Πανηγύρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, Συρράκο 6/8/2016

Το Σάββατο 6 Αυγούστου 2016 πραγματοποιήθηκε στο Συρράκο, με αφορμή το τοπικό πανηγύρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (το πιο σημαντικό πανηγύρι της κοινότητας, μετά εκείνο του Δεκαπενταύγουστου), εκδήλωση για την εγγραφή του Παραδοσιακού Πανηγυριού του Συρράκου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας.

Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Κ. Κρυστάλλης» διοργάνωσε ο Δήμος Β. Τζουμέρκων, η Τοπική Κοινότητα Συρράκου καθώς και οι Σύνδεσμοι Συρρακιωτών Αθήνας, Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Φιλιππιάδας-Κάμπου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και μίλησαν: ο Τοπικός Πρόεδρος της Κοινότητας Συρράκου κ. Νίκος Γκίζας, η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Κέλλυ Καραμάνη, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Ηπείρου, ο Αντιδήμαρχος Ιωαννιτών, κ. Παντελής Κολόκας, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, κ. Χρήστος Σκαμνέλος και ο κ. Ιπποκράτης Αλέξης, εκπρόσωπος στην επιτροπή του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων.

Η κ. Ελευθερία Γκαρτζονίκα-Κώτσικα, εκπρόσωπος της Επιτροπής των Φορέων του Συρράκου που είχε την πρωτοβουλία της ένταξης και επιμελήθηκε το Δελτίο Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, μίλησε για την «Ένταξη του Παραδοσιακού Πανηγυριού του Συρράκου στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Εκ μέρους της Διεύθυνσης Νεότερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς παρευρέθηκε ο προϊστάμενος του τμ. Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Διαπολιτισμικών Θεμάτων Γιάννης Ν. Δρίνης, ο οποίος και παρουσίασε τις αρχές που διέπουν τη Σύμβαση για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003), καθώς και τα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί για την εφαρμογή της στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια ακολούθησε γόνιμος διάλογος με τους Συρρακιώτες και τις Συρρακιώτισσες σχετικά με τη Σύμβαση και τις δυνατότητες που παρέχει σε κοινότητες, όπως το Συρράκο, να διαφυλάξουν και να προβάλουν την ταυτότητα και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους.

Η εγγραφή του συγκεκριμένου στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Εθνικό Ευρετήριο εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της ΔΝΠΑΑΠΚ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την ανάδειξη των πανηγυριών και των γιορτών του αγροτικού αλλά και του αστικού χώρου ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο διπλός κύκλος του χορού στο χοροστάσι, στην πλατεία του Συρράκου, κάτω από τον πλάτανο.