Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα: «Το ταξίδι του Καραγκιόζη στις Μουσικές της Ελλάδoς»

Η Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος & Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ,  από το 2009 διαθέτει δωρεάν σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τη Mουσειοσκευή «Οι Μουσικές της Ελλάδας μέσα από το Θέατρο Σκιών», η οποία στοχεύει στη γνωριμία των παιδιών με την ελληνική παραδοσιακή μουσική μέσα από το ελληνικό Θέατρο Σκιών και τους ήρωές του.

Με την εγγραφή του «Θεάτρου Σκιών» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις 03/03/2016, η Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος & Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχοντας στόχο την αξιοποίηση της ίδιας μουσειοσκευής, υλοποιεί μέχρι στιγμής σε πιλοτική βάση το εκπαιδευτικό πρόγραμμα   «Το ταξίδι του Καραγκιόζη στις Μουσικές της Ελλάδας» με στόχο την γνωριμία των μαθητών με τη μουσική παράδοση.

Το πρόγραμμα αποτελεί μία ολοκληρωμένη εμπειρία βιωματικής μάθησης. Τα παιδιά μέσα από το Θέατρο Σκιών και τους ήρωες  του έρχονται σε επαφή  με την ελληνική μουσική παράδοση, γνωρίζουν τα ελληνικά παραδοσιακά όργανα και τη διαφορετικότητα τους ανάλογα με τα ήθη,  έθιμα και τις παραδόσεις κάθε περιοχής, συμμετέχουν σε οπτικοακουστικά παιχνίδια, δραματοποιούν χαρακτήρες των ηρώων του Θεάτρου Σκιών ενώ στο τέλος κατασκευάζουν το δικό τους μουσικό όργανο ή μία από τις φιγούρες των ηρώων .

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί με επιτυχία σε σχολικές ομάδες προσχολικής ηλικίας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.  Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, με το δανεισμό της μουσειοσκευής στους εκπαιδευτικούς του σχολείου, δίνεται η δυνατότητα περαιτέρω αξιοποίησης της από τους ίδιους.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Ζοζεφίνα Αλεβίζου, Υπεύθυνη εκπαιδευτικού προγράμματος