Home/ Νέα & Ανακοινώσεις/ Eπιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με τίτλο «Το Αγροτικό τοπίο ως πολιτιστική κληρονομιά» | Αθήνα 31/1 -1/2/ 2020

Eπιμορφωτικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με τίτλο «Το Αγροτικό τοπίο ως πολιτιστική κληρονομιά» | Αθήνα 31/1 -1/2/ 2020

Φεβρουαρίου 7, 2020

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο «Το Αγροτικό τοπίο ως πολιτιστική κληρονομιά», που διοργανώθηκε στο Πειραματικό Γυμνάσιο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αθήνας κατά το διήμερο 31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου 2020 από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε συνεργασία με το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και τους Υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Β/θμιας Εκπαίδευσης Αττικής.
Στόχος του σεμιναρίου ήταν η ενημέρωση των εκπαιδευτικών περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Διεύθυνσης με θέμα το αγροτικό τοπίο ως πολιτιστική κληρονομιά και η διερεύνηση πεδίων συνεργασίας στο πλαίσιο υλοποίησής του. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το έργο της ΔΙΝΕΠΟΚ καθώς και τις δράσεις της στο πλαίσιο της εφαρμογής της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003), το πλαίσιο συνεργασίας με τις κοινότητες για την εγγραφή στοιχείων ΑΠΚ στο Εθνικό Ευρετήριο ΑΠΚ της Ελλάδας, αλλά και τους τρόπους συνεργασίας με την εκπαιδευτική κοινότητα ως σημαντικό μέσο ευαισθητοποίησης των νέων σε ζητήματα διαφύλαξης της ΑΠΚ.
Η πρώτη μέρα περιλάμβανε εισηγήσεις από στελέχη της Διεύθυνσης και από τη Διευθύντρια του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, κ. Μαρία Παπαϊωάννου, τόσο ως προς το θεωρητικό πλαίσιο όσο και τη μεθοδολογία υλοποίησης του προγράμματος καθώς και βιωματικές δραστηριότητες με συντονίστρια την κ. Εύη Κακαρούχα, μέλος του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ. Η δεύτερη ημέρα ήταν αφιερωμένη σε δράσεις πεδίου με περίπτωση μελέτης το αττικό τοπίο και τους μετασχηματισμούς του καθώς και βιωματικά εργαστήρια. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις ποικίλες όψεις του αγροτικού τοπίου ως πολιτιστικού αγαθού, να συμμεριστούν τους προβληματισμούς της ΔΙΝΕΠΟΚ για την ανάγκη ευαισθητοποίησης των νέων σε ζητήματα που αφορούν την κληρονομιά του αγροτικού χώρου και να αναζητήσουν πεδία συνεργασίας με τους συνεργαζόμενους φορείς.
Η ΔΙΝΕΠΟΚ εκφράζει τις θερμές της ευχαριστίες στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας για τη συνδρομή τους στη διοργάνωση, καθώς και στους Υπεύθυνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Β/θμιας Εκπαίδευσης Αττικής και όλους όσοι παρακολούθησαν τις εργασίες του σεμιναρίου. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στους εκπαιδευτικούς και τη Διευθύντρια του Πειραματικού Γυμνασίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Αθήνας, κ. Δάφνη Γαβρίλη, για τη φιλοξενία και την αμέριστη υποστήριξή τους.