4η Επιστημονική Συνάντηση για τις τοπικές και γηγενείς ποικιλίες «Τοπικές ποικιλίες – τοπικοί πολιτισμοί – τοπικές οικονομίες στην περίοδο της κρίσης

Οι τοπικές και γηγενείς ποικιλίες αποτελούν μέχρι σήμερα ένα σημαντικό μέρος της αγροτικής βιοποικιλότητας που αντιμετωπίζει όμως σε πολλές περιπτώσεις τον κίνδυνο της εξαφάνισης, όπως τα σιτηρά. Η διάσωσή τους είναι αναγκαία γιατί είναι μια ανεκτίμητη πηγή ποικιλότητας και μπορούν να αξιοποιηθούν από τις τοπικές κοινωνίες για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και του πολιτισμού.

Η 4η Επιστημονική Συνάντηση θα διερευνήσει τις ιστορικές τους καταβολές, κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας. Θα παρουσιαστούν τα πρώτα αποτελέσματα της πιο παλιάς αποστολής για τη συλλογή τοπικών ποικιλιών στην Ελλάδα και θα αναζητήσει τη σημασία της έννοιας του «τοπικού» στον αγροδιατροφικό πολιτισμό της παραδοσιακής κοινωνίας.

Θα μιλήσουν εκπρόσωποι τοπικών κοινωνιών για το πως βίωσαν αυτές την παρουσία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ.Π.Α.) κατά τις εξερευνητικές αποστολές συλλογής τοπικών ποικιλιών. Θα εξεταστεί η χρήση των τοπικών ποικιλιών μετά τη συγκομιδή τους με ομιλίες για τη διατροφική τους αξία ως πλούσιες πηγές βιοδραστικών φυσικών προϊόντων καθώς και οι οικονομικές τους δυνατότητες.

Η 4η Επιστημονική Συνάντηση επιδιώκει να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την ενεργοποίηση των υπεύθυνων φορέων ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση των τοπικών και γηγενών ποικιλιών και του πολιτιστικού φορτίου που φέρουν.

Θα λάβει χώρα την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017, στις 8.30 π.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Πρόγραμμα 4ης Επιστημονικής Συνάντησης

 

Οργανωτική Επιτροπή
Πηνελόπη Μπεμπέλη, Γ.Π.Α.
Παύλος Καρανικόλας, Γ.Π.Α.
Ροίκος Θανόπουλος, Γ.Π.Α.
Ανδρομάχη Οικονόμου, Κέντρο Ελληνικής Λαογραφίας- Ακαδημία Αθηνών
Αικατερίνη Μπινιάρη, Γ.Π.Α.
Σπύρος Μήτσος, ΥΠ.Α.Α.Τ.
Ιουλία Δροσινού, ΥΠ.Α.Α.Τ.
Μαρία Καψοκεφάλου, Γ.Π.Α.

Διαδικτυακή μετάδοση: http://mediaserver.aua.gr/live/

Πληροφορίες: http://www.minagric.gr/gpa/gpa_index.htm
Πηνελόπη Μπεμπέλη: bebeli@aua.gr