Εγγραφή της Παραδοσιακής Τέχνης της Υφαντικής των Αστερουσίων στο Εθνικό Ευρετήριο ΑΠΚ

Με την με αρ. πρωτ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΝΠΑΑΠΚ/ΤΑΠΚΔΘ/47527/32281/160/29/1-2-2018 Υπουργική Απόφαση, εγκρίθηκε η εγγραφή του στοιχείου: «Η Παραδοσιακή Τέχνη της Υφαντικής των Αστερουσίων» στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Το στοιχείο αυτό απαντάται στην Περιφέρεια Κρήτης, στο Νομό Ηρακλείου, στο Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων, στη Δημοτική Ενότητα Αστερουσίων (Αχεντριάς, Εθιά, Μουρνιά, Πρινιάς, Παράνυμφοι, Αμύγδαλος, Μεσοχωριό, Ροτάσι, Πύργος, Δωράκι, Χάρακας, Πραιτώρια, Πλακιώτισσα, Λιγόρτυνος, Τεφέλι, Χαράκι).

Με τον όρο υφαντική εννοούμε την παραγωγή υφασμάτων και ενδυμάτων (εξασφάλιση πρώτων υλών, αρχική επεξεργασία, ύφανση), σε άμεση συνάρτηση με κοινωνικές και άλλες παραμέτρους. Όταν αναφερόμαστε στην Υφαντική των Αστερουσίων εννοούμε αφενός τη συσσωρευμένη στο πέρασμα του χρόνου γνώση για την υφαντική, φορείς της οποίας είναι οι γηραιότερες υφάντρες  και οι νεότερες που μαθητεύουν κοντά τους. Εκτός από τα χαρακτηριστικά της ίδιας της τέχνης, στο παρόν Δελτίο Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς περιγράφεται η δράση των εργαστηρίων υφαντικής τέχνης Αγνύθα στον Πύργο και το εργαστήριο υφαντικής τέχνης Εργαλειός στο Μεσοχωριό που αποσκοπεί στη διαφύλαξη της τέχνης.