Η Γιαννιώτικη Αργυροχοΐα

Η τέχνη της αργυροχοΐας στα Γιάννενα είναι τέχνη βαθιά ριζωμένη στον χρόνο. Τη μεγάλη της άνθηση τη γνώρισε τον 18ο και 19ο αιώνα, εποχή που τα Γιάννενα αναδείχθηκαν σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά, πνευματικά και καλλιτεχνικά κέντρα των Βαλκανίων. Αντλώντας έμπνευση από τα έργα της αρχαίας ελληνικής παράδοσης και της αξεπέραστης βυζαντινής τέχνης, αλλά εκφράζοντας ταυτόχρονα και τις αξίες της ηπειρώτικης καλαισθησίας, η γιαννιώτικη αργυροχοΐα κατέχει περίοπτη θέση στην ελληνική λαϊκή τέχνη.Η ιδιαιτερότητα της γιαννιώτικης αργυροχοΐας εκφράζεται κυρίως με τις τεχνικές κατασκευής, όπως το σφυρήλατο, το φουσκωτό ή σκαλιστό, το συρματερό ή φελιγκράν και το σαβάτι, τεχνικές οι οποίες στα Γιάννενα έφθασαν στο απόγειο της εκφραστικής τους δύναμης. Τα γιαννιώτικα κοσμήματα και σκεύη προσφέρουν ζεστή οπτική εντύπωση που αποδίδεται με την ιδιαίτερα λεπτή και κομψή επεξεργασία. Τα εργαστήρια αργυροχοΐας που λειτουργούν σήμερα συνεχίζουν την παράδοση, δημιουργώντας χειροποίητα προϊόντα υψηλής αισθητικής και καλλιτεχνικής εκφραστικότητας, εφάμιλλης εκείνης του παρελθόντος.

Συντάκτες του Δελτίου
1. Γκόλας Νικόλαος, Αντιπρόεδρος Κέντρου Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων