Απολογισμός Ημερίδας 19/05/2017 με τίτλο «Oι Αγροδιατροφικές Παραδόσεις ως Πολιτιστική Κληρονομιά: Έρευνα, Διαφύλαξη, Ανάδειξη»

Tην Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η ημερίδα με θέμα: «Οι Αγροδιατροφικές Παραδόσεις ως Πολιτιστική Κληρονομιά: Έρευνα, Διαφύλαξη, Ανάδειξη», που διοργάνωσαν από κοινού η Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η προσέλευση του κοινού ήταν μεγάλη. Περισσότερα από 170 άτομα παρακολούθησαν την ημερίδα. Είχαμε συμμετοχές από συνεταιρισμούς (αγροτικούς, γυναικείους κ.ά.), από παραγωγούς παραδοσιακών αγροτικών προϊόντων, από στελέχη μουσείων και πολιτιστικών φορέων που ενδιαφέρονται για την ανάδειξη της αγροδιατροφικής παράδοσης ως πολιτιστικής κληρονομιάς, από φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και τοπικών θεσμών, καθώς και από πανεπιστημιακούς και φοιτητές σχολών που σχετίζονται με τη μελέτη της αγροδιατροφικής κληρονομιάς.

Οι στόχοι που είχαμε θέσει και θεωρούμε ότι επετεύχθησαν σε μεγάλο βαθμό ήταν:

• Η γνωριμία φορέων και προσώπων που σχετίζονται με τον αγροδιατροφικό τομέα και τη διαχείριση της αγροδιατροφικής κληρονομιάς με τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (2003) καθώς και με την εφαρμογή της στη χώρα μας.
  • Η ενημέρωση για τη διαδικασία ένταξης στοιχείων της αγροδιατροφικής κληρονομιάς στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας (ayla.culture.gr) και στους διεθνείς καταλόγους που προβλέπονται από τη Σύμβαση για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO (2003).
  • Η παρουσίαση εκ μέρους  αρμόδιων υπηρεσιών προγραμμάτων που μπορούν να στηρίξουν με πολλούς τρόπους (π.χ. χρηματοδότηση) τη μελέτη, ανάδειξη και διαφύλαξη των αγροδιατροφικών παραδόσεων ως άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
  • Η ανάδειξη της διατροφικής πολιτιστικής κληρονομιάς ως πεδίου διεπιστημονικών εργασιών φοιτητών (διπλωματικών, μεταπτυχιακών κ.ά.), τόσο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου όσο και άλλων σχολών και τμημάτων των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ της χώρας.
  • Ο συντονισμός και η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ παραγωγών, ειδικών επιστημόνων, δημόσιων υπηρεσιών και άλλων φορέων και προσώπων για τη συστηματική διεπιστημονική προσέγγιση των αγροδιατροφικών παραδόσεων ως πολιτιστικής κληρονομιάς και την αξιοποίηση των συνεργασιών αυτών εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (π.χ. για τον εμπλουτισμό του Εθνικού Ευρετηρίου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, ayla.culture.gr).

Η σημαντική προσέλευση και η ζωντανή συζήτηση που ακολούθησε μετά τις εισηγήσεις θέτει τη βάση για περαιτέρω δράσεις που αναδεικνύουν την αξία της αγροδιατροφικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα όλους τους ομιλητές, οι οποίοι μας παραχώρησαν ευγενικά το δικαίωμα ανάρτησης των εισηγήσεων τους στην ιστοσελίδα μας, αλλά και όλους όσοι συμμετείχαν και συνέβαλαν με την παρουσία τους και τις γόνιμες παρατηρήσεις τους στην επιτυχία της ημερίδας.

Ακολουθούν οι εισηγήσεις των ομιλητών:

Εισηγήσεις Α΄ Μέρους

1. Σταυρούλα- Βίλλυ Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Yπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού:
    Παρουσίαση της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και της συνάφειάς της με τις αγροδιατροφικές παραδόσεις (UNESCO 2003)
  2. Αγγελική Γιαννακίδου, Διευθύντρια Εθνολογικού Μουσείου Θράκης:
    Η κεφαλαιοποίηση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς
  3. Ανδρομάχη Οικονόμου, Διευθύντρια Ερευνών, Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, Ακαδημία Αθηνών:
    Το υλικό και το άυλο: εννοιολογικές και εθνογραφικές προσεγγίσεις της τοπικής αγροδιατροφικής παράδοσης
  4. Πηνελόπη Μπεμπέλη, Καθηγήτρια, Εργαστήριο Βελτίωσης Φυτών και Γεωργικού Πειραματισμού, ΓΠΑ
    Ροίκος Θανόπουλος, Αν. Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροκτημάτων και Γεωργικών Εγκαταστάσεων ΓΠΑ
    Κατερίνα Ροβίθη, προπτυχιακή φοιτήτρια ΓΠΑ
    Η κατανάλωση της φάβας και η διατήρηση τοπικών ποικιλιών οσπρίων
  5. Ιωσήφ Μπιζέλης, Καθηγητής,Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Η εκτροφή των αγροτικών ζώων και η σημασία της για τις πολιτισμικές παραδόσεις της χώρας μας
  6. Θεόφιλος Μασούρας, Αναπληρωτής Καθηγητής Γαλακτοκομίας, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Η παραδοσιακή τυροκομία φορέας στοιχείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς B” Μέρος

Εισηγήσεις Α΄Εργαστηρίου

1. Ειρήνη Κομνηνού, Προϊσταμένη Τμήματος Ευρωπαϊκής Ένωσης, Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΥΠΠΟΑ
    Το Πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» χρηματοδοτεί τον Πολιτισμό
  2. Κατερίνα Κουτσοβούλου, Εμπειρογνώμονας για Φύση/Βιοποικιλότητα, Ελληνική Task Force για το πρόγραμμα LIFE, Πράσινο Ταμείο, Υπ.Περιβάλλοντος και Ενέργειας/ Εθνικό Σημείο Επαφής LIFE 2014-2020
    Πρόγραμμα LIFE – Το χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ για το περιβάλλον
  3. Αμαλία Λιάτου, Στέλεχος Τμήματος Κοινής Αγροτικής Πολιτικής Δ/νση Αγροτικής Πολιτικής, Διεθνών Σχέσεων και Προώθησης Προγραμμάτων, ΥΠΑΑΤ
    Ανάδειξη της Μεσογειακής Διατροφής από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης – Δυνατότητες και Προοπτικές
  4. Αγάπη Τσίκλη,Τομέας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης, Υπεύθυνη Σχεδίων ΚΑ2 ΕΕΚ
    ERASMUS+ : Ευκαιρίες για Εκπαίδευση και Κατάρτιση στους τομείς της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς
  5. Μέγας Γεώργιος, Σύμβουλος Καινοτομίας & Εθνικό Σημείο Επαφής για ΤΠΕ στον Ορίζοντα 2020, Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης / Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
    Ευκαιρίες δικτύωσης και χρηματοδότησης για επιχειρήσεις και οργανισμούς με έμφαση στην εξωστρέφεια & την καινοτομία
  6. Μαριάνθη Αναστασιάδου, Προϊσταμένη Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΥΠΠΟΑ
    Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης – μια πρώτη γνωριμία

Εισηγήσεις Β” Εργαστηρίου

1. Πηνελόπη Μπεμπέλη, Καθηγήτρια, Εργαστήριο Βελτίωσης Φυτών & Γεωργικού Πειραματισμού, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
    Συλλέγοντας τοπικές ποικιλίες
  2. Ροδιά Βαλκάνου, Διαχειρίστρια του Αρχείου της Εύης Βουτσινά
    Α_Η ψυχή της κατσαρόλας: από την πρωτογενή έρευνα στην αξιοποίηση της γαστρονομικής παράδοσης – Το Αρχείο της Εύης Βουτσινά
    Β_Η ψυχή της κατσαρόλας: από την πρωτογενή έρευνα στην αξιοποίηση της γαστρονομικής παράδοσης – Το Αρχείο της Εύης Βουτσινά
  3. Ελένη Μπίντση, Λαογράφος, Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης
    Είναι ένα τυρί άυλη πολιτιστική κληρονομιά;
  4. Ιωάννα Τζαβάρα, Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος & “Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού
    Α_Ανάδειξη των αγροδιατροφικών παραδόσεων: ιδέες συνεργασίας με το ΥΠΠΟΑ
    Β_Κείμενο Παρουσίασης