Επιτελεστικά δρώμενα και άυλη πολιτιστική κληρονομιά | Μακρινίτσα Πηλίου, 7-10 Σεπτεμβρίου 2023

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

https://www.paratiritis-news.gr/politismos/epitelestika-dromena-kai-ayli-politistiki-klironomia-tetraimero-draseon-kai-ekdiloseon-sti-makrinitsa-piliou/

Στις 7-10 Σεπτεμβρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί στη Μακρινίτσα Πηλίου το πολύ ενδιαφέρον τετραήμερο δράσεων και εκδηλώσεων «Επιτελεστικά δρώμενα και Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας Πηλίου». Πρόκειται για μια διοργάνωση στην οποία συμμετέχει μεταξύ άλλων το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του ΔΠΘ και διοεγανώεται από τον Φοέα Πολιτισμού Ιεράς Μητρόπολης Δημητιάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», το Ινστιτούτο Προστασίας και Μελέτης Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Μακρινίτσας Πηλίου με τον διακριτικό τίτλο «Οι Μάηδες της Μακρινίτσας-ΑΜΚΑ», τον Δήμο Βόλο, την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων.

Το τετραήμερο έχει σκοπό να λειτουργήσει ως μια Πανελλήνια Συνάντηση με εστίαση στην εκπαίδευση και την ενημέρωση των πολιτών αλλά και όλων των ενδιαφερομένων για θέματα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και επιτελεστικών δρώμενων. Στο τετραήμερο δράσεων και εκδηλώσεων θα υλοποιηθούν παρουσίαση βιβλίου, εκθέσεις, εργαστήρια, διαλέξεις και τέλεση σχετικών επιτελεστικών δρώμενων. Επιπρόσθετα, η δράση θα συμβάλει στην τεκμηρίωση επιτελεστικών δρώμενων από όλη την Ελλάδα που ήδη έχουν εγγράφει στον Εθνικό Κατάλογο για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά ή άλλων στοιχείων που στο μέλλον θα ακολουθήσουν τη διαδικασία εγγραφής. Στο εν λόγω τετραήμερο θα συμμετέχουν με τον θίασο και τους αντίστοιχους μουσικούς, οι «Μάηδες της Μακρινίτσας», οι «Γενίτσαροι και Μπούλες της Νάουσας» και τα «Αργκουτσιάρια (Καρναβάλια Κλεισούρας)». Αποτελεί δε ακόμη μια δράση στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 20 χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής κληρονομιάς (UNESCO 2003). Ειδικά στις δράσεις που αφορούν τον τομέα της εκπαίδευσης με την υλοποίηση της διημερίδας «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά (ΑΠΚ) και επιτελεστικά δρώμενα» (9-10/9/2023), θα συμμετέχουν μέλη ΔΕΠ Ελληνικών Πανεπιστημίων, ερευνητές και εμπειροτέχνες που ασχολούνται με τα επιτελεστικά δρώμενα και την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.

 

Η διημερίδα αυτή πιθανώς μπορεί να λειτουργήσει ως αφετηρία για συνεργασίες και για τη δημιουργία Άτυπης Ομάδας Επιτελεστικών Δρώμενων Ελλάδας, εγγεγραμμένων στον Εθνικό Κατάλογο για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, αλλά και ως αφορμή για την τέλεση δρώμενων από όλη την Ελλάδα στη Μακρινίτσα και σε άλλες πόλεις στο μέλλον. Τέλος, τα αποτελέσματα της δράσης αυτής θα αποτυπωθούν σε έναν συλλογικό τόμο με θέμα «Επιτελεστικά δρώμενα και Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά». Οι τετραήμερες εκδηλώσεις έχουν τίτλο «Επιτελεστικά δρώμενα και Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας Πηλίου» και υλοποιούνται από τον Φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», το Ινστιτούτο Προστασίας και Μελέτης Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Μακρινίτσας Πηλίου με τον διακριτικό τίτλο «01 ΜΑΗΔΕΣ ΤΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ – ΑΜΚΕ», τον Δήμο Βόλου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας & Βορείων Σποράδων. Οι δράσεις πραγματοποιούνται με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας της Σχολής Κλασικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ, την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας και το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας.

Τέλος, την επιστημονική επιτροπή που σχεδίασε τη διημερίδα απαρτίζουν: ο Μανόλης Γ. Βαρβούνης, Κοσμήτορας της Σχολής Κλασικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΔΠΘ, Καθηγητής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας & Εθνολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, η Μαρία Γκασούκα, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Νάντια Μαχά – Μπιζούμη, Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας (Λαϊκής Τέχνη), η Σταυρούλα (Βίλλυ) Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠΠΟΑ, και ο Δρ Αλέξανδρος Καπανιάρης, Διδάσκων στο Τμήμα Επικοινωνίας & Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Καλούνται τα μέλη πολιτιστικών φορέων ή μέλη των διοικητικών συμβουλίων ή κάθε ενδιαφερόμενος/η για τη διά ζώσης συμμετοχή τους στο τετραήμερο του προγράμματος «Επιτελεστικά δρώμενα και Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Η περίπτωση των Μάηδων της Μακρινίτσας Πηλίου», από τις 7 έως και τις 10 Σεπτεμβρίου 2023.

Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν ειδικά τις εργασίες της διημερίδας «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά (ΑΠΚ) και επιτελεστικά δρώμενα», που θα πραγματοποιηθεί στις 9 και 10 Σεπτεμβρίου 2023, πρέπει να συμπληρώσουν την παρακάτω φόρμα έως 5 Σεπτεμβρίου 2023 στη διεύθυνση: https://forms.gle/DNRSDAsXmv6u5SWd6