Τα στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς εντάσσονται σε ένα σύνθετο πλέγμα σχέσεων των κοινοτήτων με το φυσικό και το δομημένο περιβάλλον.
Τις περισσότερες φορές μάλιστα τα στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς αντανακλούν όψεις της σύνθετης αυτής σχέσης: τελετουργίες και πεποιθήσεις/αντιλήψεις, γνώσεις, τεχνικές και πρακτικές για τη διαχείριση του χώρου, του τοπίου και των φυσικών πόρων, ιστορικά διαμορφωμένοι τρόποι κατοίκησης κ.ά. Η ανάδειξη της συνάφειας των στοιχείων που είναι εγγεγραμμένα στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας με τα οικοσυστήματα και τις χρήσεις τους, δίνει την ευκαιρία για μια πιο ολιστική γνωριμία με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.
Κάθε στοιχείο μπορεί να κατατάσσεται σε περισσότερα από ένα οικοσυστήματα.
Ως οικοσύστημα νοείται η βασική οικολογική μονάδα που αποτελείται από το φυσικό περιβάλλον και τους οργανισμούς που ζουν σε αυτό.
Τα στοιχεία του Εθνικού Ευρετηρίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας κατατάσσονται σε τύπους οικοσυστημάτων, που διαμορφώνονται με κριτήρια κυρίως τον τύπο της βλάστησης, τη διαμόρφωση του εδάφους, τα είδη ζωής που απαντώνται σε αυτά, καθώς και τα ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες από τις οποίες καθορίζονται.