20η Μεγάλη Γιορτή Πολυφωνικού Τραγουδιού | 22 Ιουνίου 2019

Με την ευκαιρία του εορτασμού 20 χρόνων η «Άπειρος» (Πολυφωνικό Καραβάνι), με την στήριξη της Πανειπηρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, διοργανώνει την 20η Μεγάλη Γιορτή Πολυφωνικού Τραγουδιού, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019, στο Θέατρο Πέτρας (Πετρούπολη).

Συμμετέχουν οι πολυφωνικοί όμιλοι και τα σχήματα:

  • «Κυράδες της Άνω Δερόπολης», Αετόπετρα, «Δελβινιώτικα», «Ισοκράτισσες», Κοσοβίτσα, «Πεντάτονο» (Β. Κώτσου), «Χαονία».
  • Οι όμιλοι της Ομοσπονδίας Μουργκάνας, των συλλόγων Βορειοηπειρωτών «Χάονες», Πολιτιστικής Ένωσης «Βουθρωτό», Συνδέσμου Ηπειρωτών Ζωγράφου, Συλλόγου Ηπειρωτών Ηλιούπολης, Αδελφότητας Δίβρης.
  • Το Εργαστήρι Πολυφωνίας της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας και το «Πολύφωνο» του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης». Το σύνολο «Ιώ» σε πολυφωνίες του Βώλακα Δράμας, της Κέρκυρας και της ελληνόφωνης Κάτω Ιταλίας. Το πολυφωνικό σχήμα Αλβανών μεταναστών LOT KURBETI και το βουλγάρικο πολυφωνικό σύνολο RODINA.
  • H ηπειρώτικη κομπανία του Λευτέρη Γκιώκα και η Θρακιώτικη ζυγιά του Χρίστου Δανάκη, με την πολυφωνία της γκάιντας.

Tα 20 χρόνια του Πολυφωνικού Καραβανιού συμπίπτουν με την κατάθεση (τον Μάρτιο 2019) ελληνικού φακέλου υποψηφιότητας στην UNESCO με θέμα: “Polyphonic caravan, researching, safeguarding and promoting the Epirus polyphonic song” (“Πολυφωνικό Καραβάνι, ερευνώντας, διαφυλάσσοντας, και προωθώντας το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι”) προκειμένου το παράδειγμά του να εγγραφεί στον κατάλογο Καλών  Πρακτικών για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς  – Register of Good Safeguarding Practices (UNESCO, 2003). Ο φάκελος θα εξεταστεί από την Επιτροπή για την εφαρμογή της Σύμβασης κατά τη 15η συνεδρίασή της τον Νοέμβριο/Δεκέμβριο 2020.

Το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι ως είδος παλαιότατης καταγωγής, αποτελεί ζώσα παράδοση και στοιχείο της πολιτισμικής ταυτότητας των πληθυσμών της παραμεθόριας Ηπείρου και της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας. Ταυτόχρονα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δείγματα στο ρεπερτόριο της παγκόσμιας πολυφωνίας. Προφορική παράδοση με έντονη τοπικότητα ύφους και ερμηνείας, διευρύνει σήμερα τον κοινωνικό της χάρτη στο αστικό περιβάλλον. Η δομή και το ύφος της ερμηνείας του δημιουργούν μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες φόρμες στο ρεπερτόριο της παγκόσμιας λαϊκής πολυφωνίας.

Εγγράφηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το 2016.

 

Πληροφορίες:
Δελτίο Τύπου Απείρου 
Aφίσα

Εισιτήρια:
Η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει στην τιμή των 8 ευρώ, τιμή που θα ισχύσει και στο ταμείο του Θεάτρου για φοιτητές, ανέργους, οικογένειες, συλλόγους (ομαδική αγορά). Τα παιδιά μέχρι 15 χρονών δεν θα πληρώσουν εισιτήριο.

Facebook: https://www.facebook.com/polyphoniccaravan/