7ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας – Ethnofest

H Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με ιδιαίτερη χαρά συνεργάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας – Εthnofest, έναν αναγνωρισμένο πλέον ετήσιο θεσμό που δίνει τη δυνατότητα προβολής της εγχώριας αλλά και της διεθνούς παραγωγής εθνογραφικών ντοκιμαντέρ. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το διάστημα από 23 έως 27 Νοεμβρίου 2016 στον κινηματογράφο Άστορ (Σταδίου 28, Αθήνα, είσοδος από τη Στοά Κοραή) και θα περιλαμβάνει ειδικό αφιέρωμα στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Την επιστημονική επιμέλεια και την επιλογή των ταινιών που θα προβληθούν στο πλαίσιο του αφιερώματος ανέλαβε για εφέτος η κοινωνική ανθρωπολόγος κ. Αθηνά Πεγκλίδου.

Η συνεργασία μας με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας αποσκοπεί στην αξιοποίηση του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ για την ευαισθητοποίηση των πολιτών, και πρωτίστως των νέων, όσον αφορά την άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Ακόμη, επιδίωξή μας είναι η διεύρυνση του επιστημονικού διαλόγου σχετικά με τη διαχείριση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, σε έναν κόσμο που από όλες τις απόψεις αλλάζει ραγδαία.

Φέτος για πρώτη φορά η συνεργασία μας με το Ethnofest περιλαμβάνει και μια πιλοτική εκπαιδευτική δράση: τις προβολές επιλεγμένων εθνογραφικών ντοκιμαντέρ σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (24, 25 Νοεμβρίου 2016). Η υλοποίηση αυτής της ιδέας αποτελεί για όλους εμάς που εργαζόμαστε στη ΔΝΠΑΑΠΚ μια ενδιαφέρουσα πρόκληση, καθώς η διασύνδεση του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ με την εκπαιδευτική πράξη αλλά και η γνωριμία των μαθητών με την έννοια της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς έχουν ιδιαίτερη αξία και πολλαπλασιαστικά οφέλη. Κύριο μέλημά μας είναι να αναζητήσουμε, σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, τρόπους με τους οποίους το εθνογραφικό ντοκιμαντέρ μπορεί να αξιοποιηθεί ως εργαλείο γνωριμίας και εξοικείωσης των μαθητών με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, αποτελώντας αφορμή για συζήτηση, μέσο διεύρυνσης της αισθητικής τους παιδείας και όξυνσης της συνείδησής τους ως ενεργών πολιτών.

Για το πλήρες πρόγραμμα των προβολών και των παράλληλων εκδηλώσεων:

http://www.ethnofest.gr/el/festival/