Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιώργη Μαρκάκη «Πρωτοθυγατέρες – η μαντινάδα στη ζωή της Κρήτης», 7/2/2017

 lyxnostatids

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΖΩΗΣ ΚΡΗΤΗΣ «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ»

Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου και ώρα 18.30 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη (οδός Πειραιώς 138, στάση μετρό Κεραμεικός), το Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» παρουσιάζει το νέο βιβλίο του Γιώργη Μαρκάκη «Πρωτοθυγατέρες – η μαντινάδα στη ζωή της Κρήτης» (εκδόσεις Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ», σελίδες  344).

0001

0002

Στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου σύντομη αναφορά θα κάνουν:
ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και η Βίλλυ Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος & Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠΠΟΑ.

Συντονίζει ο Γιάννης Μαρκάκης, Διευθυντής Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ».

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι: Μάνος Γαβράς (ηθοποιός), Γιώργης Λέκκας (ποιητής), Μαίρη Μπαριτάκη (φιλόλογος).

Η εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, ολοκληρώνεται με κρητική παραδοσιακή μουσική από τον Μανώλη Φραγκούλη (βιολί)

Το βιβλίο έχει επίκεντρο τη μαντινάδα ως αναπόσπαστο στοιχείο του άυλου πολιτισμού της Κρήτης καθώς και ως ιδιαίτερο κοινωνικό φαινόμενο.  Χωρίζεται σε τρεις διακριτές ενότητες: γενικό μέρος, ειδικό μέρος και παράρτημα. Αρχικά, στο βιβλίο αναλύεται η μαντινάδα ως λογοτεχνικό είδος με τα ιδιαίτερα γραμματολογικά, γλωσσολογικά και δομικά στοιχεία της (γενικό μέρος), ακολουθούν υπό μορφή διηγημάτων σαράντα αληθινές ιστορίες με μαντινάδες (ειδικό μέρος) και τέλος παρατίθενται ως ανθολογία εκατόν πενήντα από τις καλύτερες κρητικές μαντινάδες –επιλεγμένες από κριτική επιτροπή που συστήθηκε για τις ανάγκες του βιβλίου- σε συνδυασμό με επιλογές γνωστών λαϊκών ποιητών και φιλολόγων (παράρτημα).

Είσοδος ελεύθερη.

Facebook