Την Κυριακή, 9 Οκτωβρίου 2022 η Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου ΕΠΙΜΕΝΙΔΗΣ και ο φορέας “Το χαρούπι της Κρήτης”, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και το Μεσογειακό Κέντρο Ικανοτήτων Αγροδιατροφής (MACC) διοργάνωσαν το «Συμπόσιο Χαρουπιού 2022», το οποίο πραγματοποιήθηκε στον Χαρουπόμυλο Πανόρμου.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της αποτύπωσης των ζωντανών παραδόσεων της Ελλάδας και χάρη στην ακούραστη προσπάθεια των στελεχών της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόρμου ΕΠΙΜΕΝΙΔΗΣ, η «Αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού στην Κρήτη» εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2019.
Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου, σε συνδυασμό με μια σειρά πλούσιων δράσεων με στόχο τη γνωριμία του κοινού με το χαρούπι και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά (πχ. γευσιγνωσία, δημιουργική απασχόληση παιδιών, συναυλία ρεμπέτικου), της ανάλυσης του πλάνου της επαναλειτουργίας του μηχανολογικού εξοπλισμού του ΧΑΡΟΥΠΟΜΥΛΟΥ, έγιναν και δύο πολύ σημαντικές παρουσιάσεις:
- της αποκωδικοποίησης του DNA της Χαρουπιάς από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΙΤΕ. Η έναρξη της επιστημονικής έρευνας αποτέλεσε πρωτοβουλία του φορέα ΤΟ ΧΑΡΟΥΠΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ και μελών του, επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και το ΕΛΜΕΠΑ. Στόχος η ταυτοποίηση του γνήσιου χαρουπιού της Κρήτης και η ανάδειξη της δυναμικής του.
- της Ψηφιακής Πλατφόρμας The Carob of Crete (Ελληνικά: https://carobofcrete.gr/, Αγγλικά: https://carobofcrete.gr/en), που δημιουργήθηκε από την Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου ΕΠΙΜΕΝΙΔΗΣ, με επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Συγχαίρουμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εξαιρετική διοργάνωση για την ανάδειξη μιας αγροδιατροφικής παράδοσης που κινείται στον κοινό πολιτισμικό χώρο της Μεσογείου, έχει βαθιές ρίζες στην Κύπρο και στην Κρήτη και η οποία μπορεί να αναβιώσει και σε αλλά μέρη της Ελλάδας.