3ο Φόρουμ Ειδικών για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Κλιματική Αλλαγή και Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά | 15/6/2022

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο της Συνεργασίας Κίνας-Χωρών Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΚΑΕ) – China – CEEC Cooperation διοργανώνει το 3ο Φόρουμ Ειδικών για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, με θέμα: «Κλιματική Αλλαγή και Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά», το οποίο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τετάρτη 15/6/2022, από τις 9.30 π.μ. έως τις 17.00 μ.μ. (EEST).

Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, συμβαίνει ήδη και εκθέτει την ανθρωπότητα σε αυξανόμενους και πολλαπλούς κλιματικούς κινδύνους όπως καύσωνες, μέγα-πυρκαγιές, πλημμύρες, ακραία καιρικά φαινόμενα, που προκαλούν καταστροφές και σημαντικές επιπτώσεις σε κάθε έκφανση της ανθρώπινης δραστηριότητας και κοινωνικής οργάνωσης.

Η ανάγκη τήρησης από τη διεθνή κοινότητα, των δεσμεύσεων και των στόχων των διεθνών Συμβάσεων και Συμφωνιών για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Σύμφωνα με τις πρόσφατες επιστημονικές εκτιμήσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC 2021, 2022), το παράθυρο ευκαιρίας για τον μετριασμό και αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης διαρκώς συρρικνώνεται, ενώ προβλέπεται δυσανάλογη αύξηση του κόστους αντιμετώπισης των κινδύνων, θωράκισης των κοινωνιών και αποκατάστασης των συνεπειών.

Ο τομέας της πολιτιστικής κληρονομιάς, δεν παραμένει αλώβητος από την κλιματική κρίση, αφού τις προσεχείς δεκαετίες όπως έχει επισημανθεί επανειλημμένα από την UNESCO και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς θα κινδυνεύσουν ακόμα και με απώλεια.  

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η συζήτηση σε ό,τι αφορά τις δυνητικά δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά, όπως καταγράφονται με ιδιαίτερη οξύτητα στις νησιωτικές κοινωνίες του Ειρηνικού, στους πόλους, αλλά και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Η άυλη πολιτιστική κληρονομιά μάς μεταφέρει τους τρόπους με τους οποίους ο άνθρωπος οργάνωσε την επιβίωση του στον πλανήτη, η οποία πάντα εξαρτιόταν από την ικανότητά του να προσαρμοστεί στο φυσικό περιβάλλον (τεχνογνωσίες και γνώσεις για τον κόσμο και το σύμπαν, όπως παραδοσιακές καλλιέργειες και λαϊκές αντιλήψεις για τη μετεωρολογία, εθιμικές πρακτικές διαχείρισης φυσικών πόρων), αλλά και να ρυθμίσει τις κοινωνικές σχέσεις (διαβατήριες τελετές, μύθοι καταγωγής, κλπ.).

Ταυτόχρονα όμως η άυλη πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να αποτελέσει και ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης προκειμένου οι σύγχρονες κοινωνίες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής ή/και να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις του.  Μπορεί να σταθεί αρωγός στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή καθώς ό,τι έχει κληροδοτηθεί από τις προηγούμενες γενιές ως κοινωνική πρακτική και τεχνογνωσία συμπυκνώνει τις απαντήσεις που έδωσαν οι κοινωνίες και οι πολιτισμοί στις πολυποίκιλες προκλήσεις για το περιβάλλον.

Τη διοργάνωση του Φόρουμ από πλευράς του ΥΠΠΟΑ έχει αναλάβει η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Tην αφίσα του Φόρουμ μπορείτε να την βρείτε εδώ και το πρόγραμμα σε μορφή Pdf εδώ.

Για την παρακολούθηση του webinar παρακαλούμε χρησιμοποιήστε τον ακόλουθο σύνδεσμο ZOOM: 

https://us02web.zoom.us/j/81989770139?pwd=dnMxcTZoNC9vR050dTlYM0YxVkMxUT09

Passcode: 150622