Το εκπαιδευτικό υλικό με τίτλο Τα αιωνόβια δέντρα, οι αξίες τους και η σημασία τους για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, αφορά το στοιχείο Τα Ιερά Δάση των Χωριών του Ζαγορίου και της Κόνιτσας . Δημιουργήθηκε από το Εργαστήριο Οικολογίας του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο πλαίσιο του έργου «Θαλής: Η Διατήρηση της Φύσης μέσω της Θρησκείας-τα Ιερά Δάση της Ηπείρου» (2012-2015).
Την επιμέλειά του είχαν η Δρ Καλλιόπη Στάρα (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) και η καθηγήτρια Δέσποινα Βώκου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης). Στη συγγραφική ομάδα συμμετείχε επίσης η Παρασκευή Μάνη και συνεργάτες του έργου ΘΑΛΗΣ, ενώ η εικονογράφηση έγινε από τον Βασίλη Χατζηρβασάνη και η γραφιστική επιμέλεια από την Αφροδίτη Ζούκη.
Σκοπός της δημιουργίας του ήταν η κατανόηση της αξίας των αιωνόβιων δέντρων, η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών για τη διατήρηση και την ειδική διαχείρισή τους ως μνημεία της φύσης και του πολιτισμού, και η ανάδειξη της σημασίας της διαχείρισης των δασών ως φυσικών πόρων αλλά και ως αναπόσπαστου στοιχείου της ευρύτερης τοπικής πολιτιστικής ταυτότητας και κληρονομιάς.
Το υλικό περιλαμβάνει:
- Το βιβλίο Τα μεγαλειώδη δέντρα του Ζαγορίου και της Κόνιτσας Δέντρα αιωνόβια, δέντρα ιερά, μάρτυρες της τοπικής ιστορίας και φύλακες της βιοποικιλότητας, που σταχυολογεί αποτελέσματα του έργου ΘΑΛΗΣ σε κείμενα που μπορούν εύκολα να διαβαστούν από παιδιά: 1-vivlio_ta_megaleiodi_dentra_link_1.
- Ένα εγχειρίδιο – οδηγό για τον εκπαιδευτή: 2-odigos_gia_ton_ekpaideyti_link_2
- Ένα βιβλίο με δεκαπέντε παιδαγωγικές δραστηριότητες για τα παιδιά που μπορούν να εφαρμοστούν τόσο εντός της σχολικής τάξης όσο και στην ύπαιθρο, CD με υποστηρικτικό υλικό (παρουσιάσεις, φωνές πουλιών, το υλικό σε ψηφιακή μορφή κ.ά.): 3-paidagogikes_drastiriotites_link_3
- Αφίσα και χάρτη με οδηγίες για αναζήτηση επιβλητικών δέντρων και δασών στο πεδίο.
- Το παραμύθι Το δέντρο του μικρού μας κόσμου, με εικονογράφηση της Μυρτώς Δεληβοριά.