Εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, Άγιος Νικόλαος Κρήτης 5/4/2017

Η Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος & Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου και με την υποστήριξη των Πολιτιστικών Συλλόγων του Νομού Λασιθίου, πρόκειται να πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017 εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.

Η χώρα μας το 2006 κύρωσε τη Σύμβαση για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (Ν. 3521/2006 «Κύρωση της Σύμβασης για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς», ΦΕΚ 275/Α/22.12.2006). Σύμφωνα με τη σύμβαση αυτή, η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά εκδηλώνεται στις προφορικές παραδόσεις και εκφράσεις, στις τέχνες του θεάματος, στις κοινωνικές πρακτικές, στις τελετουργίες και στις εορταστικές εκδηλώσεις, στις γνώσεις και πρακτικές που αφορούν τη φύση και το σύμπαν, στην τεχνογνωσία που συνδέεται με την παραδοσιακή χειροτεχνία. Στην εκδήλωση της Τετάρτης 5/4/2017 θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις διάφορες πτυχές της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στην ανατολική Κρήτη, τις δυνατότητες που παρέχει η Σύμβαση για την ανάδειξη αυτών των πολιτισμικών παραδόσεων αλλά και για την αξιοποίησή τους προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης της Ανατολικής Κρήτης (δήμους και κοινότητες, αναπτυξιακές εταιρείες κτλ.), σε εθνικοτοπικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, στα τοπικά λαογραφικά, ιστορικά κ.ά. μουσεία και αρχεία του νησιού, καθώς επίσης και σε όσους ασχολούνται με την αποτύπωση και μελέτη του λαϊκού πολιτισμού και των παραδόσεων της Κρήτης, αλλά και σε οποιονδήποτε έχει σχετικό ενδιαφέρον.

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

Πληροφορίες:

  • Περιφέρεια Κρήτης -Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου
    Τηλ. 28413-40300, 40333 (Ε. Μικρουλέα)
  • Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
    Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
    Τηλ. 210 32 40 645 (Μ. Σερέτη)