Στειακός Πηδηχτός Χορός

Ο Στειακός πηδηχτός είναι χορός με συγκεκριμένη δομή όπου ακόμα και στις μέρες μας διατηρεί τα κύρια λειτουργικά μέρη, τα οποία είχαν διαμορφωθεί στο παρελθόν. Αναφέρεται συχνά μόνο ως «Στειακός». Στην δεκαετία του 1930  αναφέρεται ως πηδηχτός και στην δεκαετία του 1950 έχουμε αναφορές για την λέξη «κρητικός».
Είναι γρήγορος και ζωηρός  κυκλικός χορός. Χορεύεται από άνδρες και γυναίκες, η λαβή είναι από τις παλάμες με ζυγισμένους αγκώνες , έχει 7 βασικά βήματα ξεκινώντας με δεξί πόδι. Οι χορευτές κινούνται μπρος –πίσω με φορά προς τα δεξιά και κάποιες φορές χορεύουν  επιτόπου. Η συνοδευτική μουσική έχει ρυθμό 2/4. Συγκεκριμένα, αρχίζει αργά, με βήμα εισαγωγής, ώσπου να συγχρονιστούν οι χορευτές μεταξύ τους και προοδευτικά γρηγορεύει. Έτσι ο χορευτής αρχικά προετοιμάζεται, προθερμαίνεται και σταδιακά οδηγείται στην κορύφωση με βήματα συγκρατημένα, στιβαρά, λιτά και σεμνά με σοβαρότητα και αρχοντιά χωρίς μεγάλα άλματα και υπερβολές στις κινήσεις.

Φορείς του στοιχείου είναι το Λύκειο Ελληνίδων παράρτημα Σητείας, χορευτικές ομάδες πολιτιστικών συλλόγων, μεμονωμένα άτομα σε όλη την επαρχία, δήμοι νομού Λασιθίου, Μουσείο Ιστορίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Πραισού.

Συντάκτρια Δελτίου:

Ψαρουδάκη Αντωνία, Πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων Σητείας