Η καλλιέργεια της μαύρης (κορινθιακής) σταφίδας στην Ελλάδα.

Η καλλιέργεια της μαύρης κορινθιακής σταφίδας [επιστημονική ονομασία Vitis vinifera L. var. Apyrena, ρώγα μικρού μεγέθους αγίγαρτη (δίχως κουκούτσια), χρώματος σκούρου μπλε-μαύρου] είναι μια παγκοσμίως μοναδική, παραδοσιακή καλλιέργεια η οποία συναντάται σχεδόν αποκλειστικά στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στις ορεινές, ημιορεινές και πεδινές αγροτικές περιοχές των νομών Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κορινθίας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας.

Η κορινθιακή σταφίδα είναι ένα κατεξοχήν Ελληνικό προϊόν, γηγενούς προέλευσης και παράγεται σε ποσοστό έως και 80% της παγκόσμιας παραγωγής, εντός της Ελληνικής επικράτειας. Διάφορες προσπάθειες που έγιναν για την καλλιέργειά της και σε άλλα μέρη του πλανήτη δεν έδωσαν ικανοποιητικά αποτελέσματα από πλευράς ποιότητας. Το μικροκλίμα και τα εδάφη της ευρύτερης περιοχής της καλλιέργειας της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, της προσδίδουν αυτά τα μοναδικά οργανοληπτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά, που τη χαρακτηρίζουν έντονα και αποτελούν την ταυτότητα και το  «διαβατήριό» της ώστε να εξάγεται με επιτυχία σε ποσοστό έως και 95%, στις απαιτητικές αγορές του εξωτερικού (Αγγλία, Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες, οι Η.Π.Α., η Αυστραλία κ.α.).

Αρχείο ΠΕΣ (Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών)
Αρχείο ΣΚΟΣ (Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας)