Συνάντηση εργασίας με τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Ακαρνανικών Ορέων και το Τμήμα Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου | 20-11-2018

Την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018 στελέχη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς παραβρέθηκαν σε συνάντηση εργασίας, που πραγματοποιήθηκε στο Αιτωλικό με πρωτοβουλία του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων σε συνεργασία με το Τμήμα Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης του ΤΕΙ Μεσολογγίου, με σκοπό την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για την πρόθεση υποβολής φακέλου υποψηφιότητας για την εγγραφή της παραδοσιακής αλιείας του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων, κ. Γιάννης Σελιμάς και τα στελέχη κ. Μαλβίνα Καρανίκα και κ. Αρετή Δράκου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Υδατοκαλλιεργειών και Αλιευτικής Διαχείρισης κ. Γιώργος Κατσέλης, ο επιστημονικός συνεργάτης του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), κ. Αλέξης Κατσαρός, καθώς και εξωτερικοί συνεργάτες του Φορέα Διαχείρισης, κ.κ. Φοίβος Μπέρδος, Πολιτισμολόγος, και Μάρι Σιαμπάνη, Αρχιτέκτονας. Εκ μέρους των επαγγελματιών της περιοχής παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων «Το Αιτωλικό», κ. Θεόδωρος Μπότας, καθώς και ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ιχθυοτροφείου Ανατολικής Κλείσοβας, κ. Στέφανος Κάππας.

Σημαντική ήταν και η παρουσία μελών του Συλλόγου Πανηγυριστών ο «Άη Συμιός», οι οποίοι μοιράστηκαν με τους παρευρισκόμενους την εμπειρία τους από την προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας για την εγγραφή του Πανηγυριού του Άη Συμιού στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι της Διεύθυνσης αναφέρθηκαν στην αξία διαφύλαξης και ανάδειξης της παραδοσιακής τεχνογνωσίας των αλιέων της Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού ως στοιχείου που συγκροτεί διαχρονικά την πολιτιστική και παραγωγική ταυτότητα της περιοχής ενώ δήλωσαν την υποστήριξή τους για την πρωτοβουλία της τοπικής κοινότητας στην υποβολή της υποψηφιότητας.