Έγκριση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής εκπαιδευτικού υλικού της ΔΝΠΑΑΠΚ για τον εθνογραφικό κινηματογράφο.

Πριν ένα χρόνο ακριβώς η Διεύθυνσή μας και το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας ξεκίνησαν μια σειρά πιλοτικών εκπαιδευτικών δράσεων με σκοπό την αξιοποίηση του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ στην εκπαίδευση ως μέσου ανάδειξης των ποικίλων εκφάνσεων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Μεγάλη η πρόκληση για εμάς κι ακόμα μεγαλύτερη η επιμονή μας να γνωρίσουμε σε εκπαιδευτικούς και μαθητές ένα διαφορετικό είδος κινηματογράφου, λιγότερο γνωστού στο ευρύ κοινό, που καταγράφει και ερμηνεύει κοινωνίες, ανθρώπινες συμπεριφορές και συνήθειες. Ένα κινηματογράφο που ανοίγει ένα παράθυρο για να γνωρίσουμε και να καταλάβουμε καλύτερα τον κόσμο γύρω μας.
Τον περσινό Νοέμβρη, κατά τη διάρκεια του 7ου Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου, ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας με σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εθνογραφικές ταινίες και να συζητήσουν μαζί μας αυτή την εμπειρία. Ακολούθησαν σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς, πιλοτική εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος σε Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, ακόμα και σε βρεφονηπιακό σταθμό! Η εμπειρία που αποκομίσαμε μας οδήγησε στο επόμενο στάδιο, στο σχεδιασμό δηλαδή ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού με θέμα τον εθνογραφικό κινηματογράφο και τη σύνδεσή του με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά.
Ένα χρόνο μετά και λίγο πριν ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό το 8ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου μας κοινοποιήθηκε η έγκριση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων για την καταλληλότητα του εκπαιδευτικού υλικού και την αξιοποίησή του στα σχολεία. Το υλικό απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης, ayla.culture.gr μαζί με τις ταινίες που το συνοδεύουν. Είναι διαθέσιμο εδώ.

Η χαρά μας είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς είναι πλέον έτοιμα τα δύο πρώτα «αυτοσχέδια εθνογραφικά» φιλμάκια παιδιών που συμμετείχαν στο περσινό πιλοτικό πρόγραμμα.
Συνεχίζουμε λοιπόν και προετοιμαζόμαστε για τις προβολές για μαθητές στο πλαίσιο του 8ου ETHNOFEST (22-23 Νοεμβρίου) ενώ είμαστε σε τακτική επικοινωνία με την εκπαιδευτική κοινότητα για την αξιοποίηση του εκπαιδευτικού μας υλικού. Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές που συμμετέχουν και υποστηρίζουν τις δράσεις μας!

* Υπενθυμίζουμε ότι τόσο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Διεύθυνσης «Το ταξίδι του Καραγκιόζη στις μουσικές της Ελλάδας» όσο και η μουσειοσκευή που το συνοδεύει με θέμα «Οι μουσικές της Ελλάδας μέσα από το Θέατρο Σκιών», η οποία διατίθεται ως δανειστικό υλικό σε σχολεία της επικράτειας, είναι επίσης εγκεκριμένα από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής σύμφωνα με το παραπάνω έγγραφο.