Μουσειοσκευή: «Οι Μουσικές της Ελλάδας μέσα από το Θέατρο Σκιών».

Η Μουσειοσκευή σχεδιάστηκε το 2009 από τη Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος & Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ.Α (πρώην Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς) σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων Φοίβος Ανωγειανάκης-Κέντρο Εθνομουσικολογίας και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Μουσικοί Διάλογοι». Θέμα της είναι η ελληνική παραδοσιακή μουσική και το  Θέατρο Σκιών.
Η μουσειοσκευή από το 2009 μέχρι σήμερα δανείζεται σε σχολεία της Α/μιας & Β/μιας Εκπαίδευσης καθώς και σε άλλους πολιτιστικούς φορείς.

Περιεχόμενο:

 1. Έντυπο για τον εκπαιδευτικό με οδηγίες για την αξιοποίηση του υλικού και προτεινόμενες δραστηριότητες.
 2. Κείμενα για την ελληνική λαϊκή μουσική και το Θέατρο Σκιών καθώς και προτεινόμενη βιβλιογραφία.
 3. PowerPoint διαφανειών (2 προγράμματα παρουσίασης) και σύντομων κειμένων για τα ελληνικά λαϊκά μουσικά όργανα και το Θέατρο Σκιών.
 4. Σενάριο για παράσταση Θεάτρου Σκιών με τίτλο « Ο Καραγκιόζης και τα Ελληνικά Μουσικά Όργανα», του καραγκιοζοπαίκτη Ιάσονα Μελισσηνού που συνοδεύεται από:
  – Ψηφιακό δίσκο (C.D.) με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (επιμέλεια Λ. Λιάβα)
  – Ψηφιακό δίσκο (C.D.) για την εκμάθηση φωνών των ηρώων του Θεάτρου Σκιών.(επιμέλεια Ι. Μελισσηνού)
  – Εννέα χειροποίητες φιγούρες ηρώων του Θεάτρου Σκιών, καθώς και 20 φιγούρες ελληνικών μουσικών λαϊκών οργάνων από ζελατίνα. (του καραγκιοζοπαίκτη Ι. Μελισσηνού)
 5. Το βιβλίο «Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά Όργανα», έκδοση του ΥΠΠΟΑ.
 6. Το C.D.Rom «Ελληνικά Λαϊκά Μουσικά Όργανα» επιμ. Λάμπρος Λιάβας, εκδ. Οι φίλοι της Μουσικής, Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος Λίλιαν Βουδούρη.

Υπεύθυνη δανεισμού: Ζοζεφίνα Αλεβίζου

Τηλέφωνο: 210 3224297

e-mail: dnpaapk@culture.gr