Εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, Μεσολόγγι 27&28/1/2017

Η Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Μεσολογγίου και τον Σύλλογο Πανηγυριστών «Άη Συμιός», πρόκειται να διοργανώσει την Παρασκευή 27/1 και το Σάββατο 28/1/2017 εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Μέγαρο και στην αίθουσα εκδηλώσεων της Πρώην Νομαρχίας Μεσολογγίου αντίστοιχα.

Η χώρα μας εφαρμόζει τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO, 2003). Σύμφωνα με τη Σύμβαση, η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά εκδηλώνεται στις προφορικές παραδόσεις και εκφράσεις, στις τέχνες του θεάματος, στις κοινωνικές πρακτικές, στις τελετουργίες και στις εορταστικές εκδηλώσεις, στις γνώσεις και πρακτικές που αφορούν τη φύση και το σύμπαν, στην τεχνογνωσία που συνδέεται με την παραδοσιακή χειροτεχνία. Περισσότερες πληροφορίες για τη Σύμβαση και την εφαρμογή της μπορείτε να βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

Την Παρασκευή 27/1/2017, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου – Ethnofest,  θα γίνει προβολή επιλεγμένων εθνογραφικών φιλμ, που σχετίζονται με την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Μέγαρο (http://www.ethnofest.gr/el/ Ethnofest – Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας). Ώρα έναρξης: 19:00.
Πρόγραμμα προβολής ταινιών

Το Σάββατο 28/1/2017, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Πρώην Νομαρχίας Μεσολογγίου όπου θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις δυνατότητες που παρέχει η Σύμβαση για την ανάδειξη των πολιτισμικών παραδόσεων των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας καθώς και για την αξιοποίησή τους προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών. Ώρα έναρξης: 17:00.
Πρόγραμμα κεντρικής εκδήλωσης 


Οι εκδηλώσεις και των δύο ημερών απευθύνονται σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης (δήμους και κοινότητες, αναπτυξιακές εταιρείες κ.ά.), σε εθνοτοπικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, στα μουσεία του νεότερου πολιτισμού (λαογραφικά, ιστορικά κ.ά.), σε φορείς διαχείρισης αρχείων και βιβλιοθηκών, καθώς επίσης και σε όσους ασχολούνται με την αποτύπωση και μελέτη του λαϊκού πολιτισμού και των παραδόσεων των ως άνω περιοχών, αλλά και σε οποιονδήποτε έχει σχετικό ενδιαφέρον.