Το Θερινό Σχολείο για την Πολιτιστική Κληρονομιά του Αγροτικού Χώρου, με ειδική θεματική «Συν-πράττοντας με τις κοινότητες: Σχεδιασμός και εφαρμογή δράσεων για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς» ολοκληρώθηκε και φέτος με επιτυχία στη Δημητσάνα κατά το διάστημα 23-30 Ιουλίου 2023.
Το 4ο κατά σειρά Θερινό Σχολείο διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και το Διασυνεδριακό Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Γορτυνίας, του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης (Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς), της Κοιν.Σ.Επ. Μαίναλον και άλλων τοπικών φορέων και πολιτών. Η φετινή διοργάνωση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 20 χρόνων από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003).
Οι 22 σπουδαστές/-τριες, κυρίως μεταπτυχιακοί φοιτητές/-τριες στους κλάδους των ανθρωπιστικών και ανθρωπολογικών σπουδών, της μουσειολογίας και πολιτιστικής διαχείρισης καθώς και υποψήφιοι/-ες διδάκτορες συναφών επιστημονικών πεδίων, εκπαιδευτικοί, στελέχη θεσμών που διαχειρίζονται την πολιτιστική κληρονομιά (π.χ. μέλη πολιτιστικών συλλόγων, ΚΟΙΝ.ΣΕΠ κ.ά.) καθώς και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, είχαν την ευκαιρία:
– Να παρακολουθήσουν εισηγήσεις:
α) Εκ μέρους του ΥΠΠΟ των:
Σταυρούλας – Βίλλυς Φωτοπούλου, Διευθύντριας Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Γιάννη Ν. Δρίνη, Λαογράφου, Προϊσταμένου του Τμήματος Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων, ΔΙΝΕΠΟΚ.
Θανάση Σωτηρίου, Προϊσταμένου Τμήματος Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού, ΔΙΝΕΠΟΚ.
Όλιας Πεπεράκη, Αρχαιολόγου, Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων, ΔΙΝΕΠΟΚ.
Έλενας Μπαζίνη, Κοινωνικής Ανθρωπολόγου, Τμήμα Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων, ΔΙΝΕΠΟΚ.
Μαρίας – Ξένης Γαρέζου, Αρχαιολόγου Δρ, Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων.
Χριστίνας Ρωμάνου, Αρχαιολόγου, Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων.
Κωνσταντίνου Ανανιάδη, Αρχαιολόγου Δρ, Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων.
β) καθώς και των ακόλουθων εισηγητών:
Ανδρομάχης Οικονόμου, Διευθύντριας Ερευνών Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
Μαρίας Αλιπράντη, Εμμανουέλας Θεοδωράκη, Παναγιώτη Θεοδωράκη, μελών της οργανωτικής ομάδας του Φεστιβάλ “Διαδρομές στη Μάρπησσα”.
Κατερίνας Παναγοπούλου, Ιδρυτικού μέλους της Λαογραφικής Εστίας Τρίπολης.
Σίλα Μιχάλακα, Υπεύθυνου παραγωγών και εκπαιδευτικών δράσεων του Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – Ethnofest.
Βέρας Δηλάρη, Εθνικής Συντονίστριας του Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCΟ-ASPnet στην Ελλάδα, Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Κατερίνας Χριστοδούλου, Εκπαιδευτικού (Ράλλειο Γενικό Λύκειο Θηλέων Πειραιά), πιστοποιημένης από την UNESCO επιμορφώτριας για την ενσωμάτωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στη σχολική εκπαίδευση.
Δέσποινας Μαλλή, Ιδρυτικού μέλους του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης «Ασκαρδαμυκτί».
-Να συμμετάσχουν σε τρία εργαστήρια με σκοπό την εξοικείωσή τους με τις πολιτικές διαφύλαξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από την κατάθεση της εμπειρίας τόσο των στελεχών της ΔΙΝΕΠΟΚ όσο και των παρακάτω έμπειρων εισηγητών:
Όλγας Καραγιάννη, Συντονίστριας Δράσεων του Ερευνητικού Κέντρου Άνδρου «Andros Routes» (Εισηγήτρια στο εργαστήριο «Καταγράφοντας την άυλη πολιτιστική κληρονομιά: Το μοντέλο Roots and Fruits της UNESCO».
Ελπίδας Κουρτζή, κεραμίστριας και συντάκτριας του δελτίου στοιχείου «Κεραμική Κουρτζή», εγγεγραμμένου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας (Εισηγήτρια στο εργαστήριο «Συμπληρώνοντας το Δελτίο Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς»).
Ρήγα Ζαφειρίου, Συντονιστή Προγράμματος για τα Βιώσιμα Αγρο-διατροφικά Συστήματα, Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο – MedINA (Εισηγητής στο εργαστήριο «Σχεδιάζοντας παρεμβάσεις για τη διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς».
– Να παρακολουθήσουν την παράσταση «Δημητσάνα, τόπος από μνήμης» με την επιμέλεια της Λαογραφικής Εστίας Τρίπολης που εγκαινίασε και τις εργασίες του Θερινού Σχολείου.
-Να παρακολουθήσουν τις ομιλίες που πλαισίωσαν την εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Αργύρη Πετρονώτη, αρχιτέκτονα και ιδρυτικού μέλους του Σωματείου «Άνθη της Πέτρας» για τη διάσωση της παραδοσιακής τέχνης της πέτρας, η οποία διοργανώθηκε από το εν λόγω Σωματείο στα Λαγκάδια Αρκαδίας.
– Να ξεναγηθούν στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) από τη διαχειρίστρια του Μουσείου κ. Ήρα Παπαδοπούλου.
-Να γνωριστούν με τους κατοίκους της Δημητσάνας, παρασκευάζοντας μαζί τους παραδοσιακές τοπικές συνταγές, χορεύοντας και τραγουδώντας στον πάντα φιλόξενο χώρο του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης.
– Να γνωρίσουν το φυσικό και πολιτισμικό τοπίο του Λούσιου από την ξεναγό ερμηνείας κ. Πηνελόπη Γκίνη.
– Να ξεναγηθούν από τα στελέχη της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Γιάννη Ν. Δρίνη και Έλενα Μπαζίνη στο Αρχοντικό Αντωνόπουλου, στο οποίο σχεδιάζεται να στεγασθεί το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Δημητσάνας.
– Να γλεντήσουν μαζί με τους σπουδαστές του 5ου Εργαστηρίου της Παραδοσιακής Τέχνης της Πέτρας, το οποίο υλοποιήθηκε από το Σωματείο «Άνθη της Πέτρας», στο μοραΐτικο γλέντι που διοργανώθηκε από τον Δήμο Γορτυνίας, καθώς και τους Δημητσανίτες και τις Δημητσανίτισσες, με τη σημαντική – όπως κάθε χρονιά – συμβολή της κ. Αγγελικής Μπίρη, Προέδρου της τοπικής κοινότητας της Δημητσάνας.
Για τη ΔΙΝΕΠΟΚ κάθε Θερινό Σχολείο είναι μοναδικό τόσο από άποψη σχεδιασμού, περιεχομένου και ειδικής θεματολογίας όσο και έμψυχου δυναμικού. Πιστεύουμε ότι το 4ο Θερινό Σχολείο κεφαλαιοποίησε την προηγούμενη εμπειρία μας και συνέβαλε στην ενίσχυση των ικανοτήτων τόσο των σπουδαστών/-τριών όσο και της οργανωτικής ομάδας της ΔΙΝΕΠΟΚ.
Για όλους εμάς στη ΔΙΝΕΠΟΚ, που εργαζόμαστε για τη διοργάνωση του Θερινού Σχολείου για την Πολιτιστική Κληρονομιά του Αγροτικού Χώρου, η ικανοποίηση, ο ενθουσιασμός και η συγκίνηση των σπουδαστών/-τριών μετά από την ολοκλήρωση των μαθημάτων είναι η καλύτερη ανταμοιβή. Κι αυτό, γιατί το Θερινό Σχολείο δεν είναι μόνο ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης, αλλά μια ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και δημιουργικών ιδεών, γνωριμίας και συνεργασίας με νέους ανθρώπους από διαφορετικά επιστημονικά πεδία και επαγγελματικούς κλάδους από κάθε γωνιά της Ελλάδας!
Ευχαριστούμε θερμά τους εισηγητές/-τριες που μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα μαθημάτων, τους φορείς που υποστήριξαν και φέτος τη διοργάνωση και κυρίως τους Δημητσανίτες και τις Δημητσανίτισσες που, χωρίς τη συνεργασία τους, τα τέσσερα μέχρι στιγμής Θερινά Σχολεία δεν θα μπορούσε να είχαν πραγματοποιηθεί.
Ελπίζουμε οι φετινοί σπουδαστές/-τριες να απόλαυσαν τη διοργάνωση και ευχόμαστε να αξιοποιήσουν τις γνώσεις και την εμπειρία που απέκτησαν.
Με τις ευχές μας σε όλες και όλους για υγεία και δημιουργική πορεία στο μέλλον, να ευχηθούμε καλή αντάμωση του χρόνου στο επόμενο Θερινό Σχολείο!