Cultural Heritage and Sustainable Development. Economic Benefits, Social Opportunities and Policy Challenges

Έκδοση συλλογικού τόμου στα αγγλικά με τίτλο “Cultural Heritage and Sustainable Development. Economic Benefits, Social Opportunities and Policy Challenges” σε επιμέλεια Γεωργίου Μέργου και Νικολάου Πατσαβού.
Η έκδοση πραγματοποιήθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης σε συνεργασία με το διεθνές επιστημονικό πρόγραμμα ΙnHerit – Promoting Cultural Heritage as a Generator of Sustainable Development (InHerit: Προαγωγή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ως Πηγή Βιώσιμης Ανάπτυξης), το οποίο είναι ενταγμένο στο πλαίσιο του προγράμματος επιμόρφωσης ενηλίκων ERASMUS + και βρίσκεται υπό την εποπτεία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Προγράμματος Erasmus + της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Η πλήρης έκδοση είναι διαθέσιμη εδώ: Cultural Heritage and Sustainable Development Economic Benefits, Social Opportunities and Policy Challenges (Ελληνικός τίτλος: Πολιτιστική Κληρονομιά και Βιώσιμη Ανάπτυξη: Οικονομικά οφέλη, κοινωνικές ευκαιρίες και προκλήσεις δημόσιας πολιτικής.)

Η ελληνική περίληψη της έκδοσης διαθέσιμη εδώ.

Πληροφορίες για την έκδοση εδώ.

Στον τόμο συμμετείχε με άρθρο της η Διευθύντρια Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ. Σταυρούλα – Βίλλυ Φωτοπούλου. Στο Κεφάλαιο 10, με τίτλο “Intangible cultural heritage, local knowledge and sustainable management of cultural assets and environmental recourses” (μτφ. «Άυλη πολιτιστική κληρονομιά, τοπική γνώση και βιώσιμη διαχείριση των πολιτιστικών και των περιβαλλοντικών πόρων»), εξετάζει πως η βιώσιμη διαχείριση του κεφαλαίου της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (ΑΠΚ) συνδέεται με την τοπική γνώση και την βιώσιμη διαχείριση των πολιτιστικών αγαθών και των περιβαλλοντικών πόρων. Στο κεφάλαιο περιγράφονται τέσσερα παραδείγματα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, όλα εγγεγραμμένα στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στη διεύρυνση της κατανόησης της αξίας της ΑΠΚ, ως παράγοντος αποφασιστικής σημασίας για την βιώσιμη ανάπτυξη και πιο συγκεκριμένα για το μεγάλο αλλά όχι πλήρως αναγνωρισμένο αναπτυξιακό δυναμικό της.