Αρχική / Μετάδοση / Συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Οι βασικοί σκοποί της λειτουργίας του Περιφερειακού Κέντρου για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Kέντρο Κατηγορίας 2) υπό την αιγίδα της UNESCO– Κέντρο Κατηγορίας 2 (Regional Centre for the Safeguarding of Intangible Cultural Heritage in South Eastern Europe, Category 2 Centre – under the auspices of UNESCO) είναι η προώθηση συνεργειών ανάμεσα στα μέλη του και η ανάληψη πρωτοβουλιών σχετικά με την ανταλλαγή εμπειριών και εξειδίκευσης αναφορικά με τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η συνεργασία της Ελλάδας με το Περιφερειακό Κέντρο ξεκίνησε το 2014 και έκτοτε, στο πνεύμα της προώθησης του διαλόγου για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, η Ελλάδα συμμετέχει στις Γενικές Συνελεύσεις του Κέντρου (με το καθεστώς του πλήρους μέλους από το 2015).

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, η οποία ξεκίνησε το 2014, η Ελλάδα συμμετέχει στις Γενικές Συνελεύσεις του Κέντρου (με το καθεστώς του πλήρους μέλους από το 2015) και προωθεί τις ερευνητικές του δραστηριότητες (π.χ. έκδοση του περιοδικού Living Heritage Journal κ.λπ.) στο ελληνικό επιστημονικό και ευρύτερο κοινό. Επίσης, τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει μια πολύ σημαντική συνεργασία που αφορά στη διοργάνωση σεμιναρίων ανάπτυξης δεξιοτήτων. Μέχρι στιγμής έχουν διοργανωθεί δύο (2) σεμινάρια ανάπτυξης δεξιοτήτων που απευθύνονταν σε φορείς κοινοτήτων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Το πρώτο είχε θέμα: «Developing safeguarding plans for intangible cultural heritage in Greece» και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά από 31 Μαΐου μέχρι 4 Ιουνίου 2021. Το δεύτερο είχε θέμα «Living Heritage Safeguarding and Sustainable Development. Training of trainers for Greece» και πραγματοποιήθηκε στη Λήμνο από 8 μέχρι 11 Μαΐου 2023, σε συνεργασία με το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA).