«Διδάσκοντας την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και με την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά» Υβριδική ημερίδα ευαισθητοποίησης, 18/03/2023 | Απολογισμός

Το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) η υβριδική ημερίδα με τίτλο «Διδάσκοντας την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και με την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά», η οποία συνδιοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη Διεύθυνση Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η διοργάνωση εντάσσεται στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 20 χρόνων από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) (https://ich.unesco.org/en/home) και των 70 χρόνων από την ίδρυση του Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO (ASPnet), (https://www.unesco.org/en/aspnet) με σκοπό την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών για την ενσωμάτωση  της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στη σχολική εκπαίδευση.

Η ημερίδα διοργανώθηκε με την ευκαιρία της κυκλοφορίας από την UNESCO σε ψηφιακή έκδοση του Οδηγού για εκπαιδευτικούς με τίτλο «Διδάσκοντας και μαθαίνοντας με την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά» (“Teaching and Learning with Living Heritage, A Resource Kit for Teachers”, (δείτε εδώ τον οδηγό: https://ich.unesco.org/en/resources-for-teachers-01180). Η διοργάνωση αποσκοπούσε στην ενημέρωση των εκπαιδευτικών σχετικά με τον διάλογο που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια από τα αρμόδια όργανα της UNESCO στον τομέα της διδασκαλίας της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στη σχολική εκπαίδευση καθώς και στην παρουσίαση του οδηγού της UNESCO για εκπαιδευτικούς με προτεινόμενα σενάρια μαθημάτων από εκπαιδευτικούς σχολείων-μελών του Δικτύου ASPnet από κράτη-μέρη της Σύμβασης.

Στο πρώτο μέρος της ημερίδας εκ μέρους της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ.Α. παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από τη Διευθύντρια, Σταυρούλα – Βίλλυ Φωτοπούλου και την αρχαιολόγο – κοινωνική ανθρωπολόγο, Έλενα Μπαζίνη,  σχετικά με τα 20 χρόνια εφαρμογής της  Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς καθώς και τις δράσεις της Διεύθυνσης για την ανάδειξη της σημασίας της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στη σχολική εκπαίδευση. Εκ μέρους της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του Υ.ΠΑΙ.Θ. εισηγήσεις τους παρουσίασαν η Διευθύντρια, Βασιλική Μακρή, καθώς και η Εθνική Συντονίστρια του Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCΟ (ASPnet) στην Ελλάδα, Βέρα Δηλάρη, αναφερόμενες στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Ένωσης-UNESCO για την ενσωμάτωση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη σχολική εκπαίδευση καθώς και τα 70 χρόνια συνεργασιών και πιλοτικής εφαρμογής προγραμμάτων από το Δίκτυο ASPnet-UNESCO με ιδιαίτερη αναφορά στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά στη σχολική εκπαίδευση. Σημαντική ήταν η συμβολή της Κατερίνας Χριστοδούλου, Εκπαιδευτικού στο Ράλλειο ΓΕΛ Θηλέων Πειραιά και πιστοποιημένης Επιμορφώτριας για την ενσωμάτωση της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη σχολική εκπαίδευση, η οποία παρουσίασε την εμπειρία της από τη διδασκαλία με και για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά καθώς και τη συμμετοχή της στη συγγραφή του Οδηγού της UNESCO για τους εκπαιδευτικούς.

Mπορείτε να παρακολουθήσετε την ημερίδα εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=36YVOmotjME

Πέραν των εισηγήσεων, η ημερίδα πλαισιώθηκε από εργαστήριο για εκπαιδευτικούς σχολείων – μελών του Δικτύου ASPnet UNESCO με με σκοπό:

  • tην ενημέρωση για την αξιοποίηση των διδακτικών υλικών που περιλαμβάνονται στον Οδηγό για εκπαιδευτικούς «Teaching and Learning with Living Heritage» μέσω της λεπτομερούς παρουσίασής του,
  • την εξοικείωση με την προτεινόμενη μεθοδολογία των έξι βημάτων (6-step methodology) για τη δημιουργία σχεδίων μαθήματος, εκπαιδευτικών σεναρίων και προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων σε σύνδεση με τις εκπαιδευτικές προτεραιότητες του Δικτύου ASPnet UNESCO (Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη/ESD, Εκπαίδευση για την Ιδιότητα του Παγκόσμιου Πολίτη/ GCED και Διαπολιτισμική Μάθηση & Εκπαίδευση στην Πολιτιστική Κληρονομιά (Ιnter-cultural & Heritage Learning).

Την ημερίδα χαιρέτισε μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος ο Γραμματέας της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003), Tim Curtis, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για την τιμή που μας έκανε να απευθυνθεί στο κοινό της διοργάνωσης. O Tim Curtis εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια τόσο στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού όσο και το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για την πρωτοβουλία της από κοινού διοργάνωσης της ημερίδας. Τόνισε τη θετική συμβολή της τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης στη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της πλαισιωμένης διδασκαλίας αλλά και στην επίτευξη του Στόχου 4 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (Ποιοτική Εκπαίδευση). Σημείωσε ότι η UNESCO  έχει συμπεριλάβει την εκπαίδευση ως μία από τις δύο προτεραιότητές της στον τομέα της διαφύλαξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση θα συμβάλει άμεσα σε μια από τις βασικές πρωτοβουλίες της UNESCO για το τρέχον έτος. Επιπλέον, αναφέρθηκε στη δημιουργία νέου πλαισίου για την Εκπαίδευση στις Τέχνες και  τον Πολιτισμό το οποίο θα παρουσιαστεί στη Διεθνή Διάσκεψη για την Εκπαίδευση στις Τέχνες και τον Πολιτισμό το 2023 που θα διοργανωθεί μέσα στο τρέχον έτος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Επιπλέον, ο Tim Curtis εξήρε τη σημαντική συνεισφορά της Ελλάδας στο κοινό πιλοτικό πρόγραμμα  UNESCO-ΕΕ “Engaging Youth for Inclusive and Sustainable Europe” (https://ich.unesco.org/en/engaging-youth-for-an-inclusive-and-sustainable-europe-01051) τόσο κατά την υλοποίησή του όσο και κατά τη διάχυση των αποτελεσμάτων, με ενδεικτικά παραδείγματα τον Οδηγό για Εκπαιδευτικούς και την Πιλοτική Έρευνα που εκπονήθηκε στο Δίκτυο  Συνδεδεμένων Σχολείων  UNESCO ASPnet. Τέλος, χαιρέτισε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της ημερίδας με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 χρόνων από την υιοθέτηση της Σύμβασης και της 70ης επετείου του Δικτύου  Συνδεδεμένων Σχολείων  UNESCO ASPnet ως ευκαιρία επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και ως καλή πρακτική διυπουργικής συνεργασίας για την ανάπτυξη δυναμικών πολιτικών που ισχυροποιούν την θέση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και των τεχνών εντός και εκτός της σχολικής εκπαίδευσης.

Mπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=C4A-aDs57oQ

Η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η Διεύθυνση Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων επιθυμούν να εκφράσουν τις θερμές ευχαριστίες τους για τη μεγάλη ανταπόκριση των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν διά ζώσης και διαδικτυακά στην ημερίδα τόσο με τις σημαντικές παρεμβάσεις τους στις συζητήσεις που πλαισίωσαν τις εισηγήσεις όσο και την ένθερμη συμμετοχή τους στο εργαστήριο.

Η μεγάλη αποδοχή που έτυχε η διοργάνωση από τους/τις συμμετέχοντες/-ουσες ανέδειξε τη σημασία της διυπουργικής αυτής πρωτοβουλίας και τη δυναμική της συμβολής αντίστοιχων συνεργειών στο μέλλον, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην χάραξη ενός κοινού στρατηγικού σχεδιασμού για την προβολή του ρόλου της  άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στην εκπαίδευση.

Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν εκτενέστερα:

α)  για τις εκπαιδευτικές δράσεις και το υλικό της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 210 5619067 (πληροφορίες: Έλενα Μπαζίνη),

β) για το Δίκτυο σχολείων ASPnet UNESCO μπορούν να απευθυνθούν στην  Εθνική Συντονίστρια του Δικτύου στην Ελλάδα, κ. Βέρα Δηλάρη (τηλ.: 210 344 2379).

 

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας για να ενημερώνεστε σχετικά με τις επόμενες προγραμματισμένες δράσεις μας.