Ο πολιτιστικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο ευρύτερο κοινό, ελληνικό και διεθνές.
Παράλληλα, η ένταξη της ζωντανής κληρονομιάς σε προϊόντα πολιτιστικού τουρισμού μπορεί να προσφέρει νέες ευκαιρίες απασχόλησης, να μετριάσει τη φτωχοποίηση των περιφερειών, να περιορίσει τη μετανάστευση από την ύπαιθρο στα αστικά κέντρα και να καλλιεργήσει ένα αίσθημα υπερηφάνειας μεταξύ των κοινοτήτων.
Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατά πολύ το ενδιαφέρον των επαγγελματιών του τουριστικού τομέα προκειμένου να εντάξουν στα τουριστικά προϊόντα την άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Παράλληλα, οι τοπικές κοινωνίες και οι κοινότητες κληρονομιάς ευαισθητοποιούνται όλο και περισσότερο ώστε να ενσωματώσουν τις θετικές συνέπειες του τουρισμού σε προγράμματα βιώσιμης ανάπτυξης.
Το πρόγραμμα «Ιστορίες Ερμηνείας στην αγροτική Ελλάδα» αποσκοπούσε στην ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των αγροτικών κοινοτήτων με έναν ζωντανό τρόπο που απευθύνεται όχι μόνο στο ευρύτερο κοινό, αλλά και στις ίδιες τις τοπικές κοινωνίες. Παράλληλα, ανάδειξε την ξενάγηση ερμηνείας ως ένα καινοτόμο εργαλείο προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς του αγροτικού χώρου, η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί σε δράσεις πολιτιστικού τουρισμού.
Το εγχείρημα Andros Routes του Κέντρου Σύγχρονης Έρευνας και Δράσης για την Άνδρο επικεντρώνεται στην καταγραφή, διαφύλαξη, επανάχρηση και ανάδειξη των παλαιών μονοπατιών, αλλά και του αγροτικού τοπίου της νήσου Άνδρου. Ο φορέας οργανώνει πεζοπορίες που συνιστούν μια σύνθετη ταξιδιωτική εμπειρία, που περιλαμβάνει τη γνωριμία με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του νησιού και τις ίδιες τις κοινότητες φορέων της.
Το Φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα», ένα τριήμερο, βιωματικό, πολιτιστικό φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε Αύγουστο στον παραδοσιακό οικισμό της Μάρπησσας Πάρου. Κεντρική του ιδέα είναι η ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας, της φυσικής και πολιτιστικής του κληρονομιάς, τόσο υλικής (αρχιτεκτονική) όσο και άυλης (μουσικοχορευτικές παραδόσεις, έθιμα, προφορική μνήμη κλπ.) αλλά και της σύγχρονης δημιουργίας (π.χ. εικαστικές τέχνες, μουσικά σύνολα).