Εν συρμώ – Γιορτές του Οδοντωτού (φαράγγι Βουραϊκού)- Eυρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιάλειας σας προσκαλεί σε ένα γοητευτικό ταξίδι στον τόπο και τον χρόνο. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται η εκδήλωση «Εν συρμώ – Γιορτές του Οδοντωτού» από τις 27 Aπριλίου έως τις 31 Μαΐου 2018, με σκοπό την ανάδειξη του Οδοντωτού σιδηροδρόμου Διακοπτού – Καλαβρύτων και την 120ετή ιστορία του στο προστατευόμενο φαράγγι του Βουραϊκού. Ιστορία, πολιτισμός και παράδοση, φύση, γαστρονομία και τέχνη της περιοχής, σε μια μοναδική διαδρομή. Στη φετινή διοργάνωση, σε συνέχεια των εκδηλώσεων του 2017, θα επιχειρηθεί μια εμβάθυνση στην τέχνη που δημιουργεί η φύση του Βουραϊκού και του Οδοντωτού και στην καλλιτεχνική τους απόδοση, από την παλέτα του Γιάννη Σπυρόπουλου ως τη σύγχρονη ματιά ερασιτεχνών καλλιτεχνών – επισκεπτών του Οδοντωτού.
(Με τη συνεργασία του Δήμου Καλαβρύτων, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τον ΟΣΕ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, τον Σύλλογο Φίλων Οδοντωτού, κ.ά.)
Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Λίγες πληροφορίες για το Έτος:

Το 2018 έχει ανακηρυχθεί με Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΕΠΚ 2018). Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην ανάδειξη της σημασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης και στην προώθηση της αναγνώρισής της ως κοινού αγαθού, στην ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με την κοινή τους ιστορία και αξίες και στην ενίσχυση του αισθήματος της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθούν ποικίλες δραστηριότητες, εκδηλώσεις και εορτασμοί σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Οι φορείς που επιθυμούν να εντάξουν σχεδιαζόμενες δράσεις τους στους εορτασμούς και να πάρουν το σήμα του ΕΕΠΚ 2018 μπορούν να υποβάλουν τις προτάσεις τους στην αρμόδια Ομάδα Εργασίας. Στη χώρα μας στον κατάλογο των δράσεων έχουν ενταχθεί μέχρι στιγμής πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις που καλύπτουν διαφορετικές πτυχές της πολιτιστικής κληρονομιάς. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται αξιόλογες δράσεις φορέων που ασχολούνται με την ανάδειξη της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΠΟΑ καθώς και την σχετική σελίδα στο Facebook Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Μείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας και στη σελίδα μας στο Facebook για να ενημερώνεστε για τις σχετικές με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά εκδηλώσεις.