Γιορτές Πέτρας, Λαγκάδια Αρκαδίας (1-5 Αυγούστου 2017)

Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά δεν είναι – και δεν πρέπει να είναι – κάτι στατικό. Για να παραμείνει ζωντανή και να έχει διάρκεια στο χρόνο πρέπει να εξασκείται, να εξελίσσεται, να μεταδίδεται από γενιά σε γενιά.
Η διοργάνωση από το σωματείο Φίλων Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής Αρκαδίας «Άνθη της Πέτρας», με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Γορτυνίας, των Γιορτών Πέτρας που πραγματοποιήθηκαν 1-5 Αυγούστου 2017 στα Λαγκάδια Αρκαδίας, αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία για την επίτευξη των σκοπών της εξάσκησης, της εξέλιξης και της μετάδοσης στις επόμενες γενιές.

Στη συγκεκριμένη περίσταση συναντήθηκαν δύο στοιχεία Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η πρόσφατα εγγεγραμμένη στο Εθνικό Ευρετήριο ΑΠΚ, Παραδοσιακή Τέχνη της Πέτρας στα Λαγκάδια Αρκαδίας και η Τέχνη της Ξερολιθιάς.

Το 1ο Εργαστήρι Πέτρας, περιελάμβανε την εκπαίδευση στην παραδοσιακή τέχνη της πέτρας με την καθοδήγηση παλιών Λαγκαδινών μαστόρων. Οι εκπαιδευόμενοι συμμετείχαν με αφοσίωση και πάθος κατορθώνοντας να ολοκληρώσουν τα έργα που είχαν προγραμματισθεί στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος (καμάρα, γωνία, τοίχο ξερολιθιάς) και τα οποία και θα παραμείνουν στο χώρο ως σύμβολα της αναβίωσης της μαθητείας στην τέχνη της πέτρας. Έτσι τέθηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία Σχολής Μαθητείας της Τέχνης της Πέτρας με στόχο την εκπαίδευση μιας νέας γενιάς μαστόρων πού θα αποκαταστήσουν τα παλιά κτίσματα και θα μπορούν να κτίζουν νέα, βασιζόμενοι σε σωστές τεχνικές με άξονα την Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική.
Στο θεωρητικό μέρος του Εργαστηρίου, συμμετείχαν με εισηγήσεις οι καθηγητές ΕΜΠ κ.κ. Β. Γκανιάτσας και Μ. Κορρές- Ακαδημαϊκός, ο καθηγητής ΑΠΘ κ. Α. Πετρονώτης και ο αρχιτέκτων κ. Γ. Πετράκης.

Σειρά, στο δεύτερο μέρος, είχε το μουσικοθεατρικό δρώμενο «Καλώς ήρθες κ. Κορύλλε» (έργο του Πατρινού περιηγητή του 19ου αιώνα, Χρήστου Κορύλλου) με τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο.
Οι Γιορτές ολοκληρώθηκαν στις 5 Αυγούστου με την τελετή λήξης που περιελάμβανε την παρουσίαση των έργων των μαθητών, τη συζήτηση μεταξύ εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων και τη διατύπωση προτάσεων, καθώς και την απονομή των σχετικών πιστοποιητικών συμμετοχής, η οποία έγινε από τον Ομότιμο Καθηγητή ΑΠΘ Α. Πετρονώτη. Στην τελετή κλεισίματος του Εργαστηρίου παραβρέθηκε η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Β. Φωτοπούλου.

Το ραντεβού όλων όσοι συνέβαλαν στη φετινή επιτυχία της διοργάνωσης έχει ήδη ανανεωθεί για το 2018.