Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 2016 σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικές δράσεις με συνοδευτικό υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό. Σκοπός τους είναι η γνωριμία των μαθητών/-τριών με όψεις της ζωντανής κληρονομιάς, οι περισσότερες από τις οποίες άλλωστε αποτελούν στοιχείο της καθημερινότητας και ταυτότητάς τους.
Το συνολικό σκεπτικό των δράσεων αποσκοπεί κατά κύριο λόγο στην ευαισθητοποίηση των μαθητών/-τριών σχετικά με την ανάγκη διαφύλαξης και ανάδειξης της ζωντανής κληρονομιάς ως στοιχείου συγκρότησης της ατομικής και συλλογικής τους ταυτότητας. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκεται:
• Να αμφισβητηθούν παγιωμένες στερεοτυπικές αντιλήψεις σχετικά με την προσέγγιση της έννοιας της παράδοσης και τη σχέση των νέων σήμερα μαζί της.
• Να τονιστεί το δικαίωμα της επιλογής των κοινοτήτων ή/και των ατόμων στη διαφύλαξη ή μη της παράδοσης ως στοιχείου της συλλογικής αυτογνωσίας τους.
• Να προσφέρονται αφορμές προβληματισμού για την καλλιέργεια κριτικής στάσης των νέων απέναντι σε μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τη ζωντανή κληρονομιά.
• Να καλλιεργηθεί μια πιο πλουραλιστική αντίληψη για την πολιτιστική κληρονομιά και του τρόπου που συγκροτείται στο παρόν και όχι ως μια εξιδανικευμένη ρομαντική αναπόληση του παρελθόντος.
Σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας (Ethnofest) έχει σχεδιαστεί και εφαρμόζεται εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές/-τριες και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης με θέμα την αξιοποίηση του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ στην εκπαιδευτική διαδικασία ως μέσου διαφύλαξης και ανάδειξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ που διοργανώνεται κάθε χρόνο (τελευταία εβδομάδα Νοεμβρίου) πραγματοποιούνται ειδικές προβολές εθνογραφικών ταινιών για σχολικές ομάδες. Οι ταινίες δεκάλεπτης διάρκειας, παραγωγής της ΔΙΝΕΠΟΚ και του ETHNOFEST, είναι κατάλληλες για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου. Η πρόσκληση για δηλώσεις συμμετοχής ανακοινώνεται κάθε χρόνο στην ιστοσελίδα της ΔΙΝΕΠΟΚ (στήλη ΝΕΑ).
Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχει σχεδιάσει εκπαιδευτικό υλικό με σκοπό τη γνωριμία των μαθητών με την έννοια του αγροτικού τοπίου και την ανάδειξη της αξίας του ως πολιτιστικού αγαθού. Το υλικό περιλαμβάνει προτάσεις δραστηριοτήτων εντός και εκτός σχολικής τάξης. Κατά την επίσκεψή τους σε αγροτικούς οικισμούς οι μαθητές/-τριες παρακινούνται να βιώσουν με όλες τις αισθήσεις τους την εμπειρία του αγροτικού χώρου, να παρατηρήσουν τους τρόπους αλληλεπίδρασης ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος και τελικά να κατανοήσουν τις ποικίλες όψεις της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του αγροτικού χώρου.