Σύμφωνα με το ΠΔ 4/2018, άρθ. 22 για την εφαρμογή στην Ελλάδα της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) αρμόδιο είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΔΙΝΕΠΟΚ), που υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΓΔΑΠΚ).
Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι επίσης αρμόδια για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή δράσεων διαφύλαξης των στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που εγγράφονται στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας και στους Καταλόγους που προβλέπονται στη σχετική Σύμβαση της UNESCO.
Aποτελείται από τα εξής Τμήματα:
Οι επιχειρησιακοί στόχοι της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς είναι:
α) Η εφαρμογή πολιτικής για τη διαφύλαξη και ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς
β) Η εφαρμογή πολιτικής για την προώθηση διαπολιτισμικών θεμάτων στο πεδίο του πολιτισμού
γ) Η προστασία και ανάδειξη των κινητών μνημείων της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς
δ) Η εφαρμογή μουσειακής πολιτικής για τα μουσεία του νεότερου πολιτισμού (εποπτεία και επιστημονική συνδρομή, αναγνώριση-πιστοποίηση, προώθηση και εφαρμογή σύγχρονων μουσειολογικών προσεγγίσεων)
Η Σταυρούλα – Βίλλυ Φωτοπούλου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Διαθέτει μεταπτυχιακούς τίτλους στη Σύγχρονη Ιστορία (ΕΚΠΑ, 2008) και την Κοινωνική Λαογραφία (ΕΚΠΑ, 2011). Από το 1996 εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού και από το 2014 κατέχει τη θέση της Διευθύντριας Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία υπάγεται στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Κύρια πεδία ενασχόλησης της αποτελούν η εφαρμογή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) και η μουσειακή διαχείριση. Εκπροσωπεί το Υπουργείο Πολιτισμού σε διεθνείς οργανισμούς για ζητήματα πολιτιστικής πολιτικής και διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς. Χειρίζεται άριστα την αγγλική γλώσσα και ικανοποιητικά τη γαλλική και την ισπανική.
Η Χριστιάνα Βρανιστάι είναι απόφοιτη του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων καθώς και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου μετάφρασης με εξειδίκευση στην ευρωπαϊκή νομική ορολογία. Αγαπά τις ξένες γλώσσες, τον υποτιτλισμό και τη διαρκή επιμόρφωση.
Η Ειρήνη Γιοβάνοβιτς είναι απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνιολογίας, του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου (Msc) στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων, του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, ΔΕ “Άσκηση της Κρατικής Πολιτιστικής Πολιτικής”. Υπηρετεί στο Υπουργείο Πολιτισμού από το 2002, ενώ στη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς βρίσκεται από το 2019 με αρμοδιότητες που άπτονται της εφαρμογής της Σύμβασης για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομίας (UNESCO 2003), καθώς και της οικονομικής επιχορήγησης πολιτιστικών φορέων για αντίστοιχες δράσεις τους.
Ο Γιάννης Ν. Δρίνης είναι λαογράφος. Από το 2006 εργάζεται στο ΥΠΠΟ ως μόνιμος υπάλληλος και από το 2013 είναι προϊστάμενος του τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων.
Η Έλενα Μπαζίνη είναι Κοινωνική Ανθρωπολόγος. Έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ανθρωπολογία από τη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Είναι μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Εκπαιδευτών (Global Network o Facilitators), για την εφαρμογή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003). Μεταξύ άλλων ασχολείται συστηματικά με τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών προγραμμάτων και υλικού για μαθητές/-τριες καθώς και την επιμόρφωση εκπαιδευτικών με θέμα την αξιοποίηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στην εκπαίδευση.
Η Όλια Πεπεράκη είναι απόφοιτη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκπόνησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές και τη διδακτορική διατριβή της στο Πανεπιστήμιο του Sheffield στο Ηνωμένο Βασίλειο, ως υπότροφος της Ακαδημίας Αθηνών. Από το 2010 είναι μόνιμη υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η Μαρία Σερέτη είναι απόφοιτη του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα (ΜΑ) στην κατεύθυνση «Κοινωνία της Πληροφορίας, Μέσα και Τεχνολογία», του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του ίδιου Πανεπιστημίου. Μιλάει αγγλικά, ισπανικά και γαλλικά.
Η Ιωάννα Τζαβάρα κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Πολιτιστική Διαχείριση (θέμα διπλωματικής εργασίας Οικομουσεία: αφετηρία και σύγχρονη πραγματικότητα), με σπουδές επίσης στην Ελληνική Φιλολογία και τη Θεολογία. Ανήκει στο δυναμικό του Υπουργείου Πολιτισμού από το 2001 και στη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς από το 2013. Μιλά αγγλικά, γερμανικά και γαλλικά.
Ο Διομήδης Τόλιος γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ειδίκευση στην Αρχαιολογία και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος (MSc) στην Πολιτιστική Διοίκηση από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Εργάστηκε στην ιδιωτική εκπαίδευση ως φιλόλογος, ως αρχαιολόγος στο ΥΠΠΟ και από το 2013 ως επιστημονικός συνεργάτης στη Βουλή των Ελλήνων. Μετά τη φοίτησή του στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης επέστρεψε το 2022 ως μόνιμος υπάλληλος στο Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα στο Τμήμα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΔΙΝΕΠΟΚ.
Ο Ιωάννης Τσούκας είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακό L.L.M. στο Διοικητικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Ruprecht Karls της Χαϊδελβέργης. Εισήχθη στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης το 2020 και από την αποφοίτηση του το καλοκαίρι του 2022 έχει ενταχθεί στο Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΔΙΝΕΠΟΚ.
Η Μαρία Φακιολά είναι Κοινωνική Ανθρωπολόγος. Το 2010 ολοκλήρωσε το διδακτορικό της με τίτλο: Κοινωνικές σχέσεις και ταυτότητες στους Ρομά της Αγίας Βαρβάρας Αττικής. Το 2019 έλαβε πιστοποίηση ως Ξεναγός Ερμηνείας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Interpret Europe. Από το 1998 εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού, στη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων.