Το καραμπάσι είναι ένα αιθέριο έλαιο που παράγεται από φύλλα άγριας ενδημικής δάφνης και έχει θεραπευτικές και καλλωπιστικές ιδιότητες. Παράγεται παραδοσιακά μόνο στον Τζιτζιφέ Αποκορώνου Χανίων, όπου σήμερα ζει μόνο ένας καραμπασάς, ο κ. Χρήστος Τσουρουπάκης. Εξακολουθεί να παράγει το προϊόν χρησιμοποιώντας το ίδιο μπακιρένιο καζάνι και την ίδια τεχνική με τους προκατόχους του, αλλά είναι ορατός ο κίνδυνος να χαθεί τόσο το προϊόν όσο και η τεχνογνωσία παραγωγής του.
Αναλυτική περιγραφή στο Δελτίο Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Καραμπάσι η_τεχνογνωσία_της_παρασκευής_του_στον_Αποκόρωνα_Χανίων (pdf)