Φίλες και φίλοι,
με πολλή χαρά σας προσκαλούμε στην εκδήλωση που διοργανώνει η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού στις 12 Απριλίου 2025 για να γιορτάσουμε από κοινού τα 5 χρόνια του Θερινού Σχολείου για την Πολιτιστική Κληρονομιά του Αγροτικού Χώρου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο «Ίδρυμα Ωνάση» της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου, ώρες 09:30-14:00.
Επιθυμία μας είναι η εκδήλωση αυτή να αποτελέσει μια ευκαιρία που θα φέρει μαζί όλους όσους έχουν μέχρι σήμερα συμβάλει στην εδραίωση του θεσμού του Θερινού Σχολείου, φορείς, εισηγητές/-τριες, σπουδαστές/-τριες, καθώς και την τοπική κοινωνία, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών από την πενταετή διοργάνωσή του και την από κοινού χάραξη της μελλοντικής του πορείας.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όλους, προσφέροντας την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να ενημερωθούν για τον θεσμό του Θερινού Σχολείου, να παρακολουθήσουν τη διαδικασία οργάνωσης και λειτουργίας του, καθώς και να εξετάσουν το ενδεχόμενο συμμετοχής τους στην επόμενη διοργάνωση.
Για όλους και όλες εμάς που από το 2018 εργαζόμαστε με μεράκι, επιμονή και υπομονή, ο θεσμός του Θερινού Σχολείου είναι μια ομαδική προσπάθεια που ξεκίνησε και εξακολουθεί να πραγματοποιείται με τη θερμή υποστήριξη της αυτοδιοίκησης (Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμος Γορτυνίας), του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), τοπικών φορέων της Δημητσάνας, ιδιαίτερα του Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου Δημητσάνας και του Υπαίθριου Μουσείου Υδροκίνησης του ΠΙΟΠ. Πάνω από όλα όμως το Θερινό Σχολείο στηρίζεται με θέρμη από τους Δημητσανίτες και τις Δημητσανίτισσες, που το αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή!
Σταθερός συνοδοιπόρος σε αυτή την προσπάθεια είναι το Σωματείο «Άνθη της Πέτρας», που από το 2017 διοργανώνει στα Λαγκάδια Γορτυνίας τα Εργαστήρια της Παραδοσιακής Τέχνης της Πέτρας. Τα δύο Θερινά Σχολεία πραγματοποιούνται παράλληλα και μέρος του προγράμματός τους επιδιώκεται κάθε χρόνο να είναι κοινό. Οι προοπτικές και η πολλαπλή σημασία των δύο δράσεων για τη διαχείριση και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του αγροτικού χώρου θα αποτελέσουν, μάλιστα, και το θέμα της καταληκτικής ανοικτής συζήτησης της εκδήλωσης.
Καλή αντάμωση λοιπόν, αυτή τη φορά στην Αθήνα!
Το Πρόγραμμα της εκδήλωσης σε μορφή pdf είναι διαθέσιμο εδώ και η αφίσα εδώ.
Facebook event: https://fb.me/e/36060vvU3