Ημερίδα Ευαισθητοποίησης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, Ηράκλειο 5/3/2016

Η Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος & Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Ηρακλείου, την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Κρήτης του ΥΠΠΟΑ και το Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης «Λυχνοστάτης» διοργανώνει παγκρήτια ημερίδα ευαισθητοποίησης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, στις 5 Μαρτίου 2016 στο Ηράκλειο Κρήτης (9.30 π.μ., αίθ. Ανδρόγεω, Ανδρόγεω 2, Ηράκλειο).

Η Ελλάδα από το 2006 έχει κυρώσει τη Σύμβαση για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά εκδηλώνεται: α) στις προφορικές παραδόσεις και εκφράσεις, β) στις τέχνες του θεάματος, γ) στις κοινωνικές πρακτικές, στις τελετουργίες και στις εορταστικές εκδηλώσεις, δ) στις γνώσεις και πρακτικές που αφορούν τη φύση και το σύμπαν, ε) στην τεχνογνωσία που συνδέεται με την παραδοσιακή χειροτεχνία.

Η ημερίδα απευθύνεται στους θεσμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, στους πολιτιστικούς και εθνικοτοπικούς συλλόγους, τα τοπικά λαογραφικά και άλλα μουσεία, καθώς και σε φορείς ή πρόσωπα που έχουν επιδείξει ενεργό ενδιαφέρον για την καταγραφή, τη μελέτη και την προβολή των τοπικών παραδόσεων και της πολιτισμικής ταυτότητας της Κρήτης.

Επιπλέον, εκτός από την παρουσίαση της Σύμβασης, θα εξεταστούν οι δυνατότητες που παρέχει για την ανάδειξη των πολιτισμικών παραδόσεων, καθώς και για την αξιοποίησή τους προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών της νήσου.

Επίσης, το απόγευμα της ίδιας μέρας στο Μικρό Θέατρο του Πολιτιστικού & Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, Πλαστήρα & Ρωμανού, θα πραγματοποιηθεί, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας (Ethnofest), μικρό αφιέρωμα στην αποτύπωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στον κινηματογράφο και ειδικότερα στις ταινίες τεκμηρίωσης. Στο πλαίσιο του αφιερώματος αυτού θα προβληθούν επιλεγμένα εθνογραφικά ντοκιμαντέρ. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Πρόγραμμα Ημερίδας

Πληροφορίες- Δηλώσεις συμμετοχής:

κ. Μαρία Σερέτη, Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος & Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΥΠΠΟΑ,  210-32 40 645, 210 32 43 058 msereti@culture.gr