Ο όρος «μετακινούμενη κτηνοτροφία» δηλώνει την ετήσια μετακίνηση των κοπαδιών αιγοπροβάτων μεταξύ θερινών και χειμερινών βοσκοτόπων, ανεξάρτητα από το μέσο και την απόσταση που διανύουν. Η πρακτική της μετακίνησης βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτισμικής και κοινωνικής συγκρότησης των ορεινών κτηνοτροφικών κοινοτήτων, ενώ έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση του τοπίου των περιοχών που αναπτύχθηκε ιστορικά. Οι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι είναι φορείς γνώσεων και πρακτικών, που σχετίζονται αφενός με τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων φυσικών πόρων (λιβάδια, υδάτινες πηγές κ.ά.) και των κλιματικών δεδομένων, και αφετέρου με την παραγωγή ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων.
Εγγράφηκε πρώτη φορά στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (UNESCO,2003), κατόπιν υποβολής διεθνικού φακέλου, το 2019 από τις εξής χώρες: Ελλάδα, Αυστρία και Ιταλία.
Ακολούθησε διεύρυνση της εγγραφής το 2ο23 προκειμένου να περιληφθούν επιπλέον οι εξής χώρες: Αλβανία, Ανδόρρα, Κροατία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ρουμανία και Ισπανία.
*Στις περιπτώσεις διευρύνσεων των φακέλων, το έτος εγγραφής αλλάζει και συμφωνεί με το έτος της τελευταίας διεύρυνσης.