8ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας, 22-26 Νοεμβρίου 2017

Mε ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνουμε την πραγματοποίηση του 8ου Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας, το οποίο βρίσκεται και φέτος υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, από την Τετάρτη 22 έως και την Κυριακή 26 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο Άστορ (Σταδίου 28, είσοδος εντός στοάς Κοραή- Μετρό Στάση Πανεπιστήμιο).

Η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει, εκτός από ταινίες από όλο τον κόσμο που αναδεικνύουν το παρόν και το μέλλον του εθνογραφικού κινηματογράφου, ενδιαφέρουσες παράλληλες εκδηλώσεις, πάνελ και ανοιχτές συζητήσεις, εκπαιδευτικές δράσεις , masterclass καθώς και δύο ειδικές προβολές:
– του συμμετοχικού ντοκιμαντέρ “The Maribor Uprisings” των Maple Razsa και Milton Guillén 24/11, 14.00
– της ταινίας του John Marshall “Oι Κυνηγοί” 25/11, 22.00

Επίσης θα παρουσιαστούν τα αφιερώματα:
«Εργασία και Επισφάλεια» με επιμελητές τους ανθρωπολόγους Δήμητρα Κόφτη (Max Planck Institute for Social Anthropology) και Mao Mollona (Goldsmiths College, University of London),
«Άνθρωπος και Περιβάλλον»* με επιμελητές τους Αλέξη Κατσαρό, μέλος του οργανισμού MedINA, και Καλλιόπη Στάρα, μεταδιδακτορική ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Το αφιέρωμα εντάσσεται στο πλαίσιο σταθερής συνεργασίας του Ethnofest με τη Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ.
(*Το αφιέρωμα «Άνθρωπος και Περιβάλλον» υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.)

Τέλος, εγκαινιάζεται μία ξεχωριστή ενότητα προβολών, οι «Εθνογραφίες της Ελλάδας». Μέσα από αυτή την ενότητα, το Ethnofest αναδεικνύει εθνογραφικές παραγωγές ντοκιμαντέρ που μελετούν κοινωνικές και πολιτιστικές πρακτικές στον ελλαδικό χώρο.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν ακόμη παράλληλες εκδηλώσεις , στις οποίες η είσοδος θα είναι δωρεάν:

Πέμπτη 23 & Παρασκευή 24 Νοεμβρίου:
Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Διεύθυνσης Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς με το Ethnofest, αποτέλεσμα της οποίας είναι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά και Εθνογραφικός Κινηματογράφος» έχουν προγραμματιστεί προβολές για σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Σάββατο 25 Νοεμβρίου:
11:00-14:00:
Πάνελ παρουσιάσεων και συζήτηση με το κοινό στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας “Εργασία και την Επισφάλεια”.
Προβολή της ταινίας: Έξω στο δρόμο (Αίγυπτος, 2015, 70′), Σκηνοθεσία: Γιασμίνα Μετουάλι, Φίλιπ Ριζκ
15.00-17:00 Masterclass από την Ιζαμπέλ Ινγκόλντ και την Βιβιάν Περελμούτερ

Κυριακή 26 Νοεμβρίου:
13:00-15:00
Πάνελ παρουσιάσεων και συζήτηση με το κοινό στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας “Άνθρωπος και Περιβάλλον”.

Πρόγραμμα_8ου_Φεστιβάλ_Εθνογραφικού_Κινηματογράφου_Αθήνας

Τιμές εισιτηρίων: 2 ευρώ ανά προβολή | 5 ευρώ ημερήσιο εισιτήριο | 10 ευρώ περιορισμένος αριθμός καρτών διαρκείας για 10 προβολές

Η είσοδος σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

Είσοδος ελεύθερη για ανέργους και φοιτητές.