και του ΔικτύουMalvasiaMyth στην πολιτιστική διαδρομή IterVitis – Cultural Route of the Council of Europe. Τη διαβούλευση που ακολούθησε συντόνισαν σε διατοπικό επίπεδο ο Συντονιστής του έργου Μαρίνης Μπερέτσος και ο εμπνευστής της ιδέας και διευθυντής του MalvasiaMythNetworkΣωτήρης Μπόλης. Κατόπιν τοπικών συζητήσεων με την κοινωνία και τους φορείς της περιοχής της Μονεμβασίας για την ανάληψη δράσεων ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς του οίνου Μαλβαζία (2022), στο πλαίσιο σχεδιασμού του 1ουMalvasiaFestival της Μονεμβασίας εκπρόσωποι του Δικτύου και των φορέων της Μονεμβασίας επισκέφτηκαν την Κρήτη (Ηράκλειο-Αρχάνες, 10/05/2023) όπου συζητήθηκαν η συνολική ιδέα συνεργασίας των περιοχών του Μαλβαζία, η συμμετοχή όλων στο MalvasiaFestival Μονεμβασίας, η συμμετοχή στο σχέδιο συνεργασίας MalvasiaMyth και ο σχεδιασμός δράσεων περί άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Στην συνάντηση συμμετείχαν οινοποιοί και εκπρόσωποι του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης, της Αναπτυξιακής Ηρακλείου και του Συλλόγου Γυναικών Μαλεβιζίου “ΜΑΛΒΑΖΙΑ”.
Κατά το 1οMalvasiaFestival Μονεμβασίας, 9-11 Ιουνίου 2023, συμμετείχαν οινοποιοί και εκπρόσωποι φορέων από τις τρεις περιοχές (Μονεμβασία, Πάρος, Κρήτη).Για πρώτη φορά μάλιστα (ημερίδα «Εμπειρίες Μαλβαζία του κόσμου», Ναός Αγ. Νικολάου, Κάστρο Μονεμβασίας, 10/06/2023) οινοποιοί των τριών περιοχών παραγωγής (Τσιμπίδης-Μονεμβασία, Μωραΐτης-Πάρος, Βολιτάκη-Κρήτη) βρέθηκαν στο ίδιο panelκαι παρουσίασαν τις εμπειρίες και τις καλές πρακτικές τους για το αμπέλι και τον οίνο, την γαστρονομία και την γεύση, την ιστορία και την παράδοση, την ανάδειξη και την προβολή του μύθου του Μαλβαζία οίνου. Στην συγκεκριμένη εκδήλωση υπογράφηκε το Μνημόνιο (MOU) σύστασης του Διεθνούς δικτύου “MalvasiaMythNetwork” μεταξύ περιοχών παραγωγής οίνου Μαλβαζία.
Στην συνέχεια, σε συνάντηση εργασίας στην Κρήτη (Αρχάνες, 15/05/2024) παρουσιάστηκε και συζητήθηκε η Δήλωση Πρόθεσης Υποβολής Δελτίου Στοιχείου ΑΠΚ. Συμμετείχαν εκπρόσωποι της Μονεμβασίας (Αναπτυξιακή Πάρνωνα), του Δικτύου MalvasiaMyth, του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης, της Περιφέρειας Κρήτης, της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περ. Κρήτης και της Αναπτυξιακής Ηρακλείου. Παράλληλες διαβουλεύσεις έγιναν στην Μονεμβασία, στις οποίες συμμετείχαν οινοποιοί και εκπρόσωποι της Αναπτυξιακής Πάρνωνα, του Δικτύου MalvasiaMythNetwork, της ΑΜΚΕ Μονεμβασία-Malvasia και πολιτιστικών φορέων της περιοχής. Παράλληλα, σε διάφορες διαβουλεύσεις μεταξύ των αναπτυξιακών φορέων και δικτύων, συμφωνήθηκε και δρομολογήθηκε η υποβολή προτάσεων σε χρηματοδοτικά προγράμματα με την συμμετοχή των τριών περιοχών, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Στην τελική διαδικτυακή συνάντηση (Δευτέρα 29/07/2024) ολοκληρώθηκε η σύνταξη του φακέλου και συμφωνήθηκε ομόφωνα από εκπροσώπους της Μονεμβασίας, της Πάρου και της Κρήτης.
Στο 2οMalvasiaFestival Μονεμβασίας (2025) συναντήθηκαν εκ νέου οι διάφοροι παραγωγοί και εκπρόσωποι φορέων από τις ελληνικές περιοχές, συζητώντας σε ειδική εκδήλωση περί της πολιτιστικής κληρονομιάς του Μαλβαζία, με τη συμμετοχή μάλιστα εκπροσώπων από 4 ακόμα χώρες.
Η συνεισφορά της κοινότητας ήταν η πλήρης υποστήριξη, η παροχή στοιχείων και πληροφοριών περί παραγωγής Μαλβαζία οίνου, ιστορίας και πολιτισμού, αλλά και η συμμετοχή στον σχεδιασμό επόμενων δράσεων της κοινότητας.
Η αμπελοκαλλιέργεια και οινοπαραγωγή του Μαλβαζία μεταδίδεται μέσα από την πρακτική εκπαίδευση νέων αμπελουργών, οινολόγων και οινοποιών στον αμπελώνα και στο οινοποιείο. Πέραν των παραδοσιακών τεχνικώνστην αμπελοκαλλιέργεια και το λιάσιμο των σταφυλιών, εκπαιδεύονται και σε σύγχρονες μεθόδους οινοπαραγωγής, υποστηρίζοντας έτσι καλύτερα την παραδοσιακή τεχνική, ενώ παράλληλα έρχονται σε επαφή με την πολιτισμική σημασία του λιαστού οίνου Μαλβαζία όχι ως μουσειακό κατάλοιπο, αλλά ως ενεργό στοιχείο σύγχρονης ζωής. Αναλόγως, εκπαιδεύονται και στις σύγχρονες μεθόδους παρουσίασης και προώθησης του προϊόντος, έχοντας όμως ως βασικό πλέον εργαλείο την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του οίνου και προσδίδοντας την ανάλογη υπεραξία στο προϊόν.
Σημαντικό ρόλο στην διαφύλαξη και μετάδοση του στοιχείου είναι η ενημέρωση του κοινού περί της οινικής, ιστορικής και πολιτιστικής διαδρομής και αξίας του οίνου Μαλβαζία. Στο πλαίσιο του έργου MalvasiaMyth υλοποιήθηκαν στην Μονεμβασία και τον Πάρνωνα δύο σεμινάρια αμπελουργίας και πολλές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, masterclasses και εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, φεστιβάλ, πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.ά. Στόχος ήταν να μεταδοθεί η γνώση, να καλλιεργηθεί η ανάγκη του κόσμου για ενημέρωση, συμμετοχή και απόλαυση, οδηγώντας έτσι στην συνέχιση της ύπαρξης του στοιχείου/προϊόντος και στις δράσεις ανάδειξης της πολιτιστικής του κληρονομιάς.
Το βασικό εργαλείο διαφύλαξης του στοιχείου είναι η θεσμοθέτηση των τεσσάρων οίνων ΠΟΠ Malvasia από λιαστά σταφύλια, διαφυλάττοντας τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής και διασυνδέοντας τον οίνο με την ιστορική του διαδρομή στους αιώνες.
Ως προς την ιστορική και πολιτιστική διάσταση, σημαντικές είναι οι εκδόσεις και δημοσιεύσεις, όπως το βιβλίο της Σταυρούλας Κουράκου «Malvasia, ο περιώνυμος οίνος χθες και σήμερα» (εκ. Φοίνικας, 2020), συνέδρια όπως το διεθνές Συμπόσιο «Μονεμβάσιος οίνος-Μονοβασ(ι)ά-Malvasia» του ΙΒΕ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και έκδοση των πρακτικών του.
Η δημιουργία του φορέα ΑΜΚΕ Μονεμβασία-Malvasia είναι επίσης μια αξιόλογη και στοχευμένη τοπική προσπάθεια διάσωσης και ανάδειξης του στοιχείου.
Σημαντικές δράσεις υπήρξαν οι δύο διοργανώσεις του Malvasia Festival Monemvasia, 9-11 Ιουνίου 2023 και 24-26 Οκτωβρίου 2025, όπου προβλήθηκε ο οίνος και η πολιτιστική κληρονομιά του Μαλβαζία, συμπεριλαμβάνοντας ιδιαίτερες και ατμοσφαιρικές εκδηλώσεις, εκθέσεις, συναυλίες, ιστορικούς περιπάτους, ξεναγήσεις, οινογευσίες, διεθνείς εκθέσεις οίνου και master classes, παρουσίαση βιβλίου και διεθνείς ημερίδες με συμμετοχή επιστημόνων και ανθρώπων του κρασιού από ελληνικές και ξένες περιοχές παραγωγής, εκπροσώπων των Υπουργείων Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης, εκπροσώπων αναπτυξιακών φορέων κ.ά.Τα φεστιβάλ πέτυχαν σημαντική προβολή με εκτενείς αναφορές σε μεγάλα ΜΜΕ.
Σημαντικοί παράγοντες που συνιστούν σημαντική ευκαιρία για την διαφύλαξη και την ανάδειξη του στοιχείου είναι η αναβίωση/επανέναρξη καλλιέργειας και παραγωγής λιαστού οίνου Μαλβαζία στην Ελλάδα, η διεθνής εξάπλωση του Μαλβαζία, η διεθνής αναγνωρισιμότητα της λέξης Malvasia καθώς και η διεθνής παραδοχή ότι όλα ξεκίνησαν από την Ελλάδα. Παράλληλα, η συνολική άνοδος του ελληνικού κρασιού κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η αύξηση του αριθμού των οινοποιείων, οι σύγχρονες μέθοδοι αμπελοκαλλιέργειας και οινοπαραγωγής και η εξαιρετική πλέον ποιότητα των ελληνικών κρασιών έχουν καταστήσει ιδιαίτερα δυναμικό και ανερχόμενο τον οινικό κλάδο.
Με βάση αυτό το περιβάλλον, μόνο ανοδική μπορεί να είναι η πορεία του Μαλβαζία, εφόσον ληφθούν κατ’ ελάχιστον τα εξής μέτρα ανά κατηγορία:
Παραγωγή:
α) Διασφάλιση ορθών πρακτικών αμπελοκαλλιέργειας και οινοπαραγωγής του λιαστού οίνου Μαλβαζία, με βάση τους νομοθετημένους κανονισμούς των θεσμοθετημένων προϊόντων ΠΟΠ Μαλβαζία.
β) Σεμινάρια εκπαίδευσης νέων αμπελουργών και οινοποιών και ενημερωτικές εκδηλώσεις πάνω σε θέματα παραγωγής, καθώς και στο θέμα της υπεραξίας που προσφέρει η διασύνδεση του οίνου με την ιστορία και τον πολιτισμό.
Τεκμηρίωση και εκπαιδευτικές δράσεις:
α) Συλλογή υλικού (αρχεία, ψηφιακές εκδόσεις, τεκμήρια), έρευνα, τεκμηρίωση και δημιουργία ψηφιακών υποδομών/αποθετηρίων με υλικό γύρω από την ιστορία του Μαλβαζία.
β) Δημιουργία χώρων παρουσίασης της καλλιεργητικής και οινοποιητικής παράδοσης (κέντρα διερμηνείας, μικρά μουσεία).
γ) Συνεργασία με επιστημονικά ιδρύματα περί παραγωγής (π.χ. Εργαστήριο Οινολογίας & Αλκοολούχων Ποτών, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών).
δ) Σχεδιασμός και υλοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων της μαθητικής κοινότητας σε σημεία παραγωγής (αμπελώνες, οινοποιεία) και ιστορικά σημεία (κάστρα, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι) με ξεναγήσεις και δραστηριότητες που αναδεικνύουν την μακραίωνη ιστορία και δύναμη του Μαλβαζία οίνου.
Πολιτισμός:
α) Συνέχιση και υποστήριξη του MalvasiaFestival Μονεμβασίας και δημιουργία εκδηλώσεων ενημέρωσης,ανάδειξης, προβολής ή/και φεστιβάλ στις περιοχές της Πάρου και της Κρήτης.
β) Διοργάνωση, υποστήριξη, φιλοξενίαδιεθνών συνεδρίων και συμποσίων, όπως το ΔιεθνέςMediterraneanMalvasiasSymposium.
γ) Εκπόνηση κοινού σχεδίου δράσης των παραγωγών περιοχών και υλοποίηση κοινών ενεργειών ανάδειξης και προβολής του οίνου και του πολιτισμού του.
Δικτύωση, συνέργειες και χρηματοδοτήσεις:
α) Δράσεις διασύνδεσης του οίνου Μαλβαζία με την τοπική γαστρονομική παράδοση ως αναπόσπαστο μέρος της.
β) Ενέργειες συνάντησης και αδελφοποίησης με περιοχές παραγωγής Μαλβαζία του εξωτερικού, με στόχο πολιτιστικές και (οινο)τουριστικές συνεργασίες και ανταλλαγές.
γ) Διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων και συμμετοχή σε προγράμματα και αναπτυξιακά έργα (LEADER, Interreg, επιχορηγήσεις Υπουργείου Πολιτισμού κ.ά.) που υποστηρίζουν τις παραπάνω δράσεις και στοχεύουν στην διάσωση και ανάδειξη του στοιχείου, είτε μεμονωμένα για κάθε περιοχή, ή και συνολικά για όλες τις περιοχές.
Προβλήματα, δυσκολίες και κίνδυνοι για την διαφύλαξη του στοιχείου δεν καταγράφονται προς το παρόν στην κοινότητα του Μαλβαζία.