Το φιστίκι Αιγίνης, ο καρπός του δένδρου της φιστικιάς, αποκτά τοπωνύμιο λόγω της πολυδιάστατης σύνδεσής του με το ομώνυμο νησί από τον 19ο αιώνα. Το φιστίκι Αιγίνης, ως πρακτική και τεχνογνωσία καλλιέργειας, επεξεργασίας και παραγωγής ποικίλων παραδοσιακών προϊόντων και παραγώγων, είναι αναπόσπαστο στοιχείο της παραγωγικής ταυτότητας του νησιού της Αίγινας, άμεσα συνδεδεμένο με την τοπική κοινωνία και την πολιτιστική δημιουργία, γεγονός που προβάλλεται και από το ετήσιο φεστιβάλ.
Αναλυτική περιγραφή στο Δελτίο Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Η_φιστικιά_και_το_φιστίκι_στην_Αίγινα (pdf)