1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Οργανοποιίας, Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα», 30/6-2/7/2017.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Οργανοποιίας στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα» κατά το τριήμερο 30/6-2/7/2017. Το Φεστιβάλ, το οποίο διοργανώθηκε από το Εργαστήρι Παραδοσιακών Τεχνών «Ασκαρδαμυκτί» (Τμήμα Παραδοσιακής Οργανοποιίας) υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ, περιλάμβανε έκθεση παραδοσιακής οργανοποιίας, ομιλίες ακαδημαϊκών, καλλιτεχνών και οργανοποιών, εργαστήρια παιδιών και ενηλίκων καθώς και μουσικές παραστάσεις.

Στην έκθεση φιλοξενήθηκαν 200 παραδοσιακά όργανα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ενώ  συμμετείχαν 68 οργανοποιοί, οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες τόσο με συναδέλφους τους και μουσικούς όσο και με το ευρύ κοινό που είχε μια μοναδική ευκαιρία να τους γνωρίσει από κοντά και να συνομιλήσει μαζί τους.

Έμπειροί οργανοποιοί και συντηρητές παραδοσιακών οργάνων μοιράστηκαν με το κοινό τις γνώσεις τους και την πολύτιμη εμπειρία τους και συγχρόνως κατέθεσαν τις απόψεις τους για το παρόν και το μέλλον της παραδοσιακής οργανοποιίας. Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση νέων ανθρώπων που ασχολούνται με αγάπη και μεράκι με την παραδοσιακή μουσική (οργανοποιοί, οργανοπαίκτες, μουσικοί, μουσικολόγοι), αντιμετωπίζοντάς την ως ζωντανή κληρονομιά με ανεξάντλητη δυναμική και ευρύ πεδίο πειραματισμών. Εξαιρετικά πολύτιμη εμπειρία για εκείνους ήταν η δυνατότητα που είχαν να συνομιλήσουν με δεξιοτέχνες του κάθε είδους τόσο σε επίπεδο συζητήσεων όσο και κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων που λειτούργησαν με επίδειξη τεχνικών κατασκευής παραδοσιακών οργάνων.

Αξιοσημείωτος ήταν και ο αριθμός των οικογενειών που επισκέφθηκαν την έκθεση. Για τα παιδιά ήταν μια μοναδική ευκαιρία να περιεργαστούν παραδοσιακά όργανα, τα περισσότερα από τα οποία τούς ήταν τελείως άγνωστα, όπως σαντούρι, κανονάκι, ταμπουράς, τσαμπούνα, αλλά και να δουν από κοντά τον τρόπο κατασκευής και εκτέλεσής τους από τους ίδιους τους δημιουργούς τους.

Η Διεύθυνσή μας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησε τις τριήμερες εκδηλώσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων συνομιλήσαμε με οργανοποιούς, συντηρητές παραδοσιακών οργάνων, μουσικούς, ακαδημαϊκούς, και διερευνήσαμε πεδία νέων συνεργασιών. Στο πλαίσιο αυτό σύντομα θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τη σύνταξη δελτίου σχετικά με την παραδοσιακή οργανοποιία με σκοπό την εγγραφή του στο Εθνικό Ευρετήριο ΑΠΚ.

Περισσότερες πληροφορίες για το Φεστιβάλ: https://www.lutheriefest.com