Ημερίδα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, Θεσσαλονίκη 1/2/2014

Μπορεί ένα πανηγύρι, ένας χορός, ένα παραμύθι, ένας παραδοσιακός κεφαλόδεσμος, μια τεχνική οινοποίησης, μια παραδοσιακή καλλιέργεια να θεωρηθεί άυλη πολιτιστική κληρονομιά; Τι είναι τελικά η άυλη πολιτιστική κληρονομιά; Ποιους αφορά; Πως και γιατί την διαφυλάσσουμε; Ποιος ο ρόλος των τοπικών κοινοτήτων, ποιος των ερευνητών, ποιος του κράτους, ποιος της UNESCOστη διαφύλαξη και ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς; Ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου μπορεί να σημάνει και ευκαιρία εναλλακτικής και ήπιας τοπικής ανάπτυξης;

Σε αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα θα επιχειρήσει να απαντήσει η πρώτη Ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τοπικών φορέων για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, από τις 10.00 π.μ. έως τις 17:30 μ.μ. Η Ημερίδα φιλοξενείται στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Νέου Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

Αφορμή για την Ημερίδα είναι η Σύμβαση που η UNESCO έθεσε σε ισχύ το 2003 για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και μέχρι σήμερα έχει κυρωθεί από 158 χώρες. Η Ελλάδα κύρωσε τη Σύμβαση το 2006.

Η ορθή εφαρμογή της Σύμβασης σε εθνικό επίπεδο, υπεύθυνη για την οποία είναι η Δ/νση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ, υπαγορεύει τη σχετική ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών.

Η Ημερίδα αποσκοπεί:

  1. Να παρουσιάσει τη Σύμβαση του 2003 και τη σημασία της για τη ν κατανόηση, τεκμηρίωση, ανάδειξη και, σε ορισμένες περιπτώσεις, διάσωση του παραδοσιακού και σύγχρονου λαϊκού πολιτισμού του αγροτικού και αστικού χώρου.
  2. Να αναδείξει τη σημασία της συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών στην προστασία και την ανάδειξη της ΑΠΚ.
  3. Να ενθαρρύνει τους φορείς που δραστηριοποιούνται στις τοπικές κοινωνίες του βορειοελλαδικού χώρου στον εμπλουτισμό αφενός του Εθνικού Καταλόγου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της χώρας μας.
  4. Να συζητηθούν η σκοπιμότητα, τα οφέλη αλλά και τα πιθανά ζητήματα που εγείρονται για τις τοπικές κοινωνίες από τη διασύνδεση της ΑΠΚ με τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Στην πρώτη αυτή Ημερίδα έχουν προσκληθεί εθνοτοπικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, μουσεία νεώτερου πολιτισμού (λαογραφικά, εθνολογικά, ιστορικά κ.ά.), υπεύθυνοι πολιτισμού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ερευνητές και πανεπιστημιακοί από το χώρο της Εθνολογίας, της Κοινωνικής και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας, της Λαογραφίας, της Πολιτιστικής Διαχείρισης κ.ά. καθώς κάτοχοι ή επιμελητές τοπικών αρχείων (μουσικών, οπτικών τεκμηρίων κ.ά.), λαογραφικών συλλογών, βιβλιοθηκών κ.ά. από τη Μακεδονία και τη Θράκη. Παρόμοιες συναντήσεις θα ακολουθήσουν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας μέσα στο 2014.

Σύμφωνα με το Πρόγραμμα, η πρωινή συνεδρία (10:00 π.μ.- 13:00 μ.μ.) θα περιλαμβάνει τις εισηγήσεις των λαογράφων – εθνολόγων του Υπουργείου αναφορικά με τη Σύμβαση του 2003 και την έννοια της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και εκτενή συζήτηση και διάλογο με τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους φορέων. Η απογευματινή συνεδρία (14:30 μ.μ.- 17:30 μ.μ.) θα παρουσιάσει εν είδει καλών πρακτικών καταγραφής και ανάδειξης του τοπικού λαϊκού πολιτισμού τις εισηγήσεις της κ. Αγγελικής Γιαννακίδου από το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, της κ. Νόρας Σκουτέρη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, του κ. Ζήση Σκαμπάλη, αναπλ. Προϊστάμενου Δ/νσης του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης, και εκπροσώπου του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών. Προβλέπεται επίσης χρόνος για συζήτηση με τους συμμετέχοντες.

 

8 7 6 5 4 2 1