Βυζαντινές Γιορτές 2018 – Β’ Φεστιβάλ Ψαλτικής Τέχνης | 7-9 Δεκεμβρίου 2018

Οι «Βυζαντινές Γιορτές 2018» που διοργανώνονται για δεύτερη συνεχή χρονιά, από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜΣΙΕ), θα πραγματοποιηθούν από 7 έως 9 Δεκεμβρίου 2018, στην Αθήνα, σε συνδιοργάνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Εκκλησιαστικού Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας, της διαδικτυακής πύλης Πεμπτουσία και της εθελοντικής ομάδας Ρωμιών Πράξεις. Η διοργάνωση έχει λάβει επίσης το σήμα του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018.

Η κεντρική εκδήλωση του τριημέρου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00, στην ιστορική Αίθουσα Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13, στην Αθήνα), και θα είναι αφιερωμένη στη συμπλήρωση δεκαετίας από την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου. Παράλληλα θα βραβευθούν για την συνεισφορά τους στην ψαλτική τέχνη ψάλτες που έχουν διατελέσει Άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Την εκδήλωση έχουν προσκληθεί να τιμήσουν με την παρουσία τους η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Α.Θ.Μ. ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις φέτος είναι αφιερωμένες στον αείμνηστο Σπυρίδωνα Περιστέρη, διαπρεπή μουσικολόγο, ερευνητή λαογράφο και Πρωτοψάλτη του Μητροπολικού Ναού των Αθηνών, με την ευκαιρία συμπλήρωσης εικοσαετίας από την εκδημία του. Έχουν ως εξής:

Στις 7 Δεκεμβρίου 2018, ημέρα Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί η Α΄ Συνεδρία της Διημερίδας στην Αίθουσα συνεδριάσεων της Παλιάς Βουλής (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Σταδίου 13-Αθήνα) ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί η κεντρική Εκδήλωση.

Στις 8 Δεκεμβρίου 2018, στις 7:00 π.μ, στον Καθεδρικό και Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Αθηνών, η μικρή χορωδία της ΟΜΣΙΕ θα ψάλλει τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία και θα τελεστεί Μνημόσυνο στη μνήμη του Σπυρίδωνα Περιστέρη.

Την ίδια ημέρα, στις 11:00π.μ., θα πραγματοποιηθεί η Β΄ Συνεδρία της Διημερίδας στο Αμφιθέατρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου της Αθήνας (Βασιλίσσης Σοφίας 22, Αθήνα).

Στις 9 Δεκεμβρίου 2018, στις 12:00μμ, θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση, στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης – Κέντρο Εθνομουσικολογίας».(Διογένους 1-3, Πλάκα).

 

Πρόγραμμα Διημερίδας

Μπορείτε να δείτε την αναγγελία της διοργάνωσης και τις θεματικές ενότητες εδώ και την αφίσα εδώ.