Διεθνές συνέδριο “The Birth of Contemporary Europe: World War I, Music and the Arts”| Aθήνα, 9-11/11/2018

Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είχε τη χαρά να συνεργαστεί με: τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και με την υποστήριξη της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα να συνδιοργανώσουν το Διεθνές Συνέδριο με θέμα: “The Birth of Contemporary Europe: World War I, Music and the Arts”, το οποίο θα έχει ως αντικείμενο τη διερεύνηση καλλιτεχνικών και πολιτιστικών θεμάτων, σχετικών με τη μουσική και τις τέχνες, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά το τέλος του.

Το συνέδριο θα διεξαχθεί σε 3 διαφορετικούς χώρους, αναλυτικότερα:

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου, 09:00-20:00
Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Σάββατο 10 Νοεμβρίου, 09:30-19:30.
Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος  
Παράλληλα, στον ίδιο χώρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, θα πραγματοποιείται η δράση “Europeana Migration Collection Days” 10:00-18:00, την οποία συνδιοργανώνουν η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και η Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» και συντονίζει η Europeana σε πόλεις της Ευρώπης. Η δράση θα εστιάσει στη συλλογή ιστοριών, αντικειμένων, μουσικών οργάνων, φωτογραφιών και άλλων τεκμηρίων που σχετίζονται με τη μουσική, τις τέχνες και τη μετανάστευση. Στην εκδήλωση μπορούν να συμμετέχουν πολιτιστικοί οργανισμοί, αλλά και ιδιώτες που έχουν στην κατοχή τους κάποιο σχετικό ενθύμιο και θέλουν να μοιραστούν την ιστορία του.

Κυριακή 11 Νοεμβρίου, 10:30-20:30
Παλαιά Βουλή, έδρα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.
Η καταληκτική μέρα του συνεδρίου συμπίπτει με την επέτειο 100 ετών από την επίσημη εφαρμογή της ανακωχής του Α’Παγκοσμίου Πολέμου και στη μνήμη των θυμάτων θα πραγματοποιηθεί τελετή από την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού. Θα ακολουθήσουν ξεναγήσεις στην έκθεση του μουσείου για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το απόγευμα της ίδιας ημέρας οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την κεντρική ομιλία της Christina Bashford, καθηγήτριας μουσικολογίας και Διευθύντρια Μεταπτυχιακών Σπουδών του University of Illinois at Urbana-Champaign, η οποία θα μιλήσει για θέματα πατριωτισμού και της αντανάκλασης αυτού σε μουσικά έργα της εποχής με ιδιαίτερη αναφορά σε βρετανούς συνθέτες.

20.30: Το συνέδριο θα κλείσει με συναυλία της Χορωδίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Ν. Μαλιάρα.

 

Πληροφορίες: