Απολογισμός πιλοτικών εκπαιδευτικών δράσεων της Διεύθυνσης Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος για το σχολικό έτος 2016-7.

Με την πεποίθηση ότι η συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με την άυλη πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί ένα ισχυρό μέσο διαφύλαξής της, το σχολικό έτος 2016-2017 η Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς πραγματοποίησε μια σειρά δράσεων για την εξοικείωση των νέων με τα άυλα πολιτιστικά αγαθά και την ευαισθητοποίησή τους σχετικά με την ανάγκη διαφύλαξής τους.

Σε συνεργασία με το  Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας πραγματοποιήθηκε μια σειρά πιλοτικών εκπαιδευτικών δράσεων με θέμα την αξιοποίηση του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ στην εκπαίδευση. Αφορμή υπήρξε το 7ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας (Νοέμβριος 2016), κατά τη διάρκεια του οποίου μαθητές Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, Α΄ και Β΄ Γυμνασίου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εθνογραφικές ταινίες, δύο από τις οποίες υπήρξαν παραγωγή της Διεύθυνσής μας, και να μοιραστούν μαζί μας εμπειρίες τους, αφηγήσεις από μέλη της οικογένειας τους σχετικά με έθιμα, προφορικές παραδόσεις, χορούς και διατροφικές συνήθειες από τους τόπους καταγωγής τους, είτε από την Ελλάδα είτε από άλλες χώρες.

Την ιδιαίτερη αυτή εμπειρία θελήσαμε να επικοινωνήσουμε στους εκπαιδευτικούς μέσα από τη διοργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων, ξεκινώντας από την Αττική και συνεχίζοντας στη περιφέρεια με πρώτο σταθμό την Κοζάνη, για τους εκπαιδευτικούς της Δυτικής Μακεδονίας. Στόχος των συναντήσεων αυτών, που περιλάμβαναν θεωρητικές εισηγήσεις από στελέχη της Υπηρεσίας μας και του Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας, προβολές εθνογραφικών ταινιών αλλά και εργαστήρια, ήταν η ανάδειξη των κατάλληλων παιδαγωγικών εργαλείων, με την βοήθεια των οποίων οι εκπαιδευτικοί μπορούν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν δράσεις για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ. Στις συναντήσεις συμμετείχαν 180 άτομα, η θερμή ανταπόκριση των οποίων είχε ως αποτέλεσμα την διάχυση του εκπαιδευτικού προγράμματος σε πιλοτική μορφή και σε άλλα σχολεία.

Με τη λήξη λοιπόν της σχολικής χρονιάς 2016-7 ολοκληρώθηκε και ο πρώτος κύκλος των εκπαιδευτικών δράσεων που είχαν τον χαρακτήρα της πιλοτικής εφαρμογής. Συνολικά  συμμετείχαν 200 μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και μαθητές Επαγγελματικού Λυκείου (1ο ΕΠΑΛ Αργυρούπολης), ηλικίας από 16 έως 30 ετών, αλλά και νήπια 4 ετών, (Βρεφονηπιακός Σταθμός ΟΑΕΔ Μοσχάτου).

Για την επόμενη σχολική χρονιά, 2017-2018,  προτεραιότητά μας είναι η εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος σε σταθερή βάση καθώς και η δημιουργία ψηφιακού αποθετηρίου εθνογραφικών ταινιών με σκοπό την αξιοποίησή του από τους εκπαιδευτικούς και δυνατότητα επιλογής διαφορετικών κάθε φορά θεματικών, ανάλογα με τα μαθήματα ή τα πολιτιστικά προγράμματα στα οποία επιθυμούν κάθε φορά να τις εντάξουν. Το αποθετήριο, το οποίο θα υποστηρίζεται από κατάλληλο εκπαιδευτικό  υλικό για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά (οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς, προτάσεις αξιοποίησης των επιλεγμένων εθνογραφικών ταινιών), θα είναι σύντομα διαθέσιμο σε αυτή την ιστοσελίδα και θα ανανεώνεται συνεχώς, με σκοπό την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση και διάχυση του προγράμματος στα  σχολεία της επικράτειας.