Το Πανηγύρι του Άη – Συμιού

Δυο φορές το χρόνο, το διήμερο της Υπαπαντής (2-3 Φεβρουαρίου) και το τετραήμερο του Αγίου Πνεύματος (Σάββατο-Τρίτη), πραγματοποιείται στο Μεσολόγγι το πανηγύρι του Αη-Συμιού. Πρόκειται για αστικού χαρακτήρα λαϊκή γιορτή, από την περίοδο της οθωμανοκρατίας, που συγκινεί όλους τους Μεσολογγίτες, περνώντας από γενιά σε γενιά με βιωματική συμμετοχή στα δρώμενα.

Με αφετηρία το προσκύνημα στο μοναστήρι του Αη-Συμιού, δέκα χιλιόμετρα από την πόλη του Μεσολογγίου, ο πυρήνας του πανηγυριού, το γλέντι, διαχέεται σε ολόκληρη την πόλη και είναι ανοιχτό σε όλους τους παρευρισκόμενους. Κύριοι φορείς του εθίμου είναι οι παρέες των αρματωμένων και των καβαλάρηδων. Κάθε παρέα με τον αρχηγό της ασχολείται όλο τον χρόνο με την οργάνωση του πανηγυριού, σε κλίμα συνεργασίας και αλληλεγγύης. Αναπόσπαστο στοιχείο του Αη-Συμιού είναι η μουσική: η χαρακτηριστική τριμελής ορχήστρα με δύο ζουρνάδες και ένα νταούλι που συντροφεύει κάθε παρέα ονομάζεται ζυγιά, και αποτελείται από Έλληνες Ρομά.

Εξαιρετικά είναι τα παλιά δημοτικά, κλέφτικα και λιανοτράγουδα, φημισμένα μεσολογγίτικα μοιρολόγια, τραγούδια για την πολιορκία της πόλης, αλλά και αη-συμιώτικα τραγούδια που ακούγονται στο πανηγύρι. Ακόμη και σήμερα «δημιουργούνται» με αυθόρμητο και ομαδικό τρόπο αφηγηματικά τραγούδια για σύγχρονα γεγονότα σημαντικά για την κοινότητα των πανηγυριστών και το ίδιο το πανηγύρι. Ανάλογο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο χορός στο πανηγύρι, αφού εκτός από τον τσάμικο και τον συρτό, χορεύονται και ιδιαίτεροι, τοπικοί αναπαραστατικοί χοροί, όπως το «Χελάκι», το «Τρίψιμο του Πιπεριού» και ο «Χορός του Πεθαμένου».

Αξίζει να σημειωθεί ο υποστηρικτικός ρόλος που διαδραματίζουν στην επιτέλεση, διαφύλαξη και μεταβίβαση του εθίμου στις νεότερες γενιές οι τεχνίτες που κατασκευάζουν παραδοσιακά κοσμήματα και φορεσιές, καθώς και οι πολιτιστικοί, χορευτικοί και λαογραφικοί σύλλογοι της πόλης.

Συντάκτης Δελτίου:
Κώστας Σοκόλας, Κοινωνιολόγος- Ιστορικός, Έφορος εκδηλώσεων του Συλλόγου Πανηγυριστών «Ο Άη Συμιός»