Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά

Ανάρτηση Δηλώσεων Πρόθεσης Υποβολής έτους 2020

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη διαδικασία υποβολής προτάσεων για την εγγραφή στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας (περίοδος 2020), δημοσιεύονται οι Δηλώσεις Πρόθεσης Υποβολής Δελτίου Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που κατατέθηκαν στη ΔΙΝΕΠΟΚ και συνάδουν κατ΄ αρχήν με το πνεύμα που διέπει τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003) και την εφαρμογή της στη χώρα μας.

Σημειώνεται ότι εντός της προθεσμίας κατατέθηκαν σαράντα τέσσερις (47) Δηλώσεις. Επιπλέον, δύο (2) Δηλώσεις κατατέθηκαν εκπρόθεσμα και ως εκ τούτου δεν εξετάστηκαν. Από τις σαράντα τέσσερις (47) εμπρόθεσμα υποβληθείσες Δηλώσεις οι έντεκα (11) δεν συνάδουν κατ’ αρχήν με το πνεύμα της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003), και τις πολιτικές εφαρμογής της στην Ελλάδα. Οι ενδιαφερόμενοι/ες θα ενημερωθούν με σχετικό έγγραφο για τους λόγους απόρριψης της Δήλωσης που υπέβαλαν.

Τριάντα τρεις (33) Δηλώσεις Πρόθεσης Υποβολής Δελτίου Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς προκρίνονται στο Β΄ Στάδιο, εκείνο της δημόσιας διαβούλευσης και της επεξεργασίας εκ μέρους των ενδιαφερομένων φορέων του Δελτίου Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Είναι οι εξής:

1. Ζεϊμπέκικος

Ταυτότητα Φορέα:

Ελληνικό κέντρο ζεϊμπέκικου

(e-mail: thkolobos@gmail.com, thkolobos@yahoo.gr)

Σύνταξη Δελτίου & Στοιχεία Επικοινωνίας:

Όνομα: Κοροβίνης Θωμάς
Ιδιότητα: ερευνητής και συγγραφέας , συνθέτης, στιχουργός, ερμηνευτής
e-mail: korovinisevda@gmail.com

Όνομα: Δραγούμης Μάρκος
Ιδιότητα: υπεύθυνος του μουσικού λαογραφικού αρχείου του κέντρου Μικρασιάτικων σπουδών
e-mail: info@kems.org.gr

Όνομα: Κουνάδης Παναγιώτης
Ιδιότητα: μελετητής του Ρεμπέτικου, συγγραφέας

Όνομα: Κολοβός Θωμάς
Ιδιότητα: Εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Ζεϊμπέκικου
e-mail: thkolobos@yahoo.gr, thkolobos@gmail.com

Όνομα: Σταθακόπουλος Δημήτρης
Ιδιότητα: Δρ Κοινωνιολογίας Ιστορίας Οθωμανικής περιόδου Παντείου, πτυχιούχος Βυζαντινής μουσικής
e-mail: dstath10@yahoo.gr

Όνομα: Σίδερης Θωμάς
Ιδιότητα: υποψήφιος Διδάκτωρ Ανθρωπογεωγραφίας και μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, δημοσιογράφος, συγγραφέας
e-mail: sideris.tom@gmail.com

Όνομα: Λεκάκης Γιώργος
Ιδιότητα: Κοινωνιολόγος, λαογράφος, συγγραφέας ( Αρχείον πολιτισμού).
E-mail: glel@otenet.gr

Σύντομη Περιγραφή:
Ο Ζεϊμπέκικος στην πλήρη ανάπτυξή του με την μελωδική, ορχηστρική και χορευτική εκδοχή του, έχει διαμορφωθεί στον κατ’ εξοχήν εκφραστικό χορό των Ελλήνων. Πρωτογενώς πήρε μορφή στην περιοχή της Θράκης εώς την εποχή που απέκτησε κλασική φόρμα ως αποτέλεσμα πολιτιστικής επιμειξίας μεταναστών Θρακών με εντόπιους Ελληνογενείς Φρύγες στην περιοχή Αϊδινίου-Σμύρνης. Διαδόθηκε και καλλιεργήθηκε στο κυρίως Ελλαδικό χώρο μέσω των προσφύγων και σημάδεψε όλες τις περιόδους του Ρεμπέτικου τραγουδιού με τις αθάνατες συνθέσεις κορυφαίων Ελλήνων συνθετών.

2. Γαϊτανάκι

Ταυτότητα Φορέα:
Σύλλογος Αναληψιωτών Αιτωλίας
Τοπικό Συμβούλιο Τοπικής κοινότητας Ανάληψης ,
Δήμος Θέρμου,
Σύλλογος Πούλιανης,
Εξωραϊστικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Κόφτρας Τριχωνίδας «Η Μανανερού»
Κάτοικοι της Ανάληψης και καταγόμενοι από αυτήν

Όνομα: Ευθυμία Γαϊτάνη
Ιδιότητα: Πρόεδρος του Συλλόγου Αναληψιωτών
Διεύθυνση: Ελληνοχώρι Κορινθίας Βέλο ΤΚ:20002
Τηλ. 6951676568 2742034269
e-mail: efgaitani@gmail.com

Σύντομη Περιγραφή:
Το Γαϊτανάκι είναι ένα έθιμο που τραγουδιέται και χορεύεται. Χορεύεται στα τρία ,σε διπλοκάγκελο μορφή. Οι ρίζες του ανάγονται στην Τουρκοκρατία. Αρχίζουμε με το κλέφτικο τραγούδι Κατσούδας και συνεχίζουμε με το Γαϊτανάκι. Πραγματοποιείται στην πλατεία του χωριού. Μέχρι και πριν τρία χρόνια γινόταν την Τρίτη του Πάσχα, μετά από λαϊκή συνέλευση μετατέθηκε Δευτέρα του Πάσχα πρωί.

3. Σάγια

Ταυτότητα Φορέα:
Ο φορέας Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης – Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών και όλα τα μέλη της Κοινότητας.

Όνομα: Καπλάνης Α. Ιωσηφίδης
Ιδιότητα: Πρόεδρος – Διευθυντής Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών
e-mail: info@stegi-karvalis.gr

Σύντομη Περιγραφή:
Σάγια. Αρχαία Καππαδοκική ενιαύσια τελετουργία της 5ης Ιανουαρίου. Τέλος δωδεκαημέρου τα Σάγια (Καλικάντζαροι) επιστρέφουν στα έγκατα της γης με την καθαγιαστική επίδραση της φωτιάς, των κύκλιων χορών των γυναικών με τις εικόνες στα χέρια ως Ιερή ασπίδα στα πειράγματα των Σάγια (μεταμφιέσεις των νέων σε κερατόμορφα όντα με κουδούνια), και την περιφορά της “Γκαμήλας” για τα κάλαντα των Θεοφανίων στα σοκάκια του οικισμού.

4. Παραδοσιακό γλύκισμα «Μελεκούνι

Ταυτότητα Φορέα:

Πολιτιστικός Σύλλογος Κοσκινιατών «Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ».
e-mail: pskoskinou@gmail.com

Όνομα: Μπάρδος Φώτιος
Ιδιότητα: Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Κοσκινιατών (Εκπαιδευτικός)
Διεύθυνση: Οδός Διγενή αριθμ. 20 ΤΚ: 85100 Κοσκινού Ρόδος
Τηλ. 6946623171
e-mail:

Όνομα: Χαράλαμπος Μαρνέρας
Ιδιότητα: Μέλος του παραπάνω συλλόγου (Υπάλληλος Ε.Φ.Α. Δωδεκανήσου)
Διεύθυνση: Κοσκινού Τ.Θ. 1237, ΤΚ: 85100 Ρόδος
Τηλ. 6977432328
e-mail: babismarneras@gmail.com

Σύντομη Περιγραφή:
Το «Μελεκούνι», είναι παραδοσιακό γλύκισμα της Ρόδου, που κατασκευάζεται κυρίως, στο χωριό Κοσκινού και δευτερευόντως σε άλλα χωριά του νησιού. Αποτελείται από σουσάμι, μέλι, αμύγδαλα, φλούδες εσπεριδοειδών και μπαχαρικά. Η διαδικασία παρασκευής του, παραμένει αναλλοίωτη εκατοντάδες χρόνια.
Τρίβονται οι φλούδες των εσπεριδοειδών, καβουρδίζονται ολόκληρα τα αμύγδαλα και πλένεται το σουσάμι. Στη συνέχεια, καβουρδίζεται σιγά-σιγά το σουσάμι σε χαμηλή φωτιά, ενώ παράλληλα ζεσταίνεται το μέλι. Κατόπιν, ενώνονται τα δύο μείγματα και προσθέτονται τα μπαχαρικά και το ξύσμα των εσπεριδοειδών. Το μείγμα, απλώνεται σε ξύλινες τάβλες για να κρυώσει και στη συνέχεια κόβεται σε ρόμβους, με την βοήθεια ενός μεγάλου ξύλου (χάρακα). Σερβίρεται πάνω σε φύλλα λεμονιάς.
Το «Μελεκούνι» διαφέρει από τα άλλα παρεμφερή γλυκίσματα, χάρη στην αποκλειστική χρήση μελιού και όχι γλυκαντικών ουσιών.
Είναι το κατ΄εξοχήν κέρασμα σε γάμους, βαφτίσια και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις του χωριού.

5. Τηγανίτες τ' Αγιού

Ταυτότητα Φορέα:
-Ένωση Παλαιών Προσκόπων Κέρκυρας
– Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Οργανισμός Κερκυραϊκών Εκδηλώσεων (ΟΚΕ), πλανόδιοι πωλητές, Φορέας Κορφιάτικης Έκφρασης, “Στάζει Μέλι”- Γλυκοπωλείο.

– Σπύρος Παϊπέτης, Ιδιοκτήτης “Στάζει Μέλι – Γλυκοπωλείο”
Ε-mail: info@stazeimeli.gr

Σύντομη Περιγραφή:
Στην παλιά πόλη της Κέρκυρας, οι τηγανίτες τ’ Αγιού φτιάχνονται στο διάστημα εορτασμού του πολιούχου Αγίου Σπυρίδωνα καθώς στην εκκλησία του γίνεται ολονυχτία με σκοπό οι πιστοί να αντέξουν την αγρυπνία. Οι τηγανίτες είναι ένα προϊόν ζύμης προερχόμενο από τους Ενετούς με επιρροές από τα τζαλέτια (καλαμποκάλευρο-σταφίδες-ζάχαρη- κανέλλα) και τους λουκουμάδες μεταγενέστερα.

6. Τα πανηγύρια στην Ικαρία

Ταυτότητα Φορέα:
Ικαριακά Δρώμενα – Φεστιβάλ Ικαρίας

Κύκλος Πολιτισμού & Τέχνης (ΚΥ.ΠΟ.ΤΕ)

Σύλλογος Ένωση (Κουνιάδου – Προεσπέρας – Κάτω Προεσπέρας – Νάνουρα) Ικαρίας

Εξωραϊστικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Γλαρέδων Ικαρίας “Η Ομόνοια”

Πολιτιστικός Σύλλογος Φάρου Ικαρίας “Το φανάρι”

– Γιώργος Σπέης, Αντιπρόεδρος των Ικαριακών Δρωμένων
Ε-mail: gspeis11@otenet.gr

Σύντομη Περιγραφή:
Τα πανηγύρια στην Ικαρία ήταν και εξακολουθεί να είναι βασική έκφραση μιας αποκλεισμένης κοινωνίας σε παλιότερους καιρούς, ένας τρόπος επικοινωνίας των μελών της, όπως επίσης είναι συνδεδεμένο με την υλοποίηση των κοινοφελών έργων της κοινότητας. Στα πανηγύρια επιβίωσαν: ο ικαριώτικος χορός, τραγούδια που έχουν συλλεχθεί από τον Αλέξη Πουλιανό υποκρύπτοντας την επιβίωση του θεάτρου και παλαιών θρύλων σε αγροτικές κοινωνίες.

7. Οι Φιλαρμονικές της Κέρκυρας

Ταυτότητα Φορέα:
– Φορείς της Φιλαρμονικής “Μάντζαρος” είναι: το Δ.Σ. που εκλέγεται ανά διετία από τη Γενική Συνέλευση των μελών της, η τεχνική ηγεσία και τα στελέχη της (αρχιμουσικός, αν. αρχιμουσικός, υπαρχιμουσικοί & δάσκαλοι των σχολών της Φιλαρμονικής) και οι μουσικοί που απαρτίζουν το μουσικό σώμα της εταιρίας.

– Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας

Όνομα: Σπυρίδων Ρουβάς
Ιδιότητα: Αν. Αρχιμουσικός της Φ.Ε. “Μάντζαρος”
e-mail: spyrosrouvas@gmail.com

Όνομα: Σπύρος Παδοβάς
Ιδιότητα: Πρόεδρος Διοικητικής Επιτροπής Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας
e-mail: info@fek.gr

Σύντομη Περιγραφή:

Η Φιλαρμονική «Μάντζαρος» ιδρύθηκε το 1890. Η ονομασία της θεσπίστηκε προς τιμήν του μουσουργού, Νικόλαου Χαλικιόπουλου – Μάντζαρου, ενώ ως χρώματα της στολής της καθιερώθηκαν εκείνα της ελληνικής σημαίας. Έκτοτε συμμετέχει συνεχώς και αδιαλείπτως σε όλες τις εθνικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κέρκυρα και στο εξωτερικό. Παράλληλα επιτελεί και σημαντικό μουσικοπαιδαγωγικό έργο με δεκάδες μαθητές να φοιτούν ΔΩΡΕΑΝ στις Σχολές της.

Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας (ιδρ.: 12.9.1840) είχε εξαρχής πολυδύναμο μουσικοεκπαιδευτικό χαρακτήρα (έγχορδα και πνευστά όργανα, πιάνο, φωνητική μουσική και σύνθεση). Πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής της υπήρξε ο Νικόλαος Μάντζαρος. Εδώ και 180 έτη συμβάλλει καθημερινά στη δωρεάν διάδοση της μουσικής σε ευρύτερους κοινωνικούς χώρους. Επιδεικνύει παράλληλα σημαντικό κοινωνικό έργο. Το πλέον αναγνωρίσιμο μουσικό σύνολό της είναι η μπάντα με καίρια παρούσια εντός και εκτός Ελλάδος.

8. Αράπηδες Μοναστηρακίου Δράμας

Ταυτότητα Φορέα:
Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Μοναστηρακίου Δράμας
e-mail: papiva58@yahoo.gr

Όνομα: Ιωάννης Παπουτσής
Ιδιότητα: Πρόεδρος
Διεύθυνση: Μοναστηράκι Δράμας ΤΚ: 66100

Σύντομη Περιγραφή:
Στο Μοναστηράκι Δράμας την ημέρα των Θεοφανείων τελείται ένα δρώμενο, γνωστό ως «Αράπηδες», επειδή στη μεταμφίεση των πρωταγωνιστών του κυριαρχεί το μαύρο χρώμα: μαύρες ποιμενικές κάπες και υψικόρυφες προσωπίδες – κεφαλοστολές από γιδοπροβιές. Στη μέση τους ζώνονται τρία κουδούνια και στα χέρια τους κρατούν ξύλινο σπαθί και ένα σακουλάκι με στάχτη του Δωδεκαήμερου χτυπώντας μ’ αυτό όσους συναντούν «για το καλό».
Στην ομάδα («τσέτα») μετέχουν επίσης, οι παππούδες, οι «γκιλίγκες» (άνδρες ντυμένοι με τη γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά) και οι «Τσολιάδες» ή «Εύζωνοι» καθώς και οι οργανοπαίκτες που τη συνοδεύουν με λύρες (τρίχορδη αχλαδόσχημη) και νταϊρέδες.

9. Η ιερή τέχνη της Υφαντικής της Κρήτης

Ταυτότητα Φορέα:
Υφάντριες σε όλη την Κρήτη και βέβαια υφάντριες από την Αποστολή Πηνελόπη Gandhi που υφαίνουν τα τελευταία 20 χρόνια.

Όνομα: Ιωάννης Παλλήκαρης και Βαρβάρα Τερζάκη
Ιδιότητα: Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης – Πρόεδρος Πανεπιστημίου Των Ορέων
Εμπνεύστρια και συντονίστρια της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, η Ιερή τέχνη της Υφαντικής στην Κρήτη σήμερα – Πανεπιστήμιο Των Ορέων
Διεύθυνση: Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ιατρική Σχολή, ΒΕΜΜΟ, Ηράκλειο Κρήτης
ΤΚ: 71003
e-mail: pallikar@uoc.gr, panoreon@panoreon.gr

Σύντομη Περιγραφή:
Η ιερή τέχνη της Υφαντικής της Κρήτης, είναι μια καθαρά ενδογενής, λεπτότατη και ισχυρή παράδοση του λαού, που από την εποχή του Μίνωα έως και σήμερα, συνεχίζει να διατηρεί αναλλοίωτα τα αρχαϊκά της χαρακτηριστικά. Είναι μεγάλος πλούτος για τον τόπο και ανεκτίμητο εθνικό πολιτιστικό κεφάλαιο.

10. Το έθιμο των Σίχνων στο Λιτόχωρο Πιερίας

Ταυτότητα Φορέα:
Λιτόχωρο Πιερίας, Δήμος Δίου – Ολύμπου
Διεύθυνση: Αγίου Νικολάου 15, Λιτόχωρο ΤΚ: 60200
Τηλ. 2352350110
e-mail: dimos@dion-olympos.gr
url/ site web: dion-olympos.gr

Όνομα: Ιωάννης Παπαζαχαρίας
Ιδιότητα: Δημοσιογράφος
Διεύθυνση: 25ης Μαρτίου 131. Κατερίνη ΤΚ: 60100
e-mail: ipapazacharias@gmail.com

Σύντομη Περιγραφή:
Το έθιμο της γιορτής των Σίχνων ή «σιχνοφόρια» τελείται στο Λιτόχωρο, ανήμερα των Θεοφανείων και την επομένη ημέρα Ιωάννου του Προδρόμου. Πρόκειται για μία εθνικοθρησκευτική γιορτή με τις ρίζες της στο Βυζάντιο και συνεχή την παρουσία της από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας έως και σήμερα. Τα Σίχνα είναι ψηλοί ιστοί (κοντάρια) με ασημένιο ή χρυσό σταυρό στην κορυφή και φέρουν πολύχρωμες σημαίες (λάβαρα). Αντιπροσωπεύουν κάθε εξωκλήσι της περιοχής ή είναι αφιερώματα συντεχνιών και οικογενειών ναυτικών και συμμετέχουν με καθορισμένη ιεροτελεστία στον καθαγιασμό των υδάτων και στον εορτασμό των Φώτων στο Λιτόχωρο.

11. Ούζο Πλωμαρίου

Ταυτότητα Φορέα:
Οι πολίτες Πλωμαρίου και όχι μόνο, οι τέσσερις βιοτεχνίες παραγωγής το ούζου στο Πλωμάρι.
Πολιτιστικός Σύλλογος Πλωμαρίου “Το Πόλιον”
E-mail: polion.plomari@gmail.com

–  Μυρσίνη Βαρτή – Ματαράγκα, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου
Ε-mail: myrsini@otenet.gr

Σύντομη Περιγραφή:
Το ούζο Πλωμαρίου, που αποτελεί ένα σημαντικό κοινωνικο-  πολιτιστικό και οικονομικό παράγοντα της περιοχής, είναι «αποσταγμένο anis » , είναι άχρωμο, διαυγές αλκοολούχο ποτό. Έχει αρώματα, κυρίως, γλυκάνισου και αναμιγνύεται με νερό γίνεται γαλακτόχροο.
Είναι ένα διακεκριμένο προϊόν του Πλωμαρίου αλλά και “το δακτυλικό αποτύπωμα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του Πλωμαρίου”, συνδεδεμένο με όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις, δημιουργεί την όμορφη συντροφιά.
Η εξαιρετική ποιότητα του ούζου Πλωμαρίου, διεθνώς αναγνωρίσιμη, θεωρούμε ότι οφείλεται στις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της περιοχής (κλίμα, νερό από το Σεδούντα , γλυκάνισος από το Λισβόρι , κ.ά.) αλλά στο σεβασμό προς την παράδοση των ντόπιων ποτοποιών.

12. Oι λαμπάδες της Μεγάλης Παρασκευής

Ταυτότητα Φορέα:
Κοινότητα Αργυρούπολης, Δήμου Ρεθύμνης
Αργυρούπολη Δήμου Ρεθύμνης, Κρήτη Τ.Κ. 74055
E-mail: argiroupolik@gmail.com

– Δεληγιαννάκης Κ. Ιωάννης, Πρόεδρος Κοινότητας Αργυρούπολης
Ε-mail: argiroupolik@gmail.com

Σύντομη Περιγραφή:
Oι ενορίτες- κάτοικοι της Αργυρούπολης, για να τιμήσουν τον νεκρό Ιησού αλλά και για να φωτίσουν την διαδρομή που ακολουθούσε η λιτανεία του επιταφίου κατασκεύαζαν “λαμπάδες” (δάδες) από καλάμια και αστιβίδες (θάμνους) τις οποίες άναβαν και κουβαλούσαν στους ώμους τους. Κάθε “Λαμπάδα” μπορεί να φτάσει έως και τα 6 μέτρα μήκος και κρατιέται από 3 ή και περισσότερα άτομα. Την κατασκευή των “λαμπάδων” αναλαμβάνουν οι νέοι του χωριού αρκετές ημέρες πριν από τη Μ. Παρασκευή μαζεύοντας καλάμια και αστιβίδες από το χωριό και τη γύρω περιοχή. Οι “λαμπάδες” προετοιμάζονται νωρίς το απόγευμα της Μ. Παρασκευής στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη και λίγο πριν να ξεκινήσει η λιτανεία του Επιταφίου ανάβουν και προπορεύονται του επιταφίου δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα κατανυκτική που ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, όσους παρευρεθούν. Ένα έθιμο που ξεκινάει αρκετά χρόνια πριν, χωρίς όμως κανείς να μπορεί να το τοποθετήσει χρονικά.

13. Τρίχορδο και τετράχορδο Μπουζούκι - Τζουράς - Μπαγλαμάς

Ταυτότητα Φορέα:
Φορείς του στοιχείου είναι όλοι όσοι παίζουν κάποιο, ή και όλα, από τα τέσσερα αυτά μουσικά όργανα επαγγγελματικά ή μη, όσοι αναγνωρίζουν στον ήχο τους και στους μουσικούς τους δρόμους στοιχεία της πολιτισμικής τους ταυτότητας, καθώς και όσοι τα κατασκευάζουν είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην οργανοποιία, αν και υπάρχει Σωματείο Οργανοποιών παραδοσιακών μουσικών οργάνων, με έμφαση στο μπουζούκι, δεν είναι ενεργό.

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος
Διεύθυνση: Σαπφούς 10, Αθήνα, 10553
210 3213694, 2103215246

– Θανάσης Πολυκανδριώτης, Moυσικοσυνθέτης λαϊκής μουσικής με όργανο το Μπουζούκι. Καθηγητής Μπουζουκιού και λαϊκής αρμονίας στο Ωδείο Αθηνών και πρώην Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και στο ΤΕΙ παραδοσιακής μουσικής Ηπείρου στην Άρτα
Ε-mail: info@polykandriotis.gr

– Νίκος Φρονιμόπουλος, Οργανοποιός καλλιτεχνικής παραδοσιακής οργανοποιίας. Έχει συμβάλει στην αποκατάσταση των περισσότερων σωζώμενων παραδοσιακών οργάνων της Ελλάδας, όπως του Ταμπουρά του Φώτου Τζαβέλλα, του Ταμπουρά του στρατηγού Γιάννη Μακρυγιάννη (κατασκευής Λεωνίδα Γαΐλα, περίπου το 1834-), του Μπουζουκιού του Κ. Γκέλη, αρχών του 20αι. και πάμπολλων άλλων. Κατασκευαστής νέων Μπουζουκιών με παραδοσιακές τεχνικές.
E-mail: fronik@otenet.gr

– Δημήτριος Σταθακόπουλος, Δρ Κοινωνιολογίας της ιστορίας με ειδικότητα στη συμβολή των Ρωμιών στην Οθωμανική Μουσική (Πάντειο Πανεπιστήμιο)- Μαϊστωρ Βυζαντικής Μουσικής, Μουσικός (Μπουζούκι), Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.
Ε-mail: dstath10@yahoo.com

– Παναγιώτης Κουνάδης, Eρευνητής του ελληνικού τραγουδιού, Ιδρυτής του Αρχείου Κουνάδη
E-mail: kounadisarchive@gmail.com

– Λεονάρδος Κουνάδης, Mουσικός, Πρόεδρος του Αρχείου Κουνάδη
Ε-mail: leonkounadis@hotmail.com

Σύντομη Περιγραφή:
Το τρίχορδο και το τετράχορδο μπουζούκι, ο μπαγλαμάς και ο τζουράς, είναι νυκτά έγχορδα μουσικά όργανα, που τα τελευταία 130 χρόνια έχουν συνδεθεί άρρηκτα με την ελληνική μουσική, λαϊκή και λόγια. Αποτελώντας εξέλιξη της αρχαιοελληνικής πανδούρας μέσα από ένα συναρπαστικό ταξίδι των παραδοσιακών τεχνικών οργανοποιίας δια μέσου των αιώνων, τα μουσικά αυτά όργανα εκφράζουν τις χαρές και τις λύπες του σύγχρονου ανθρώπου.

14. Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την Πρωτομαγιά του 1944 και τη θυσία 200 αγωνιστών στο ΜΠΛΟΚ 15

Ταυτότητα Φορέα:
Δήμος Χαϊδαρίου
Διεύθυνση: Στρ. Καραϊσκάκη 138 & Επαύλεως ΤΚ: 12461
Τηλ. 213 2047237
Email: politismos@haidari.gr

Σύνταξη Δελτίου & Σύνταξη Δελτίου:

Όνομα: Χρυσούλα Μπελτεγρή
Ιδιότητα:  Υπάλληλος Δ/νσης Πολιτισμού & Παιδείας

Σύντομη Περιγραφή:
Το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως στρατόπεδο συγκέντρωσης και τόπος βασανιστηρίων. Εντός του στρατοπέδου υπήρχε το Μπλοκ 15 που χρησιμοποιούνταν ως κτήριο απομόνωσης. Υπολογίζεται ότι από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου πέρασαν συνολικά περίπου 21.000 κρατούμενοι, μεταξύ αυτών 4.500 Εβραίοι. Εξ αυτών οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν σε άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης (Άουσβιτς, Νταχάου και αλλού), άλλοι, περίπου 2.100 άτομα εκτελέστηκαν και ελάχιστοι επέζησαν. Η πιο φρικτή εκτέλεση έλαβε χώρα την άνοιξη του 1944, όπου 200 κρατούμενοι αγωνιστές μεταφέρθηκαν με καμιόνια στο σκοπευτήριο της Καισαριανής και εκτελέστηκαν με οπλοπολυβόλα, ως αντίποινα για τη δολοφονία ενός Γερμανού στρατηγού στους Μολάους από αντιστασιακούς. Το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου αποτελεί το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στην Ελλάδα και είναι χρέος μας να αναδεικνύουμε τη συλλογική μνήμη των θηριωδιών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προκειμένου να αποτρέψουμε να επαναληφθούν οι ίδιες ακρότητες.
Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής πραγματοποιούνται κάθε χρόνο την Πρωτομαγιά, σε συνεργασία με το Δήμο Καισαριανής και περιλαμβάνουν: επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του Μπλοκ 15, αγώνα δρόμου/λαμπαδηδρομία από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου προς το Σκοπευτήριο Καισαριανής και παράλληλες εκδηλώσεις (την ίδια ή την επόμενη μέρα) που περιλαμβάνουν εκθέσεις φωτογραφίας, ομιλίες, μουσικά αφιερώματα στα τραγούδια της Κατοχής με θέμα το Χαϊδάρι, κινηματογραφικές προβολές.

15. “Όπως γινόταν και στο Τσακμακλί…»

Ταυτότητα Φορέα:
Δήμος Χαϊδαρίου
Τηλ. 2132047272
e-mail: nikospsar@gmail.com

Όνομα: Νικόλαος Ψαρινόπουλος
Ιδιότητα:  Υπάλληλος τμημ. Στρατηγικού Σχεδιασμού
Τηλ. 2132047272

Σύντομη Περιγραφή:
Εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν του διωγμού που υπέστησαν οι Έλληνες κάτοικοι της Νέας Φώκαιας και του Τσακμακλί στην Μικρά Ασία από τους Τούρκους.
Ο Σύνδεσμος Νέο Φωκαέων Προσφύγων Χαϊδαρίου ιδρύθηκε το 1926 στον Πειραιά και λίγα χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε στο Χαϊδάρι όπου και δραστηριοποιείται μέχρι σήμερα.
Οι κάτοικοι της Νέας Φώκαιας και του Τσακμακλί, στην Μικρά Ασία, κατά τον διωγμό τους διέσωσαν την εικόνα της εκκλησίας τους που απεικόνιζε τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη. Η εικόνα μεταφέρθηκε από τους πρόσφυγες στον Ιερό Ναό «Παναγίτσα» στο Χαϊδάρι. Κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου, στην εορτή Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης, επιτελείται επιμνημόσυνη δέηση από τον Σύνδεσμο Νεοφωκαέων, προς ανάμνηση της διάσωσης της εικόνας. Το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την εορτή των Κωνσταντίου και Ελένης διοργανώνεται υπαίθριο, παραδοσιακό, μικρασιάτικο γλέντι, όπως γινόταν και στο Τσακμακλί, καθώς και δρώμενα κατά τα οποία γίνεται ονομαστική αναφορά στις πρώτες οικογένειες που εγκαταστάθηκαν στο Χαϊδάρι. Το γλέντι πραγματοποιείται στον περίβολο της εκκλησίας «Παναγίτσα» στο Χαϊδάρι.

16. Σέρρα

Ταυτότητα Φορέα:
Φορείς του στοιχείου Α.Π.Κ. είναι όλοι οι χορευτές του χορού Σέρρα είτε αυτοί ανήκουν σε χορευτικά συγκροτήματα Συλλόγων και διδάσκονται τον χορό από χοροδιδάσκαλο, είτε αποτελούν μεμονωμένους χορευτές που μαθαίνουν τον χορό μέσα από τις εκδηλώσεις της κοινότητας, ή από γηραιότερα μέλη της οικογένειας βιωματικά.

Όνομα: Χατζούλη Γλυκερία
Ιδιότητα: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας & Τέχνης Α.Π.Θ. Έφορoς Φιλολογικού του Δ.Σ. του Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης.
E-mail: glychatz@theo.auth.gr

Όνομα: Ιωαννίδου Αλεξία
Ιδιότητα: Πολιτισμολόγος, Msc Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων, ερευνήτρια Σέρρα χορού.
Υπεύθυνη επικοινωνίας φακέλου.
E-mail: kaisaroulis@gmail.com

Όνομα: Καραβέλας Μιχάλης
Ιδιότητα: Χοροδιδάσκαλος και ερευνητής Σέρρα χορού, Γενικός Γραμματέας της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.
E-mail: mkaravelas@yahoo.gr

Σύντομη Περιγραφή:
 Ο χορός Σέρρα είναι ο δημοφιλέστερος χορός των Ποντίων. Έχει πολεμικό χαρακτήρα και είναι ο μόνος ποντιακός χορός που χορεύεται αποκλειστικά από άνδρες. Αποτελείται από τρία μέρη: “αργόν Σέρρα”, “γρήγορον Σέρρα” και “τη μασαιρί”. Συνοδεύεται μουσικά από τον ήχο της λύρας και του νταουλιού είτε του αγγείου και του νταουλιού.

17. Καλήμερα

Ταυτότητα Φορέα:
Oι άνδρες του Μεγάλου Χωριού Ποταμιάς Ευρυτανίας

Παναγιώτα (Γιούλη) Μάλαινου, Κοινωνική Ανθρωπολόγος
Ε-mail: j.malenou@gmail.com

Σύντομη Περιγραφή:
Την παραμονή των Φώτων μαζεύονται άνδρες, νέοι, παιδιά και τραγουδούν ευχές, τα λεγόμενα «Καλήμερα», (εορταστικά κάλαντα) από πόρτα σε πόρτα σε όλα τα σπίτια, καταστήματα, ξενώνες και μαγαζιά του χωριού με σκοπό να μαζέψουν χρήματα για να γίνει το γλέντι ανήμερα των Φώτων, όπου συμμετέχει όλο το χωριό δωρεάν

18. Το πνεύμα του Ολυμπισμού

Ταυτότητα Φορέα:
– Ένωση Συμμετασχόντων Αθλητών και Ολυμπιακούς Αγώνς (ΕΣΟΑ)
– Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών (ΣΕΟ)
– Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝΟΑ)
– Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ)
– Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή
– Σύνδεσμος Αθλητικών Γυμναστικών Σωματείων (ΣΕΓΑΣ)

– Σπύρος Καπράλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την Ελλάδα.
E-mail: scapralos@hoc.gr

– Βασιλική Τζαχρίστα, Δρ Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Υπάλληλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας σε θέση Αρχαιολόγου & Υπεύθυνη για τα Αρχεία και τη Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
E-mail: vastzach40@gmail.com

Σύντομη Περιγραφή:
Το πνεύμα του Ολυμπισμού εκφράζεται μέσα από συλλογικές πρακτικές στον τομέα του επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού, που προάγουν πανανθρώπινες αξίες, όπως είναι το “ευ αγωνίζεσθαι”, η ευγενής άμιλλα, η ειρήνη, η αλληλεγγύη, η ισότητα και η ανεκτικότητα. Παράλληλα, συμβάλλει στην σωματική και πνευματική αλκή των αθλούμενων κάθε ηλικίας. Μέσω της άσκησης ατομικών και ομαδικών αθλημάτων και της διοργάνωσης επετειακών εορταστικών εκδηλώσεων, το πνεύμα του Ολυμπισμού παραμένει ύψιστη ζωντανή αξία που εμπνέει όσους ασχολούνται με τον αθλητισμό σε επίπεδο τόσο ερασιτεχνικό όσο και επαγγελματικό όσο και της κοινότητας των Ολυμπιονικών και των Παραολυμπιονικών.

19. Η τέχνη του αλέσματος δημητριακών

Ταυτότητα Φορέα:

Η Ελλ ηνική Ομάδα (TIMS Greece) της TIMS (The International Molinological Society)
– Το ΙΔΕΑΠΘ (Ινστιτούτο Δημιουργικότητας Έρευνας Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου)

–  Ομάδα μεμονωμένων ατόμων που γνωρίζουν και ασκούν την τέχνη σήμερα, είτε ως  μυλωνάδες, είτε ως ε ρασιτέχνες (οι 10 από αυτούς είναι και ιδιοκτήτες μύλων):

1. Παναγιώτης Γκούρας , Μπουραζάνι Κόνιτσα, Ν. Ιωαννίνων Ήπειρος
2. Δημήτριος Ντέλας (& ιδιοκτήτης μύλου), Καλπάκι Πωγώνι, Ν. Ιωαννίνων, Ήπειρος
3. Χαράλαμπος Αβερκίου (& ιδιοκτήτης μύλου), Σιστρούνι Αχέροντας, Δήμος Δωδώνης, Ν. Ηπείρου
4. Νικόλαος Μαρμαρίδης, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Αγ. Γερμανός Πρέσπες, Ν. Φλώρινας Δ. Μακεδονία
5. Χάρης Νικολάου, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Αγ. Γερμανός Πρέσπες, Ν. Φλώρινας Δ. Μακεδονία
6. Κυριάκος Πουκαμισάς, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Αγ. Γερμανός Πρέσπες, Ν. Φλώρινας Δ. Μακεδονία
7. Δημήτριος Κουτσούμπας (& ιδιοκτήτης μύλου), Καμαρούλα Μελίγκοβας, Δήμος Θέρμου, Ν. Αιτωλοακαρνανίας
8. Βασίλης Κωνσταντόπουλος (& ιδιοκτήτης μύλου), Παλιόμυλος Κάτω Μυρτιά Δήμος Θέρμου, Ν. Αιτωλοακαρνανίας
9. Νικόλαος Μπάλας (& ιδιοκτήτης μύλου) μύλου), Κάτω Μύλος Αγία Σοφία , Δήμος Θέρμου, Ν. Αιτωλοακαρνίας Θέρμου
10. Χρήστος Ρεντζής (& ιδιοκτήτης μύλου) Μαυρί — Θέρμο, Δήμος Θέρμου,, Ν. Αιτωλοακαρνανίας
11. Σωτήρης Χολέβας (& τεχνίτης μυλόπετρας και εξαρτημάτων μύλου), – Δήμος Θέρμου, Ν. Αιτωλοακαρνανίας
12. Αθανάσιος Κατσιγιάννης (& ιδιοκτήτης μύλου), Περιβόλα Πατρών,  Δήμος Πάτρας
13. Νάσος Σμέρδης Μύλοι Κυπαρισσίας –– Δήμος Τριφυλίας, Ν. Μεσσηνίας
14. Γεώργιος Μαρής (& ιδιοκτήτης μύλου), Καρβέλι – Δήμος Καλαμάτας, Ν. Δήμος Καλαμάτας,
15. Δημήτριος Γιαννόπουλος (& ιδιοκτήτης μύλου), Αρτεμισία – Δήμος Δήμος Καλαμάτας, Ν. Μεσσηνίας
16. Γκότσης Κωνσταντίνος, Καρκαλού – Δήμος Δημητσάνας, Ν. Αρκαδίας
17. Bila (Ανδρέας) Kazimir, Κάτω Γιανναίοι –– Δήμος Μεγαλόπολης, Ν. Αρκαδίας
18. Θεόδωρος Κουράφας, Δυρράχι –– Δήμος Μεγαλόπολης, Ν. Αρκαδίας
19. Ανδρέας Κρητικός,  Τάλαντα –– Δήμος Μονεμβασίας
20. Δημήτριος Ρούτσιος (& ιδιοκτήτης κυλινδρόμυλου), Άγ. Βασίλειος- Δήμος Δήμος Κορινθίων
21. Αντώνιος Αυγερινός, τεχνίτης μηχανισμού ανεμομύλου), Αντιμάχεια, Δήμος Κω, Ν. Δωδεκανήσου Κω

 Ομάδα μεμονωμένων ιδιοκτητών μύλων σε λειτουργία:ιδιοκτητών μύλων σε λειτουργία:
1. Δήμος Κόνιτσας Μπουραζάνι, Ν. Ιωαννίνων,
2. Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών Άγιος Γερμανός –– Πρέσπες
3. Μ. & Π. Ιμιρζιάδη Μύλοι Κυπαρισσίας, Δήμος Τρυφιλίας, Ν. Μεσσηνίας
4. Κωνσταντίνος & Φώτιος Μωρόγιαννης, Κάτω Γιανναίοι, Δήμος Μεγαλόπολης,  Ν. Αρκαδίας
5. Πολιτιστικός Σύλλογος των ΑπαΠολιτιστικός Σύλλογος των Απανταχού Ταλαντιωτών ¨Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ¨
6. Βασιλική Γιωννά, Ίρια (τα) , Δήμος Ασίνης, Ν. Αργολίδας
7. Βασίλειος Μιχαήλ, Μυλοπόταμος, Δήμος Κέας, Ν. Κυκλάδων
8. Ελπιδοφόρος Άμαλλος, Αντιμάχεια –– Δήμος Κω, Ν. Δωδεκανήσου
9. ΓεώργιοςΓεώργιος, Κέφαλος –– Δήμος Κω, Ν. Δωδεκανήσου

-Δέσποινα Δαμιανού
Ιδιότητα: Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας Δ.Π.Θ.
e-mail : damianoude@ath.forthnet.gr

-Όλγα Λεκού Ιδιότητα: Αρχιτέκτων Μηχανικός – Αναστηλώτρια e-mail: olga_lekou@yahoo.gr

– Στέλιος Α. Μουζάκης Ιδιότητα: Πολιτικός Μηχανικός – Ερευνητής Ιστορίας Πολιτισμών
e-mail: stelmouzakis@hotmail.gr

– Στέφανος Νομικός Ιδιότητα: Αρχιτέκτων Μηχανικός (Συνταξιούχος), Πρώτος Πρόεδρος ΙτΕΜ (Ινστιτούτο των Ελληνικών Μύλων), Τέως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Δ.Σ. της ΤΙΜΣ και Υπεύθυνος της Ελληνικής Ομάδας (επί 8 έτη), Τέως Αντιπρόεδρος της TIMS
e-mail: snomi@tee.gr

– Ανδρομάχη Οικονόμου
Ιδιότητα: Δρ Εθνολόγος Κοιν. Ανθρωπολόγος Διευθύντρια Ερευνών, Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημία Αθηνών
e-mail : mahioiko@gmail.com

– Ιουλία Κ. Παπαευτυχίου
Ιδιότητα: Δρ Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Εκπαιδευτικός (Συνταξιούχος)
email : ioulia955@gmail.com

– Γιώργος Σπέης
e-mail: gspeis11@otenet.gr

-Σοφία Υφαντή
Ιδιότητα: Ψυχολόγος, Μέλος του Δ.Σ. και Εκπρόσωπος
του ΙΔΕΑΠΘ Ινστιτούτο Δημιουργικότητας Έρευνας Ανάπτυξης Περιφέρειας Θέρμου
e-mail: s_yfanti@yahoo.gr

Σύντομη Περιγραφή:
Το άλεσμα των δημητριακών στο μύλο (νερόμυλο, ανεμόμυλο) αποτελούσε τη βασική δια τροφική διαδικασία πριν από την εκβιομηχάνιση της παραγωγής. Σήμερα διασώζεται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας ο παραδοσιακός τρόπος αλέσματος δημη τριακών. Οι τεχνικές του αλέσματος, το δίκτυο επικοινωνίας, η θέση του μύλου στην πραγματικότητα και το φαντασιακό, η διάθεση και η αξιοποίηση των προϊόντων της άλεσης έχουν ιστορικό βάθος αλλά έχουν προσαρμοστεί πλέον στις σύγχρονες συνθήκες και τις απαι τήσεις ενός διαφορετικού τρόπου ζωής που επιδιώκει όμως τη διατήρηση διεργασιών ποιοτικής διατροφής και τρόπου ζωής φιλικούς στο φυσικό περιβάλλον και τον άνθρωπο.

20. Ο άυλος πολιτισμός των αστικών Ιστορικών Καφέ

Ταυτότητα Φορέα:
Φορέας του στοιχείου είναι ο Σύνδεσμος Ιστορικών Καφέ Ευρώπης (EHICA) στον οποίο έχουν καταχωρηθεί (και συνεχίζουν να καταχωρούνται) ως μέλη Ιστορικά Καφέ από όλη την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Ο φορέας μάλιστα, υλοποιεί παράλληλα και τον φάκελο της «Πολιτιστικής Διαδρομής» με την ονομασία «Δρόμος Ιστορικών Καφέ» που αναμένεται να λάβει πιστοποίηση από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Όνομα: Βασίλης Σταθάκης
Ιδιότητα: Ιδιοκτήτης Ιστορικού Καφέ «Κήπος» – Ιδρυτής και Πρόεδρος Σύνδεσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης
Διεύθυνση: Μέγαρο ΕΒΕΧ, Ελευθερίου Βενιζέλου 4, 3ος όροφος, γραφείο 32, Χανιά, Κρήτη ΤΚ: 73132
Τηλ. 6944250700
e-mail: ehica@ehica.eu

Σύντομη Περιγραφή:
Η σύντομη περιγραφή προϊδεάζει με τρόπο γενικό και περιληπτικό τον αναγνώστη για το στοιχείο.
Τα Ιστορικά Καφέ, κάποια από τα οποία μετρούν ζωή περισσότερο από 100 χρόνια, αποτελούν σημεία αναφοράς για τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες λειτουργούν και χώρους με ιδιαίτερους συμβολισμούς που έχουν συμβάλει πολλαπλά στη διαμόρφωση άυλων πολιτισμικών πρακτικών εντός του αστικού χώρου. Κατά καιρούς φιλοξενούν ακόμα και σήμερα σημαντικές εκδηλώσεις και ξεχωριστές προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών και της Πολιτικής, η παρουσία των οποίων συχνά είχε υπάρξει καταλυτική για την ίδρυση και τη λειτουργία εντός του χώρου τους φιλολογικών σαλονιών και καλλιτεχνικών κύκλων.
Κοινωνικοπολιτικές αλλαγές που σημειώθηκαν στην ελληνική κοινωνία βρήκαν χώρο έκφρασης και έγιναν αντικείμενο συζήτησης σε αυτά. Ενδεικτικό είναι ότι στο Καφέ Κήπος στα Χανιά λειτούργησε για κάποιο χρονικό διάστημα η Βουλή της Κρητικής Πολιτείας. Η όσμωση διαφορετικών ομάδων και ανθρώπων ανέδειξε πολιτιστικές επαναστάσεις, γέννησε καλλιτεχνικά ρεύματα και τάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ο χώρος τους λειτούργησε ως σκηνή για θεατρικές παραστάσεις τόσο από γνωστούς θιάσους της εποχής, όσο και από θεατρικά μπουλούκια (εντός του Μεγάλου Καφενείου στην Άμφισσα υπάρχει και σκηνή), αλλά και ως εντευκτήριο για την τοπική κοινωνία. Με λίγα λόγια αποτέλεσαν αναπόσπαστο στοιχείο του νοητικού χάρτη της εκάστοτε πόλης με πολύπλευρη και ιδιαιτέρως σημαντική συμβολή στη διαμόρφωση της αστικής κοινωνικότητας τόσο στο παρελθόν όσο και σήμερα.
Η σχέση των Ιστορικών Καφέ με τον λαϊκό πολιτισμό επεκτείνεται και με το σερβίρισμα παραδοσιακών ροφημάτων και εδεσμάτων σε πολλά από αυτά.
Όλα τα παραπάνω παραμένουν ζωντανά μέσω ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνονται στον χώρο τους τους, μέσα από ειδικές εκδόσεις, μέσω της οικογενειακής παράδοσης που μεταφέρεται από ιδιοκτήτη σε ιδιοκτήτη, καθώς και από τις αναμνήσεις των θαμώνων, οι αφηγήσεις των οποίων κληροδοτούν την παράδοση και τον πολιτισμό στις επόμενες γενιές. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι τα δύο Ιστορικά Καφέ που λειτουργούν στη Μυτιλήνη, ο Ερμής και το Πανελλήνιο, λειτούργησαν για πρώτη φορά σε περιοχές της Μικράς Ασίας και από εκεί μεταφέρθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους μετά το 1922. Η διαγενεακή αυτή κληρονομιά ενδυναμώνεται από την παρουσία εντός τους ιστορικών αντικειμένων, φωτογραφιών και ζωγραφικών πινάκων, αλλά και από την επιμελή προσπάθεια διατήρησης του παλιού αρχιτεκτονικού διάκοσμου και της παλαιάς επίπλωσης των ιστορικών καφέ.

21. Ανδριώτικη βεγγέρα

Ταυτότητα Φορέα:
Φορείς του στοιχείου είναι οι κάτοικοι της Άνδρου, για τους οποίους η βεγγέρα είναι αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας και του χαρακτήρα του νησιού και πολύ σημαντική πρακτική διατήρησης και ανάπτυξης των κοινωνικών σχέσεων.

Όνομα: Σπύρος Τσαούσης (Ανδριώτης)
Ιδιότητα: Δημοτικός Σύμβουλος Άνδρου, MSc. Ευρωπαϊκές Σπουδές Ο.Π.Α.
e-mail: spyrostsaousis@gmail.com

Σύντομη Περιγραφή:

Βραδινή συγκέντρωση σε σπίτι, η οποία συνήθως κρατάει ως αργά, που γίνεται στο νησί της Άνδρου εδώ και πολλές γενεές πίσω.
Φίλοι, συγγενείς και γείτονες ανταμώνουν στα χωριά και κανονίζουν το βράδυ που θα κάνουνε βεγγέρα σε κάποιο σπίτι. Με το άνοιγμα της πόρτας, αρχίζουν και οι ετοιμασίες της υποδοχής. Και έτσι εξελίσσεται σταδιακά μια τελετουργία εκτόνωσης και ελευθερίας, λυτρωτική για την υπέρβαση της καθημερινότητας των κλειστών κοινωνιών.

*βεγγέρα: < ιταλική (ιδιωματικό) vegghera < veggiare < vegliare < παλαιά προβηγκιανή γλώσσα velhar < λατινική vigilare, απαρέμφατο ενεστώτα του ρήματος vigilo < vigil < ινδοευρωπαϊκή (ρίζα) *weǵ- (αγρυπνώ)

22. Το στοιχειό της Χάρμαινας

Ταυτότητα Φορέα:
1. Δήμος Δελφών
2. Δίκτυο για τον Πολιτισμό και τον Τουρισμό στη Φωκίδα “Δίκτυο Δελφών”
3. Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας

– Νικόλαoς Κατσικούλης, Πρόεδρος Δ.Σ. Δικτύου Δελφών – Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Δελφών
Ε-mail: mayor@delphi.gov.gr, nkatsikoulis@gmail.com

Σύντομη Περιγραφή:
H “Νύχτα των Στοιχειών” είναι η δραματική αναπαράσταση που ζωντανεύει τους θρύλους και τις παραδόσεις της Άμφισσας μέσα από τις πανάρχαιες μνήμες και διαδρομές. Πραγματοποιείται το τελευταίο Σαββατόβραδο των Αποκρεών με αφετηρία την παλιά συνοικία των Ταμπάκηδων την Χάρμαινα.

Στους δρόμους και τα σοκάκια της παλιάς πόλης περιφέρονται πλάσματα αλλόκοτα και υπερφυσικά. Ξωτικά, Νεράιδες, Ντεβέτσκες, Μποτσνάκηδες, Ξυλένιοι, Αχυρένιοι, Αράπηδες, καθώς το παρελθόν ξαναζεί στο παρόν σε μια ατμόσφαιρα υποβλητική.

23. Λαϊκό Δρώμενο Διδυμοτείχου -Ο Μπέης-

Ταυτότητα Φορέα:
Λαογραφικός Σύλλογος “Μπέης” Διδυμοτείχου
Υψηλάντου 7, ΤΚ 68300
E-mail: mpehs.didymoteicho@gmail.com

– Αγγελίδης Σταύρος, Γραμματέας Δ.Σ. Συλλόγου – Δημόσιος Υπάλληλος
E-mail: staggelidis79@gmail.com

Σύντομη Περιγραφή:
Ιστορικό έθιμο. Χρονολογείται από το 1565 (με παρότρυνση του  Δεσπότη Σωφρονίου Β’) και ξυπνά εθνικές μνήμες. Υπενθυμίζει την επιβίωση του Ελληνισμού της Θράκης. Δεν είναι ειδωλολατρικό κατάλοιπο. Θεσπίστηκε ως διαχρονική παράσταση της παράδοσης με βασική φιγούρα τον Μπέη δυνάστη και άλλες 50 τουλάχιστον, αποτυπώνοντας την καθημερινότητα των Ελλήνων στη σκλαβιά. Μετά την μεγάλη φωτιά της Μπουμπούνας, στο τέλος του δρώμενου, το κάψιμο του Μπέη υποδηλώνει την απελευθέρωση των Ελλήνων. Το έθιμο συνδέει την γεωργία την εποχή της άνοιξης, την ετήσια σοδειά, με την επανάσταση του 1821. Η μη πραγματοποίησή του δε, έχει συνδεθεί με απώλεια σοδειάς και κακοτυχία.
Επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το έθιμο γινόταν εντός του Βυζαντινού Κάστρου Διδυμοτείχου, ενώ αργότερα βγήκε και εκτός των πυλών. Η ιστορική φράση που λέγεται έως σήμερα, περνώντας όλοι πάνω από την φωτιά, είναι “ψίλος στον Καλέ”.

24. Κεραμική Σίφνου

Ταυτότητα Φορέα:
Φορείς του στοιχείου είναι οι παραδοσιακοί αγγειοπλάστες της Σίφνου, οι παλαιότεροι αλλά και οι νεότεροι που μαθαίνουν την τέχνη δίπλα τους. Φορείς επίσης του στοιχείου είναι και όλοι οι Σιφνιοι, αφού τα κεραμικά του τόπου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής τους ζωής.
Σωματείο Αγγειοπλαστών Σίφνου

– Κόμη Μαρία, Αντιπρόεδρος ΔΗ.ΚΕ.Σ, Πρόεδρος Ομάδας Εργασίας Δήμου Σίφνου για την ανάδειξη της Σιφναίικης αγγειοπλαστικής τέχνης.
Ε-mail: komimari69@gmail.com

– Λυδία Κοπτσοπούλου, Αρχιτέκτων Μηχανικός
Ε-mail: kop.lidia@gmail.com

Σύντομη Περιγραφή:
H Κεραμική της Σίφνου αφορά την κατασκευή παραδοσιακών διακοσμητικών και χρηστικών αντικειμένων, με χρήση κόκκινου πηλού ψημένου σε χαμηλή θερμοκρασία και συχνά εφυαλωμένου. Ως πρακτική με μακρόχρονη παράδοση είναι όχι μόνο σημαντική πηγή εισοδήματος, αλλά και κομμάτι της ζωής των Σιφνιών, συνυφασμένη με την ταυτότητα του τόπου, αφού ο φλάρος, η ρεβυθάδα, το Πασχαλινό μαστέλο, πληθώρα παροιμιών κ.α.  ταυτίζονται πλέον με το νησί της Σίφνου, όντας πλήρως αφομοιωμένα στην καθημερινότητα και τις συνήθειες των Σιφνιών.

25. Οι μάντρες της Λήμνου

Ταυτότητα Φορέα:
Οι φορείς του στοιχείου είναι στην πλειοψηφία τους οι κεχαγιάδες, οι αγροτο-κτηνοτρόφοι της Λήμνου, οι οποίοι είτε διαθέτουν παραδοσιακές μάντρες είτε τις νοικιάζουν, αναπτύσσοντας δίπλα και σύγχρονα προβατοστασία. Οι λειτουργίες της μάντρας, οι οποίες διατηρούν τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους, εξακολουθούν να εξυπηρετούν τις ανάγκες των κτηνοτρόφων του ιδιαίτερου, μικτού γεωργο-κτηνοτροφικού συστήματος που χαρακτηρίζει τον πρωτογενή τομέα και την οργάνωση του αγροτικού χώρου της Λήμνου.
Όνομα: “ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ ”
Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Νήσου ΛΗΜΝΟΥ
Διεύθυνση: Τ.Θ. 103 Τ.Κ. Μύρινα ΛΗΜΝΟΥ ΤΚ:. 81400
e-mail: info@anemoessa.net

1.  Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο
 Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία που επικεντρώνεται στις πολιτιστικές αξίες των υγροτόπων, στα τοπία, στις ιερές φυσικές περιοχές και στις πολιτισμικές πρακτικές
Διεύθυνση: Βουκουρεστίου 23 ΤΚ: 106071
Τηλ. +30 210 360071, + 30 21036293381
e-mail: ilyratzaki@med-ina.org
2. ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ ”
Τηλ.

Σύντομη Περιγραφή:
Οι μάντρες της Λήμνου συγκροτούν ένα σύστημα οργάνωσης του αγροτο-κτηνοτροφικού τομέα του νησιού, το οποίο καθορίζουν περιβαλλοντικοί και πολιτιστικοί παράγοντες (βιοποικιλότητα, κλίμα, ανάγλυφο, παραδοσιακές αγροτικές πρακτικές, κοινωνικοοικονομικές δομές). Γύρω από τη μάντρα αναπτύσσεται ένα σύστημα εγκαταστάσεων, βοσκοτόπων, καλλιεργειών και ανθρώπινων σχέσεων που δρουν συμπληρωματικά και επέτρεψαν στους ανθρώπους να επιβιώνουν για αιώνες.

26. Λευκαδίτικη Λαδόπιτα

Ταυτότητα Φορέα:
Τοπικά αρτοποιεία, εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και οι απανταχού Λευκαδίτες που αναγνωρίζουν την λαδόπιτα ως μέρος του πολιτισμού τους, την επιζητούν σε κάθε είδους κοινωνική τους εκδήλωση, την περιλαμβάνουν στην καθημερινότητά τους και με όλα αυτά την καθιστούν μέσα στο χρόνο αδιάλειπτο κομμάτι της λευκαδίτικης παράδοσης.
e-mail: pitesmamas@yahoo.gr

-Ναστούλη Μαρία, Ιδιοκτήτρια εργαστηρίου παρασκευής λαδόπιτας
E-mail: marianastouli@yahoo.gr

Σύντομη Περιγραφή:

Η λευκαδίτικη λαδόπιτα αποτελεί το κατεξοχήν παραδοσιακό γλυκό της Λευκάδας. Συνοδεύει ανά δεκαετίες κάθε είδους κοινωνική εκδήλωση, σαν κέρασμα σε γιορτές, κηδείες, μνημόσυνα, γάμους, βαπτίσεις, ορκωμοσίες ενώ χρησιμοποιείται για βασιλόπιτα (με φλουρί) την Πρωτοχρονιά.
Παρασκευάζεται από αγνά υλικά τα οποία είναι το ελαιόλαδο, το αλεύρι, ζάχαρη, πετιμέζι και στην πρώιμη μορφή της (πριν ψηθεί) σερβίρεται σαν χαλβάς.

27. Μανούρι Βλάστης

Ταυτότητα Φορέα:

Κτηνοτροφικός Σύλλογος Βλάστης
Κούμα 39, Τύρναβος ΤΚ: 401 00
Χρ. Λελέκης, Πρόεδρος
e-mail: harislelekis2004@gmail.com

Όνομα: Ελένη Μπίντση
Ιδιότητα: Λαογράφος ΛΕΜΜ-Θ
Διεύθυνση: Βασιλίσσης Όλγας 68 ΤΚ: 546 42
Τηλ. 2310889843
e-mail: bintsi@gmail.com

Σύντομη Περιγραφή:
Η πρόταση αφορά στην ένταξη στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας της τεχνογνωσίας παρασκευής του τυριού με την ονομασία Μανούρι, η οποία σχετίζεται άμεσα με την παράδοση του τόπου και διαφέρει αξιοσημείωτα από την βιοτεχνική / βιομηχανική παραγωγή, που έχει ως αποτέλεσμα ένα εντελώς διαφορετικό προϊόν, με το ίδιο όνομα.

28. Μανιάτικο Μοιρολόι

Ταυτότητα Φορέα:
Ινστιτούτο Σπάρτης
Δήμος Ανατολικής Μάνης
Ένωση των Απανταχού Μανιατών «H Μάνη»

Ινστιτούτο Σπάρτης
Κων/νου Παλαιολόγου 67, Σπάρτη ΤΚ: 23100
Τηλ +30 2731089800
e-mail institoutospartis@gmail.com

Ελευθερολακώνων 01 , Γύθειο Τ Κ: 23200
Τηλ.+30 2733360300
e-mail dimarxos@1315.syzefxis.gov.gr

Πραξιτέλους 215 , Πειραιάς ΤΚ: 185 36
e-mail: dimitrakouvari@windowslive.com

– Αναστασία Κανελλοπούλου
Ιδιότητα: Φιλόλογος Πρόεδρος του Ινστιτούτου Σπάρτης
e-mail: tkanelo@otenet.gr

-Αθανάσιο ς Βλήτας
Ιδιότητα: Ιστορικός , Υποψήφιος Διδάκτωρ
e-mail ath.vlitas@hotm ail.com

Σύντομη Περιγραφή:
Τα μοιρολόγια της Μέσα Μάνης αποτελούν ιδιαίτερη καλλιτεχνική έκφραση του πένθους, γραμμένα για το συγκεκριμένο νεκρό , με αναφορά στη ζωή και στα κατορθώματά του, προσφέροντας έτσι πλούσια ιστορικά κ αι λαογραφικά στοιχεία για την περιοχή καταγωγής του νεκρού. Γραμμένα σε ιαμβικό οχτασύλλαβο, μοναδικά στο είδος τους, αναπαράγονται μέχρι σήμερα πιστά από τις μοιρολογίστρες. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των παραδόσεων της Μάνης και με την ιστορική τους συνέχεια αναδεικνύουν το μοναδικό πολιτιστικό φορτίο της Μάνης.

29. Αμπελοοινική τέχνη και Παράδοση του Ξινόμαυρου Κρασιού Νάουσας.

Ταυτότητα Φορέα:
Σύνδεσμος Οινοποιών & Αμπελουργών Νάουσας. | Winemakers & Vine Growers Association of Naoussa
Διεύθυνση: Επαρ.Οδ. Βέροιας-Σκύδρας, Νάουσα 592 00
ΤΚ : 59 200
Τηλ. 2332 044274
e-mail: naoussawinecity@gmail.com

Όνομα: Τουσιδώνη Δήμητρα
Ιδιότητα: Δικηγόρος
Διεύθυνση: Παστέρ 10 ΤΚ: 59100
Τηλ. 2331028933/6948602336
e-mail:tousidonidimitra@yahoo.gr

Σύντομη Περιγραφή:
Στη Νάουσα βρίσκεται ο μεγαλύτερος αμπελώνας της ποικιλίας ξινόμαυρο στη Βόρεια Ελλάδα. Το έδαφος, το κλίμα και η εμπειρία καθιστούν το ξινόμαυρο την κυριότερη ερυθρή ποικιλία της βόρειας Ελλάδας, ενώ έχουν αναπτυχθεί τεχνικές οινοποίησης και αμπελουργίας που αποτελούν από τα πιο βασικά οικονομικά, κοινωνικά και παραδοσιακά χαρακτηριστικά του τόπου μας.

30. Κεντητό Ψωμί των Μεσογείων

Ταυτότητα Φορέα:

Φορείς του στοιχείου είναι πολιτιστικοί σύλλογοι των Μεσογείων και μεμονωμένα άτομα:
Στην Κερατέα:
Πετρολιάγκη Κατερίνα (κεντήστρα)
Λύκειο Ελληνίδων-Παράρτημα Κερατέας (Πραγματοποίησε δράσεις αναβίωσης κεντητού ψωμιού το 2010,2015,2017)

Στον Κουβαρά:
Σωτηρία Πρίφτη (κεντήστρα, π. εκπαιδεύτρια κεντητού ψωμιού ΝΕΛΕ, βραβευμένη από την UNESCO HELLAS)

Στα Καλύβια:
Γιώτα Ν. Δράκου (κεντήστρα- ερευνήτρια της Μεσογείτικης παράδοσης)
Κατίνα Μιχάλη (κεντήστρα)
Τμήμα Ελληνικών Χορών Καλυβίων ΝΠΔΔ Αριστόδικος (Πραγματοποίησε δράσεις αναβίωσης κεντητού ψωμιού το 2016,2017)

Στο Μαρκόπουλο:
Σοφία Ξιδοπούλου (κεντήστρα)
Μαρία Κρίσιλια (κεντήστρα)
Σύλλογος Ρόδακας (Κέρδισε 1ο βραβείο σε διαγωνισμό κεντητού ψωμιού/βασιλόπιτας του σωματείου Ανέλιξη, 2020)

Στο Κορωπί:
Μουσείο Παράδοσης-Τέχνης Κορωπίου (με ειδικό τμήμα κεντητού ψωμιού, το οποίο πραγματοποιεί ετησίως έκθεση κεντητού ψωμιού από το 1977)
Ιδιοκτήτρια Τσεβά Αγγελική (εικαστικός).

Στην Παιανία:
Μάρω Κώνστα, Μαρία Σταματίου, Αναστασία Παπασπύρου (κεντήστρες)
Σύλλογος Δημιουργίες (Πραγματοποίησε δράση αναβίωσης κεντητού ψωμιού το 2019)
Λύκειο Ελληνίδων-Παράρτημα Παιανίας (Πραγματοποίησε δράσεις αναβίωσης κεντητού ψωμιού το 2010,2016)

Στα Σπάτα:
Αρετή Παλαιολόγου (κεντήστρα)
Πολιτιστικός Σύλλογος Σπάτων ¨Οι φίλοι της γνώσης¨

Όνομα: Φωτεινή Ξενοπούλου
Ιδιότητα: ερευνήτρια, MSc Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων
Διεύθυνση: Καλύβια
Τηλ. 6932 918 285
e-mail: fotxenopoulou@gmail.com

Σύντομη Περιγραφή:
Το κέντημα του ψωμιού είναι η διαδικασία στολισμού του με σχέδια από ζυμάρι, χρησιμοποιώντας σε κάθε περίσταση διαφορετικά σύμβολα, τα οποία αποτελούν ταυτόχρονα προσευχή προς το Θεό. Το ζυμάρι αποτελεί μέσο έκφρασης της Μεσογείτισσας και συνοδεύει κάθε σημαντική στιγμή της ζωής της. Το «αρβανίτικο ψωμί» είναι χαρακτηριστικό για το δωρικό του ύφος. Στις μέρες μας παραμένει ζωντανό κυρίως μέσα από προσπάθειες αναβίωσης, χωρίς ωστόσο να λείπουν και μεμονωμένες περιπτώσεις γυναικών, οι οποίες συνεχίζουν την παράδοση από γενιά σε γενιά.

31. Το Σηκωμένο Αυλάκι

Ταυτότητα Φορέα:
Φορείς του στοιχείου είναι οι Κυριακοχωρίτες άνδρες, γυναίκες και παιδιά που έμαθαν με τρόπο εμπειρικό και βιωματικό να ποτίζουν τους κήπους τους με το νερό που έρχεται από το βουνό με το Σηκωμένο Αυλάκι.
Οι θεσμοί που εκπροσωπούν τους φορείς και ασχολούνται με τη συντήρηση και την ανάδειξη του στοιχείου είναι:

1. Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος των Απανταχού Κυριακοχωριτών Φθιώτιδας
    website: kyriakochori.gr
  2. Η Τοπική Κοινότητα Κυριακοχωρίου που ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Σπερχειάδας

– Παύλος Τζαννής, Πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Κυριακοχωριτών
E-mail: pavlostzannis@gmail.com

– Παναγιώτα Ψυχογιού, Γραμματέας του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Κυριακοχωριτών
E-mail: ppsychogiou@yahoo.gr

– Κωνσταντίνος Τσιαμπούλας, Πρόεδρος Δημοτικού Διαμερίσματος Κυριακοχωρίου Φθιώτιδας

Σύντομη Περιγραφή:
Η ονομασία του στοιχείου όπως είναι γνωστή στο ευρύτερο κοινό ή στη βιβλιογραφία είναι η παραδοσιακή άρδευση με τα αυλάκια ή πότισμα με ελαφρά κατάκλιση. Οι φορείς του το γνωρίζουν και ως “αυλάκι”, ή “ποτιστικό νερό”.

32. Παραδοσιακή απόσταξη τσίπουρου / τσικουδιάς / ρακής.

Ταυτότητα Φορέα:
Κοινότητα “Αμπελουργός” και τα μέλη της.
Διαδικτυακό Forum με μέλη ερασιτέχνες και επαγγελματίες που ασχολούνται με την αμπελουργία, οινοποίηση και απόσταξη.

Όνομα: Ευάγγελος Δ. Μάντζιος
Ιδιότητα: Ιδιωτικός υπάλληλος (εργαζόμενος στο εξωτερικό),
αμβυκούχος αμπελοκαλλιεργητής
Διεύθυνση: Ηπείρου 7Β, Πυλαία – Θεσσαλονίκη
(την παρούσα περίοδο κάτοικος εξωτερικού) ΤΚ: 555 35
Τηλ. 2310 450 253 e-mail: emantzios@gmail.com

Όνομα: Νικόλαος Κοτσαλής
Ιδιότητα: Ιατρός, αποστάκτης
Διεύθυνση: Παύλου Μελά 6 – Θάσος ΤΚ: 640 04
Τηλ. 6944 310 664 e-mail: kotsalis@otenet.gr

Σύντομη Περιγραφή:
Η λαϊκή παραδοσιακή διαδικασία, οι τεχνικές και τα έθιμα, της απόσταξης αμπελοοινικών προϊόντων και άλλων φρούτων :
• Σταφυλής ή στέμφυλων σταφυλής, σκέτο ή αρωματισμένο με γλυκάνισο και βότανα, ανάλογα με την τοπική παράδοση.
• Κούμαρα (κουμαρίσιο τσίπουρο ή κουμαρόρακη).
• Μούρα (μουρνόρακη).
• Σύκα (συκόρακο) μαζί με διάφορα αρωματικά φρούτα (κυδώνια, μανταρίνια, μήλα, πορτοκάλια), μαστίχα και γλυκάνισο,

33. Θρακιώτικη Γκάιντα, περιοχής Ερυθροποτάμου.

Ταυτότητα Φορέα:
Σωματείο Παραδοσιακών Μουσικών Θράκης “Ιωάννης Δούκας Βατάτζης”
Ε-mail: dalage72@yahoo.gr
Facebook: Φίλοι της Γκάιντας

– Ιωάννης Σαρσάκης, Μέλος του Δ.Σ. – Αγιογράφος/Ζωγράφος

Σύντομη Περιγραφή:
H γκάιντα προέρχεται από τα αρχαία χρόνια και το όνομά της ήταν “άσκαυλος”, τουλάχιστον 2000 πριν. Αποτελεί το βασικό παραδοσιακό όργανο της περιοχής της Θράκης. Κατά διαστήματα έχουν γραφτεί μελέτες, βιβλία, ταινίες,  ενώ έχουν γίνει ηχογραφήσεις cd. Έχουν πραγματοποιηθεί σεμινάρια Γκάιντας για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Έχει γίνει συνάντηση Γκαϊντάδων κ.α.

34. H Καλαντήρα

Ταυτότητα Φορέα:
Οι μαθητές της Νισύρου, αλλά, σπανίως, και οι απανταχού της γης παροικίες Νισυρίων.

– Κώστας Χαρτοφύλης, Πρόεδρος Εταιρείας Νισυριακών Μελετών
Ε-mail:info@nisyriakesmeletes.gr

Σύντομη Περιγραφή:
Το Σάββατο του Λαζάρου οι βαϊοφόροι μαθητές των σχολείων περιέρχονται τους οικισμούς της Νισύρου ψάλλοντες εόρτιο ποίημα. Οι τελειόφοιτοι, κρατώντας ξύλινη κατασκευή στολισμένη με λουλούδια, με δύο σταυρωτά τόξα, με ομοίωμα του Λαζάρου και στην κορυφή περιστρεφόμενη περιστερά, που λέγεται Καλαντήρα, συγκεντρώνουν από τα σπίτια και καταστήματα αυγά και κουλούρια για διανομή στα παιδιά.

35. Χορός της Κούπας

Ταυτότητα Φορέα:
Οι κάτοικοι της Νισύρου, αλλά και οι απανταχού της γης παροικίες Νισυρίων.

Σύντομη Περιγραφή:
Τον καθιέρωσαν οι Νισύριοι, για εξασφάλιση στη Μονή Σπηλιανής απαιτουμένων ποσών για κοινωνικό έργο. Οι άνδρες, οδηγούν γυναικείο πρόσωπο στην κορυφή του χορού, παίρνει στα χέρια την κούπα από αυτήν που ήταν στην κορυφή ο συνοδός ρίχνει ένα ποσό στην κούπα. Ο χορός συνεχίζεται με συνεχή εναλλαγή γυναικών στο «μπροστάρι».

36. Χορός Καμάρες

Ταυτότητα Φορέα:

Σύντομη Περιγραφή:
Οι χορευτές χορεύουν σε ζευγάρια ανδρών και γυναικών. Ανά ζεύγος, σχηματίζουν με τα χέρια είδος αψίδας (καμάρας) κάτω από την οποία περνούν τα άλλα ζευγάρια κ.ο.κ. Σε βιβλίο του 1899 σε περιγραφή του γάμου της Νισύρου, περιγράφεται υπό περιηγητού,« χορεύουσι δε ούτω μεταμφιεσμένοι εν τη κεντρικωτέρα πλατεία του χωρίου μεταξύ άλλων, χορόν Καμάρες ονομαζόμενον, ομοιάζοντα δε τω τετραχόρω της Εσπερίας…».

Τονίζεται ότι:

α) Η ονομασία του στοιχείου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς όπως αναγράφεται στη Δήλωση Πρόθεσης, καθώς και η σύντομη περιγραφή του έχει γίνει από τους συντάκτες των Δηλώσεων Πρόθεσης και δεν απηχεί απαραίτητα τις απόψεις της ΔΙΝΕΠΟΚ ή της Εθνικής Επιστημονικής Επιτροπής για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά.

β) Η πρόκριση στο δεύτερο στάδιο της διαδικασίας δεν συνεπάγεται και την εγγγραφή του στοιχείου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

γ) Προκειμένου να εγγραφεί ένα από τα προτεινόμενα στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο Εθνικό Ευρετήριo Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αποδεδειγμένη συναίνεση, κατόπιν αναλυτικής και πλήρους ενημέρωσης, και η ενεργός συμμετοχή των ίδιων των φορέων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (κοινοτήτων, φορέων, προσώπων κ.ά.).

δ) Η τελική απόφαση για εγγραφή ή μη ενός στοιχείου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας λαμβάνεται κατόπιν τεκμηριωμένης εισήγησης της ΔΙΝΕΠΟΚ, την οποία συνδράμει στο έργο της η Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την εφαρμογή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Τα συμπληρωμένα Δελτία Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς πρέπει να κατατεθούν στη ΔΙΝΕΠΟΚ μέχρι τις 12 Ιουνίου 2020 και ώρα 11.00 π.μ. σε ψηφιακή μορφή και αποκλειστικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση ayla@culture.gr.

Σημειώνεται ότι:
α) Πέραν της συγκεκριμένης προθεσμίας δεν θα γίνεται δεκτό κανένα Δελτίο Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς για εγγραφή ή μη στο Εθνικό Ευρετήριο εντός του 2020. Η εξέταση των εκπρόθεσμων Δελτίων θα μετατίθεται για το επόμενο έτος 2021, χωρίς να απαιτείται εκ νέου υποβολή Δήλωσης Πρόθεσης

β) Η ΔΙΝΕΠΟΚ, λόγω φόρτου εργασίας, θα εξετάσει τα δελτία που θα υποβληθούν προκειμένου να προτείνει βελτιώσεις σε τρεις φάσεις. Την περίοδο 15-30 Ιουνίου 2020 (11 Δελτία), την περίοδο 1-15 Ιουλίου (11 Δελτία) και την περίοδο 3-17 Αυγούστου (11 Δελτία). Η κατανομή των Δελτίων σε μία από τις τρεις περιόδους θα γίνει με κριτήριο την ημερομηνία κατάθεσης του συμπληρωμένου Δελτίου στη ΔΙΝΕΠΟΚ.
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι/ες παρακαλούμε να ανατρέξουν στο http://ayla.culture.gr/purpose/diadikasia_eggrafis/